Mihai Covaliu, globetrotter sau președinte COSR?

mar, 10 octombrie 2017

Noul președinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, și-a dat kilometrajul peste cap, în ultimele săptămâni, din pricina peregrinărilor lui prin lume. Mai ceva ca Adelin Petrișor, care ne-a transmis, aproape, din toate teatrele de război din lume, Mihai Covaliu a fost în Țara Soarelui Răsare, să ia contact cu locurile unde se vor caza sportivii noștri, participanți la Olimpiada de la Tokio, Japonia, din 2020 (dar vom avea, oare, participanți la acel eveniment?); a venit în țară pentru câteva zile, după care a plecat în Canada, unde a participat la inaugurarea unei piețe în Montreal, cu numele Nadiei Comăneci (din păcate, nici un gimnast român n-a ajuns pe podiumul Mondialelor, ce se desfășurau chiar în acea perioadă în Montreal); s-a întors în țară, pentru doar o jumătate de zi, pentru că a luat, din nou, avionul, de data aceasta cu destinația Iordania (de la biroul domniei sale de la COSR ni s-a spus că este plecat într-o delegație în străinătate, nu ni s-a dezvăluit destinația, chiar dacă am insistat, și nu știm de ce!).

Așadar, în doar două săptămâni, Covaliu a făcut trei continente – Asia, America și Orientul Mijlociu, o zonă pe care o putem plasa și în Asia, dar și în Africa. Cu siguranță că aceste deplasări sunt făcute din bugetul instituției pe care o conduce, bani care ar fi fost mai bine cheltuiți pentru pregătirea sportivilor, să spunem de la gimnastică, pentru că tot a fost în Canada și a asistat la dezastrul de la Mondiale.

În noiembrie, Covaliu face un an de când a fost ales președinte la COSR, dar, din păcate, nimic răsunător nu s-a întâmplat în această perioadă. Ba aș putea spune că imaginea instituției a fost un pic știrbită de acele declarații ale consilierului propriu, Lorand Balint, care, într-un moment de sinceritate, declara că nu sunt garantate nici măcar trei medalii, la Jocurile Olimpice din 2020. Poate că Lorand are dreptate, mai ales că șeful lui, Covaliu, mai mult se plimbă, decât să ajute rezolvarea problemelor de la ciclism, box, tir, gimnastică, atletism, haltere, handbal, înot, judo, lupte, volei, baschet și lista poate continua.

Mai mult, președintele COSR nici transparent nu e, și nici comunicativ, este, în schimb, ușor influențabil, de către cei ce-l înconjoară, și îl pot compromite. Vom reveni, în acest sens, și vom arăta cum unii membri din Comitetul Executiv propun asocieri dubioase, între COSR și firme cu un singur angajat și cu bilanț pe minus, în 2016.

Ionel Pană

Comments are closed.