Modjieb Jamali: Povestea ”leului afgan” de Ilfov

lun, 09 ianuarie 2017

De-a lungul istoriei, fotbalul românesc a avut povești de toate felurile. Efectul globalizării care a început în urmă cu 30 de ani s-a simțit și în tara noastră încă de după revoluție. Foarte mulți sportivi și-au părăsit țara de baștină și au ajuns, poate printr-o conjunctură favorabilă, tocmai în fotbalul românesc.

1994, Bernard White juca pentru Rapid București. Era primul ghanez devenit celebru la noi pentru că și-a adus familia în România pentru a fugi de regimul lui Jerry John Rawlings, fondatorul Congresului Național Democrat din Ghana. La 20 de ani distanță, fotbalul românesc își deschide iarăși brațele și primește un refugiat, un tânăr care și-a găsit casa în Europa, departe de oroarea afgană.

Născut la Kabul, capitala Afganistanului, Modjieb Jamali este primul ”pashtun” (grup etnic afgan) care joacă în fotbalul românesc. După un ocol prin Germania, fotbalistul a aterizat tocmai la Snagov, echipă care a promovat în Liga a 2-a după o fuziune. Cuvântul fuziune nu este tocmai familiar lui Jamali, primii ani de viață petrecându-i într-un fotbal care funcționează ca o locomotivă perfectă, cel german. A început fotbalul la Frankfurt și a evoluat pentru rezervele unei echipe care nu mai se asemăna deloc cu mașina de fotbal ce a fost aproape să câștige Cupa Campionilor Europeni în 1960. Vulturii se scufundau în mediocritate, dar se lăudau cu o bază sportivă excepțională pentru un club care se plimba din Bundesliga în Zweite.

17 07 2014 xpsx Fussball Regionalliga Suedwest Offenbacher Kickers Fototermin Modjieb Jamali Ki 13015371_10154004779290803_1082102261680039746_nModjieb a continuat fotbalul mai departe la St Pauli II, echipa cu cei mai răi fani din Germania. A jucat pentru echipa a 2-a de doar 22 de ori, dar a reușit să marcheze un gol. Finalul aventurii sale în Germania a fost tocmai la Kickers Offenbach. Spun tocmai la Kickers pentru că această echipă are o istorie bogată de colaborări cu români, Zeno Bundea sau Jean Vlădoiu au evoluat cu succes la clubul neamț. Snagovul se pregătea să fie rampa de lansare a lui Jamali.

”Divinitatea ne-a scos cu viață din Afganistan„
În anii 90, Afganistanul își pansa rănile provocate de un război epuizant cu Uniunea Sovietică. Ruinați și epuizați, civilii afgani erau prinși într-un conflict armat început între forțele guvernamentale și guerillele mujaheddine. În timp ce sovieticii și americanii jucau un ”ping-pong” cu viitorul statului afgan, ambele urmând să decidă ce avea să se întâmple cu importantul stat din Orient, Mohammad Najibulla creștea în putere, iar mii de familii încercau exodul dintr-o țară măcinată de conflicte.

Printre cei ce au fugit de acolo s-au aflat și părinții lui Jamali. În 1994, aceștia au părăsit Afghanistanul pentru a își proteja copiii de ororile războiului care își făcuse loc în viața cotidiană din Kabul. ”A trebuit să plecăm repede, aveam doar trei ani. Era foarte dificil să mai locuiești chiar și în capitală. Războiul nimicea totul. Părinții mei s-au decis că trebuie să plecăm și au făcut-o destul de repede, chiar dacă le-a fost extrem de dificil. Aveam o situație financiară bună, nu doar noi, ci și mulți dintre afgani, dar totul s-a schimbat când rușii au venit. Economia afgana a suferit mult în urma acelui conflict. Nu a mai rămas nimic în urmă. Poate că noi am fost printre norocoși. Tatăl meu era comandant de armată și colabora cu guvernul, era angajat de aceștia, vă puteți imagina cât de periculos era pentru întreaga familie dacă româneam în Afghanistan în acei ani. Am părăsit Kabul cu direcția Germania. Am avut nevoie de o intervenție divină ca să scăpăm cu bine de acolo. E o poveste foarte, foarte lungă.”

