Maximilian Gavrilă:Nu uit că Federația mi-a ”furat” o echipă și 100.000 de euro!

mar, 09 ianuarie 2018

Până la alegerile din 14 februarie, de la Federația de Handbal, ne-am gândit că n-ar fi rău să împrospătăm, zi de zi, memoria alegătorilor și să dăm câteva din încălcările de Regulament ale federalilor noștri, acțiuni care au lovit din plin sportivi, antrenori și cluburi, în funcție de interese. Și începem cu 2014, pentru că, la doar câteva luni de la instalare, șefii handbalului au făcut ceva modificări în regulamente, totul pe placul CSM București, club care a ”furat” trei echipe, cu sprijinul Federației, așa cum am mai spus – vorbim de junioarele I și II de la ACS Școala 181, de Juniorii III de la CSȘ Steaua și de Junioarele II de la CSȘ 6. Iată povestea lui Gavrilă:

”La 1 iulie, 2014, în regulamentele Federației a apărut ca obligativitate achitarea unei indemnizații către sportivele Junioare I și II. Grav a fost faptul că această obligativitate a acționat și retroactiv – chiar dacă am avut o perioadă de grație, să fac un act adițional cu fetele și să renegociez contractul, niciuna n-a mai vrut să semneze, fiind amețite de promisiunile celor de la CSM București. Am pierdut, atenție, aproape 20 de handbaliste, care erau campioane naționale și figurau în vizorul loturilor naționale. Cu sprijinul secretarului general au făcut în așa fel ca nici măcar grila de transfer să nu fie plătită, conform legii. Așa s-a întâmplat și la CSȘ Steaua, cu Juniorii III, unde se aflau și cei doi băieți ai președintelui, însă antrenorul de la Steaua, Alexandru Dia, a fost păcălit și adus la Federație, ca antrenor federal. În aceeași situație a fost și echipa de Junioare III a Doiniței Popescu, de la CSȘ 6, care a ajuns, cu arme și bagaje, la CSM București. Am făcut memorii peste memorii, am arătat că nu este normal ca o lege să acționeze retroactiv, n-am găsit înțelegere la nicio comisie a Federației, nici măcar la președinte sau Consiliul de Administrație.

Sunt convins că regulamentele au fost schimbate la comandă, pentru CSM București, care, de altfel, a fost UNICUL beneficiar al acestei schimbări. Nici nu mai contează ce s-a întâmplat după, cât de dezamăgiți au fost părinții de neîmplinirile de la clubul Capitalei, cert este faptul că trei echipe au dispărut dintr-odată, fără ca Federația să aibă vreo remușcare. În privința clubului pe care îl conduc, ACS Școala 181, el a rămas în viață doar pentru că unele fete, dintre cele mai bune, cum sunt Badea, Banciu, Zaharia sau Neacșu, n-au vrut să plece la CSM București. În jurul lor am mai adunat câteva handbaliste și am putut merge mai departe, dar cu forțe mult diminuate.

Pentru faptul că am făcut atâta vâlvă, pentru faptul că s-a scris și în ziare despre cazul meu, aveam să fiu lovit din nou, la fel de dureros, la doar un an distanță, de aceeași colaborare malefică între Remus Drăgănescu, de la CSM București, și secretarul general al Federației – nu-i dați numele, să nu-l facem celebru! În toamna lui 2015, alte trei sportive, Dobrică, Șelever și Codrea și-au depus memorii la Federație, pentru a părăsi echipa, știind de precedentul creat cu un sezon în urmă. Și bineînțeles că Federația, din dorința de a mă pedepsi din nou, le-a dat câștig de cauză. Am făcut Apel, la această decizie, dar am primit răspuns doar pentru Șelever și Codrea, nu și pentru Dobrică.

În consecință, la Turneul semifinal de la Plopeni am folosit-o pe Dobrică, știind că situația ei nu era rezolvată. Numai că, același personaj cenușiu Drăgănescu i-a instigat pe cei de la Marta Baia Mare să o conteste pe Dobrică. De unde știa Drăgănescu de Dobrică și ce siguranță avea el că voi pierde Apelul, cine i-a făcut această asigurare? Sigur, am pierdut meciurile de la Plopeni la masa verde, dar și dreptul de a merge la Turneul Final al Junioarelor I, după care a urmat un adevărat război cu Federația. Secretarul general a spus că n-am apel depus, dar am venit cu numărul de înregistrare, ștampilat de Federație. Mi s-a spus că nu există acel Apel în corespondența Federației, dar eu aveam chitanță plătită, însă același secretar general mi-a replicat că nu mă crede pe mine, ci pe Marinescu, un oficial din Federație, care se ocupa de așa ceva. Războiul s-a amplificat, pentru că părinții fetelor din echipă s-au dus la Federație și au întrebat ce se întâmplă – cu nonșalanță, Bocan le-a spus că eu sunt mincinos, că n-am depus niciun apel, că încerc să păcălesc pe toată lumea.

În septembrie, 2016, am făcut un Memoriu către președintele Federației, în care am arătat modul brutal prin care am fost scos din competiție, fără să mi se recunoască Apelul oficial depus la Federație, chiar dacă pe copia mea exista ștampilă și număr de înregistrare. Până la urmă, Federația a recunoscut că a existat acel apel, dar că trebuia să plătesc trei taxe, nu una. Dar toate cele trei sportive, Dobrică, Șelever și Codrea, erau pe aceeași listă – ei mi-au dat răspuns la două sportive, cu o singură taxă. Dar poate exact acea taxă era pentru Dobrică, de ce nu? Oricum, și-au bătut joc de acest club, de fetele de bună credință, care luptaseră să ajungă în Turneul Final. De altfel, ACS Școala 181 a fost singura echipă care a bătut viitoarea campioană, CSM București, așa că frica de clubul meu a fost foarte mare și au apelat la toate trucurile, fie ele și neregulamentare.

Am făcut un calcul, în numai doi ani, Federația mi-a scos din buzunar 100.000 de euro – jumătate din grilele celor 20 de sportive, pe care mi le-au furat în 2014, și jumătate pentru faptul că am pierdut un sponsor, care ar fi venit cu sprijin financiar de 50.000 de euro, dacă jucam finala campionatului de Junioare I, am precontractul ca dovadă. Probabil că în situația mea sunt multe cluburi mici, lovite de federali, prin nerespectarea regulamentelor, așa că este timpul să facem o schimbare, să aducem oameni cărora le pasă de handbalul juvenil. Măcar odată la patru ani să demonstrăm că nu suntem proști, că ne dorim ca munca noastră să fie respectată, mai ales de către oficialii Federației, pe care tot noi îi punem pe acele scaune.

ACS Școala 181 București
Antrenor Maximilian Gavrilă

1 comentariu la "Maximilian Gavrilă:Nu uit că Federația mi-a ”furat” o echipă și 100.000 de euro!"
  1. ANDREI NAGY spune:

    atita timp cit politicul conduce in sport nu va fi bine desi sportul este al itregi natiuni pacat si selectiile se fac pe criteri politice si nu pe merit sportiv