”Minunea” din gimnastică: o entorsă se vindecă într-un an!

lun, 09 iulie 2018

În primăvara lui 2017, Olivia Cimpian și Ioana Crișan, două gimnaste de perspectivă, așa erau considerate, reprezentau România la Campionatele Europene, desfășurate la Cluj. Sigur, n-au rupt inima târgului, dar au fost singurele romance care puteau să lucreze la toate cele patru aparate și poate, cu mai mare atenție, din partea antrenorilor de la Deva, ar fi putut să progreseze și să devină ceva mai competitive. Am amintit de cele două, cât și de Europenele de la Cluj, pentru că, iată, până la startul celei de-a 32-a ediții a Campionatelor Continentale, ce se desfășoară la Glasgow, Scoția, mai sunt doar câteva săptămâni (startul este pe 2 august), iar în lotul României, anunțat acum o lună, nu se mai regăsesc cele două gimnaste.

Sigur, despre Cimpian știam că a plecat în Ungaria, să se antreneze acolo, părinții Oliviei considerând că la Deva nu sunt antrenori care s-o ducă spre marea performanță, dar despre Crișan nu avem cunoștințe că gimnasta ar fi plecat și ea în altă țară (poate ar fi fost mai bine s-o facă!). Și-atunci, unde a dispărut sportiva, de ce nu a participat până acum și la alte competiții, să vedem și noi ce progrese a făcut? După Campionatele Mondiale din Canada, unde Ioana a fost singura gimnastă din România care a intrat în clasamentul final la individual compus, locul 23, sportive a intrat într-un suspect con de umbră.

Am aflat că după acel Mondial canadian, din octombrie 2017, Ioana ar fi făcut o entorsă la antrenamente, problemă pe care medicul lotului, Sanda Olteanu, n-a reușit nici până astăzi s-o rezolve. Este o ”minunăție” a medicinii moderne ca o banală entorsă să dureze aproape un an de zile! Și vorbim de o gimnastă de mare performanță, o senioară de care Federația de specialitate ar fi trebuit să aibă mare grijă, pentru că este una din puținele sportive capabile să facă patru aparate.

Federația a anunțat lotul care va merge la Glasgow, unde Ioana Crișan nu se regăsește – și normal, pentru că gimnasta, tîrâtă, recent, la o cupă mondială în Slovenia, unde a concurat cu dureri, din pricina acelei entorse netratate la timp, a obținut rezultate modeste. Se zvonește că antrenorul coordonator de la Deva, Nicolae Forminte, n-ar fi lăsat-o pe gimnastă să facă terapie în particular, dar nici la lot nu s-a îngrijit de ea. Și totuși, Forminte o vrea pe Crișan la Europene și insistă ca fetei să i se facă injecții cu cortizon, ca să-i grăbească recuperarea. Doar că acele injecții au și efecte secundare periculoase, mai ales că Ioana are doar 16 ani! Ce părere au părinții sportivei, știu ei oare ce experimente vrea Forminte să facă pe fata lor?

Să fie Ioana Crișan o nouă victimă a celor ce conduc gimnastica românească? Așa pare, dar ce mai contează, nimeni nu răspunde, iar dezastrul continuă…

Ionel Pană

1 comentariu la "”Minunea” din gimnastică: o entorsă se vindecă într-un an!"
  1. Ioana Haitchi spune:

    Nimeni nu trebuie să fie mai bună ca Denisa Golgotă. Doar pe ea o antrenează cu adevărat. Dacă ea e accidentată, toată lumea trebuie să fie. Uitați-vă ce atitudine are antrenorul Forminte de fiecare dată când termină un exercițiu în concurs. O ia în brațe de doamne ferește, o pupă grețos de mult, o încurajează. Pe restul? Ca și cum nu ar exista. N-o să spun cauzele, deoarece cauze sunt în opinia mea. Domnule, cum poți să te lauzi că ești antrenor de campioană olimpică (Sandra Izbașa la sol – Olimpiada de la Beijing 2008) și să îți permiți din partea României să trimiți în concurs gimnaste atât de slab pregătite? Note de plecare mici, execuții cu multe ezitări și note îngrozitor de mici care NU au cum să ne califice, nu la olimpiadă, ci la campionate europene, de mondiale nici nu mai spun. Gimnasta este oglinda antrenorului. Antrenorul răspunde și pentru medalii și pentru eșecuri și pentru accidentări sau alte chestiuni mai puțin plăcute. N-am nimic cu domnul Forminte, doamne ferește, ci cu atitudinea dumnealui am. Nu-i posibil să ne întreacă la gimnastică Guatemala, Costa Rica, Egipt si alte asemenea. A fost nu demult verificare la Deva cu echipa Finlandei. Există înregistrări de la acea întâlnire si era mai mult decât evident, că fetele din lot erau tocmite să facă galerie Denisei. A fost atât de jenant. Parcă era miting PSD. Dar nu mă credeți, mergeți dvs acolo, la Deva și vedeți cu ochii voștri, de ce. Oricum ar fi, mult succes tuturor și multă sănătate Ioanei să poată recupera.