Omul cu vedenii – medalii de aur și argint, pentru gimnastica românească feminină!!

Dum, 03 martie 2019

Da, nu este nicio fabulație, am deschis televizorul, pe TVR 2, și am văzut un concurs international în toată regula, în care două dintre cele mai bune gimnaste romance s-au clasat pe primele două locuri. Au făcut exerciții excelente la bârnă, am văzut două soluri de excepție, și, la final, o festivitate de premiere care m-a emoționat până la lacrimi.

Recunosc, m-a luat valul și cu greu mi-am revenit la realitate – era, de fapt, un film artistic, o peliculă destul de bună, care ne-a arătat un antrenor coleric, Mircea Diaconu, gata chiar să-și bată cea mai bună elevă, atunci când ea suspina și spunea că nu mai poate repeta exercițiile. A scos-o din sală, până la urmă și doar la rugămințile celorlalte fete a mai primit-o la antrenamente.

Și mi-am adus aminte de cele 20 de fete din ciclul olimpic 2013-2016, care au suportat aceleași umilințe din partea antrenorilor Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu. Și mă gândeam la Andreea Munteanu, scoasă labilă psihic (nebună, pe românește), de către Bellu și chiar de către fostul președinte al Federației, Adrian Stoica, la Mădălina Blendea, care a fugit de la Izvorani, după ce a fost pălmuită de unul din antrenori, la Ștefania Orzu, lăsată să facă necroză la șold, după care a plecat în cărucior spre casă, la Asiana Peng, cea care a udat zile în șir cu lacrimile ei, o ciupercă crescută în camera de hotel, la Ștefania Stănilă, la Diana Teodoru, la Andra Stoica, fete care n-au scăpat nevătămate, din lagărul de la Izvorani.

În aceste zile, a avut loc, în Italia, Trofeo Città di Jesolo, o competiție tradițională, la care România era abonată, chiar la primele locuri ale podiumului. Astăzi, când am privit la TVR 2 concursul de gimnastică, mi-am închipuit că de-acolo sunt imaginile, că România a revenit în elită cu două medalii bine meritate. Dar n-avea să fie așa, am consultat site-ul concursului și n-am găsit numele niciunei gimnaste din România. Și mi-am adus aminte de vorbele actualei președinte a Federației de Gimnastică, Andreea Răducan, care spunea că în situația de față a gimnasticii, ar trebui să pună lacăt pe ușa Federației. Vrem, nu vrem, gimnastica românească a murit, iar groparii acestui sport continua să stea în fotoliile de conducere. Vi-i prezentăm în imaginea de mai sus…

Ionel Pană

Comments are closed.