Următorul pas pentru Jamali a fost în Germania, una dintre țările europene cu cea mai mare rată de imigranți și refugiați din ultimii 30 de ani, înregistrând în 2014 pe undeva la 16.3 milioane, dintre care 8 milioane care au locuit ilegal, conform celor de la BAMF. ”Germania a fost alegerea corectă pentru noi. Aveam rude acolo care locuiau de câtiva ani deja, dar mai ales, tata dorea să mergem la școală și să avem o educație bună într-o țară civilizată.”

Primii pași în fotbalul german
Ciprian Marica rememora într-un interviu primul său contact cu fotbalul german. ”Îmi amintesc că semnasem cu VFB Stuttgart și veneam de la Șahtior. Eram cel mai scump transfer din istoria clubului. Obișnuit de pe meleagurile noastre, m-am gândit că o să mă protejeze antrenorul, o să fiu răsfățat, etc. Mă rog, vine primul antrenament și primesc un placaj în gât în primele minute care mă trimite direct pe gazon. Aproape că leșinasem. Vine antrenorul la mine, îmi întindea mâna să mă ridic și îmi zice: «Das ist Deutschland». A fost un șoc”.

Pentru Jamali, totul a început pe plan fotbalistic într-un orășel foarte mic aproape de Frankfurt am Main. Kickers Offenbach U17, FSV Frankfurt U19, FSV Frankfurt, ST. Pauli, Kickers Offenbach, au fost echipele pentru care a evoluat de la copii, la juniori și la echipele B.

”A fost un șoc la început, dar unul foarte plăcut. Am rămas rapid impresionat de condițiile de acolo. Nu avea cum să nu îmi placă. Am avut noroc că am fost și puțin talentat încă de mic și m-am adaptat rapid (râde).
Jucasem la academia unor cluburi de Bundesliga, simțeam deja care este nivelul. Nu a fost ceva brusc, imediat după ce mi-am terminat junioratul am simțit nevoia să plec. Voiam să joc afară, să joc în altă ligă ”.

Păcălit de un agent și transferul ratat la Botoșani
Primele contacte cu fotbalul românesc le-a avut printr-un agent care nu s-a ținut de promisiunea de a îi oferi un contract la un club de primă ligă. În urmă cu aproape un an, un alt jucător ”exotic”, Brian Fok, un chinezo-nigerian ce a trecut ce a trecut pe la Berceni, a fost prins între jocurile bizare ale unor așa ziși impresari și a avut nevoie de câteva luni pentru a prinde un contract.

tajikistan-defeat-afghanistan-1”Am venit în România după ce un agent mi-a promis că mă duce direct în prima ligă. Din păcate, acesta nu s-a putut ține de promisiune, așa că am fost puțin strâns cu ușa. Mă aflam într-o țară străină, nu mai aveam timp deoarece perioada de transferuri se încheia, așa că am semnat cu singurul club care mi-a oferit ceva solid, Metalul Reșita (Snagov). Am fost aproape și de Cipru, de un contract la Aris, dar nu a fost să fie. Culmea este că Metalul nu e prima mea experiență cu fotbalul din țara voastră. Iarna trecută, FC Botoșani m-a contactat, m-am antrenat cu ei, mai mult, am fost în două cantonamente, unul în Gura Humorului și unul în Antalya, dar o accidentare a stricat totul la final. Cât am evoluat acolo am rămas în relații bune cu Quentin Martinus și Misu Ngadeu, doi fotbaliști extrem de buni și valoroși. Sunt mulțumit de turul pe care l-am avut la Snagov, dar vreau să încerc din nou să prind un contract în prima ligă începând din luna decembrie. Mă simt bine aici, în scurt timp, România m-a primit foarte bine. Cred că sunt pregătit să joc în Liga 1.”

