Mariana Tîrcă merită toate laudele, pentru performanțele din teren!

mie, 22 iulie 2020

Dar trebuie să fie și ea de acord că în Cazul de doping cu laser intravenos, de la Corona, a arătat multă necunoaștere, luînd decizii greu de înțeles. Și deschidem subiectul, pentru că opinia publică, în special cea apropiată valoroasei handbaliste, s-a inflamat exagerat de mult, după ce Comisia care a investigat dopajul de la Corona a suspendat-o pe Mariana pentru doi ani.

În presă s-a speculat faptul că Mariana ar fi fost suspendată doar că este mama handbalistei Sorina Tîrcă, că cineva i-a dorit această trecere pe linia moartă, mai ales că, doar cu câteva săptămâni înainte de anunțarea verdictului, Mariana și fiica ei ajunseseră la o înțelegere cu o echipă din Europa – acum totul a căzut, firește, și mama, și fiica fiind suspendate. Dar fosta mare campioană trebuie să înțeleagă că a greșit, că n-a știut nici ea ce este cu acest laser intravenos, pentru ca mai apoi s-o oprească pe Sorina, în prima fază, să vină de bună voie la Comisie și să-și declare vinovăția, iar asta a costat-o și pe ea, și pe Sorina.

Politica Agenției Naționale Antidoping, ca de altfel și a Agenției Mondiale, este una extrem de dură, față de marii campioni, care au atins cele mai înalte culmi de performanță – se spune că se ghidează după deviza ”Toleranță ZERO”!, pentru că ei sunt modele pentru generațiile care vin, care n-au voie să greșească cu nimic, pe linie de dopaj, de etică, de moralitate. Sigur, în organigrama clubului Corona Brașov, Mariana Tîrcă figura ca director tehnic și ar fi trebuit să știe tot ce se întâmplă la echipa de senioare. N-a știut nici ea, nici președintele clubului, Liviu Dragomir, nici președinta Secției de Handbal, Alina Teslărașu, nici măcar antrenorul principal, Ion Crăciun.

Dar sancțiunile le-au primit doar ea și Dragomir – poate că aici ar exista niste semne de întrebare și chestionăm comisia cu ce măsură l-a judecat pe antrenor și pe președinta Secției de Handbal? Nu ei aveau contact direct cu fetele? Cum să nu știe antrenorul ce fac elevele sale, în orice moment, mai ales că echipa era în priză competițională, când au făcut procedurile, nicidecum în vacanță? Iar Alina Teslărașu ce a păzit, le-a întrebat ea pe fete unde merg în grup, cine a decis această recuperare și ce este cu aceste proceduri intravenoase? Corona a disputat ultimul meci pe 13 noiembrie, într-o deplasare la Slobozia, iar la doar câteva zile distanță au apărut pe Fecbook fotografii cu handbalistele care aveau acele în vene. Este un subiect pe care îl vom trata mai pe larg, dar așteptăm și noi motivarea completă a Comisiei de Investigații.

Alina Teslărașu

Alina Teslărașu

După anunțarea pedepselor, cel mai guraliv s-a dovedit a fi chiar medicul Capră, cel care le-a condus pe brașovence către clinica cu pricina. Și tot el a fost primul care a și făcut apel, ignorând faptul că a fost prins practicând meseria de medic fără să aibă rezidențiatul și folosind ștampila unui alt coleg – ca și când ai conduce mașina, cu permisul altcuiva. Mai mult, a dovedit că nici la medicină sportivă nu prea se pricepe, pentru că n-a știut că procedurile făcute de handbaliste sunt interzise. De altfel, sunt mulți medici sportivi pe la echipele românești care n-aveau habar că această procedură intravenoasă contravine legilor dopajului, o situație chiar gravă, care a dus, iată, la retrogradarea unei grupări de handbal extrem de valoroase!

Și concluzionăm – am aflat că forul antidoping mondial (WADA) a aprobat toate procedurile Comisiei de Investigații din România, ba chiar a și aplaudat modul obiectiv de lucru. Mizând pe acest fapt, se spune că Agenția din România a făcut tot ce i-a stat în putere, pentru ca WADA să aprobe înghețarea pedepselor date jucătoarelor, considerându-le nevinovate, poate chiar puțin prea ignorante, față de procedura cu laser. Se așteaptă răspunsul forului mondial, însă în tabăra noastră chiar există un oarecare optimism! Cât despre Mariana Tîrcă numai vorbe bune – greșeala este omenească, cu condiția ca din fiecare astfel de eroare să acumulezi câte ceva, ca să n-o mai repeți!

Comments are closed.