Mihai Timofte, primul președinte al Sindicatului Național al Handbaliștilor!

vin, 24 august 2018

Astăzi, 24 august, la sediul BNS a avut loc prima conferință de presă a Sindicatului Național al Handbaliștilor din România. O zi istorică, aș putea spune, pentru că, în sfârșit, a apărut un organism oficial care să apere drepturile și interesele handbaliștilor, să-i îndrume și să-i consilieze, în funcție de nevoile fiecăruia. Vreau să cred că așa se va întâmpla, că toate intențiile bune de pe hârtie se vor transfoma și în fapte, în oportunități de care sportivii să se servească, pentru rezolvarea problemelor lor.

La ora 11:00, o mână de oameni, puțini jurnaliști, dar și mai puțini membri ai noului sindicat, au vorbit, unii au intrebat, alții au răspuns, despre inițiativa de a pune pe rol acest sindicat. Dumitru Costin, președintele BNS, a vorbit primul și a dat asigurări că Sindicatul Handbaliștilor va primi sprijin total, până când se va ridica pe propriile picioare.

Președintele primului Sindicat al Handbaliștilor din România este fostul jucător Mihai Timofte, care a recunoscut că s-a muncit din greu, ca acest Sindicat să aibă toate aprobările necesare: ”Dar a meritat, pentru că numărul membrilor noștri crește de la o zi la alta. Avem chiar și jucători străini înscriși, pentru că Statutul ne permite, primul nume fiind cel al suedezei Amandei Kurtovic, de la CSM București. Prin acest sindicat noi vrem să-i asigurăm jucătorului de handbal o protecție totală – vorbesc de asistență juridică, de reprezentare în fața Comisiilor Federației Române de Handbal și a forurilor internaționale, de o anumită consiliere fiscală și financiară, practic vrem să-l degrevăm pe sportiv de toate frământările sale, pentru a se ocupa, exclusiv, de handbal. La un moment dat ne vom ocupa și de viitorul lui, când se va lăsa de handbal, ba chiar ne gândim și la un fond de pensii private”, declara Timofte.

Printre primii înscriși în acest sindicat se numără și fostul jucător și antrenor Viorel Mazilu, cel care se consideră, de mai bine de doi ani, nedreptățit de comisiile federale și de conducerea Clubului Steaua, de pe vremea când a fost angajat ca antrenor, la clubul militar. ”Eu sunt sarea și piperul, știți ce bătălie duc eu cu Federația și Clubul Steaua. Deja avem în sindicat și alte cazuri, vom ajuta cât mai mulți handbaliști, pentru că, așa cum am perceput eu, cam la toate cluburile sunt probleme cu handbaliștii”, a ținut să precizeze Mazilu.

Dumitru Costin, omul din umbră, dacă pot să mă exprim așa, a ținut să mai adauge că săptămâna viitoare sunt trei acțiuni extrem de importante, pe care Sindicatul va trebui să le ducă la bun sfârșit:
1. Se va face Cerere de Afiliere la Sindicatul Federației Europene de Handbal
2. Se va face o Scrisoare de Intenție către Federația Română de Handbal, prin care să se facă cunoscută înființarea Sindicatului și dorința de colaborare
3. Continuarea activității de recrutare a cât mai mulți membri

Au mai salutat apariția Sindicatului Bogdan Voina, Gheorghe Irimescu, Marius Novanc, dar și arbitrul Bogdan Stark, personalități care nu au exclus înscrierea în acest sindicat, într-un viitor cât mai apropiat.

Toate bune și frumoase, poate chiar prea frumoase, aș spune, mai ales că Mihai Timofte a dat toate asigurările de transparență, în activitatea lui. ”Se vor strânge ceva bani din cotizații, iar aceștia vor fi gestionați la vedere, pentru sprijinul handbaliștilor cu probleme, spunea Timofte. Așa am aflat că viitorii membri vor trebui să plătească următoarele taxe: cei de Liga I, 500 de lei pe an, cei de Liga a II-a, 250 de lei, iar juniorii, care au împlinit 16 ani, vor plăti doar 100 de lei.

Sindicatul Național al Handbaliștilor din România are, deocamdată, doar cap, nu sunt mâini și nici picioare, adică comisii și comitete care să întregească, în mod obligatoriu, o organigramă de funcționare. Și îmi aduc aminte de Liga Profesionistă de Handbal, care avea doar un președinte și o secretară. Până la urmă, Liga a murit…

Pentru lupta la care s-a angajat, acest Sindicat trebuie să aibă oameni puternici, de o probitate morală perfectă, care să nu poată fi întorși din drumul lor către victorie. Mai e mult, până departe, însă le ținem pumnii celor care au ințiat acțiunea!

Ionel Pană

IMG_9289 IMG_9294

IMG_9302 IMG_9307

Comments are closed.