”Fotbaliștii români sunt foarte talentați, dar nu li se dau șanse”
Viața la Snagov nu este tocmai cea mai agitată de pe pământ, iar asta o simte și Jamali. Comuna ilfoveană este cunoscută ca un paradis retras pentru cei înstăriți, însă este mai degrabă un loc liniștit decât agitat, singura gălăgie venind dinspre mașinile de pe DN1.
Da, viața în Snagov este destul de plictisitoare. Am fost obișnuit mereu să trăiesc în orașe mari precum Frankfurt, etc. În schimb, oamenii sunt extraordinari. Românii sunt foarte primitori, foarte deschiși și săritori. Am colegi de treabă cu care mă înțeleg foarte bine. E surprinzător mai ales că pentru un străin, la prima impresie, fotbalul românesc pare unul sărac, dar cu fotbaliști foarte talentați.
Sunt implicat în fotbalul vostru de aproape un an de zile și am jucat contra și împreună cu niște fotbaliști foarte buni, dar cărora nu li se dau oportunități, nu li se acordă încredere și în aceste condiții este foarte greu să crești.”

De la Ștefănești la meciuri contra naționalei Japoniei
Jamali s-a făcut rapid reparcat la Snagov, iar după doar câteva antrenamente, a devenit om de bază în echipa ilfoveană pentru care a evoluat în nouă partide până acum în dsc_0059eșalonul secund. Deși Liga a 2-a din România tinde să devină o glumă proastă, Jamali și-a văzut de treabă și a profitat de șansa avută. Evoluția excelentă a venit cu o veste incredibilă pentru tănărul fotbalist afghan: debutul la naționala țării sale într-un meci cu Japonia ce s-a disputat în martie, chiar în acest an. Niponii au câștigat la pas, 5-0, dar Afghanistan păstrează șanse de calificare, aceștia se află în cursă alături de Siria, ambele având ca țintă locul al doilea din grupă.
A fost ceva inedit, chiar dacă am pierdut la scor. Nu ai zilnic șansa să joci contra unor fotbaliști cum sunt Nagatomo, Honda, Kagawa sau Okazaki. Nagatomo a fost cel mai bun adversar contra căruia am jucat în cariera mea, chiar dacă în Germania am avut șansa să joc contra lui Mesut Ozil.”

La finalul discuției cu el, l-am întrebat dacă Afganistanul are puterea să repete surpriza uriașă pe care Irak-ul a reușit-o la Cupa Asiei în 2007 și să câștige trofeul, la fel cum a făcut-o ”Leii Mesoponamiei” după o finală cu Arabia Saudită. Deși mă așteptam la un răspuns tranșant, Jamali mi-a vorbit de planul pe care Federația Afgana îl are pentru fotbalul său, cu fotbaliști crescuți în Olanda și Germania, cu mentalități de campioni și de tinerețea echipei și setea de performanță pe care poporul său o are în orice sport în care participă.

Jamali face parte dintr-o generație de fotbaliști despre care se spune că își așteaptă izbânda. Mai devreme sau mai târziu, această generație a leilor afgani o să șocheze lumea fotbalui, iar cu puțin noroc, ilfoveanul Jamali o să se afle în primele rânduri.

Modjieb JAMALI
Născut: 30.04.1991 (Kabul, Afganistan)
Post: mijlocaș, fundaș
2010-11: FSV Frankfurt/Main II (Germania 4) 2 / 0
2011-12: FSV Frankfurt/Main II (Germania 4) 0 / 0
2012-13: FC St. Pauli II (Germania 4) 22 / 1
2013-14: Kickers Offenbach II (Germania 5) 22 / 1
2014-15: Kickers Offenbach II (Germania 4) 0 / 0
2015-16: Metalul Reșița (România 2) 21 / 1
2016-17: Metalul Reșița (România 2) 10 / 0
În echipa națională a Afganistanului
Debut: 24.03.2016, Japonia – Afganistan 5-0
Total: 5 meciuri

 

munteanu

de Mădălin Munteanu

 

mail: madalin.munteanu@ilfovsport.ro

twiter: Mădălin Munteanu

photo source: http://www.dfb.de/en/national-tournaments/dfb-cup-men/?spieledb_path=%2Fen%2Fleague_player%2F225713

2 de comentarii pentru "Modjieb Jamali: Povestea ”leului afgan” de Ilfov"
  1. Anonim spune:

    Rufa crede ca da vreo lovitura cu jucatorul asta (MEDIOCRU) Dragi jurnalisti faceti articole cu jucatorii nostrii cu romanii nostrii lasati-ne cu publicitatea asta mincinoasa despre un neica nimeni! Va multumim!

  2. patan spune:

    e jucator bun,si un baiat de caracter!