Mărgărit Amza: ”Nu Peak a greșit mărimile sportivilor participanți la FOTE”…

Dum, 10 februarie 2019

La prezentarea delegației olimpice, participantă la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) de la Sarajevo, Bosnia Herțegovina, s-a creat o oarecare rumoare, câțiva sportivi acuzând că echipamentul primit este ceva mai mare, decât măsura lor normal. Imediat s-a făcut legătura cu situația hilară de la Olimpiada din 2016, de la Rio, când sportivii calificați au primit echipament contrafăcut, purtând sigla firmei Kappa, unul de o calitate îndoielnică.

De această data, nu calitatea a fost reclamată, ci faptul că 2-3 sportivi nu și-au găsit numerele adecvate, treningurile fiind ceva mai mari, decât măsurile lor. Pe treningurile de prezentare este sigla Peak, un fabricant din China, reprezentat în România de Mărgărit Amza și firma lui Sportlife, din Tg. Mureș. Domnul Amzae a avut amabilitatea să facă lumină în acest caz, pentru că altfel eram tentat și eu, ca și alți jurnaliștii, să creez un scandal artificial, până la urmă.
peak
”În 2017, când la Comitetul Olimpic încă se mai vorbea de acel echipament contrafăcut, eu am avut curajul să merg la noii șefi ai forului olimpic din România și să le propun un nou echipament, din partea firmei chineze Peak. Și ca să facem cunoștință cu aceast colos, care face echipamente pentru toate ramurile sportive, trebuie să spun că îmbracă alte 14 comitete olimpice naționale, printre ele numărându-se cele ale Belgiei, Noii Zeelandă, Sloveniei, Ucrainei; apoi face ghete pentru jucătorii din NBA; îmbracă naționala de baschet a Germaniei, cât și cea de volei feminin a Serbiei, campioană mondială în 2018.

Prin urmare, este o firmă care este cunoscută în toată lumea și care nu-și permite să greșească nicio comandă, fie ea și de numai 60 de echipamente, cum a fost în cazul nostru. Mai mult, până acum, Peak a mai îmbrăcat sportivii olimpici români de două ori – pentru Olimpiada de iarnă de la Pyeongchang, din Coreea de Sud, cât și pentru Olimpiada Tineretului, desfășurată la Buienos Aires, în Argentina. Ambele evenimente au avut loc în 2018, iar colaborarea a fost perfecta.

Nu Peak a greșit mărimile, așa a fost comanda – însă trebuie să știți că măsurile diferă, de la un sport la altul, și pot fi și astfel de accidente, dar limitate ca număr. Poate că COSR ar fi trebuit să comande și câteva echipamente în plus, pentru a evita astfel de neplăceri. Și spun asta, pentru că sunt cazuri în care sportivii pot avea un pantalon de o mărime și bluza de altă, în funție de sportul practicat. E clar, au fost doar mici neplăceri și limitate, în rest totul a fost ok.

De aceea, pentru Olimpiada de la Tokyo, din 2020, deja am demarat discuțiile despre cum va arăta echipamentul – trebuie să lucrăm corect, să avem timp la dispoziție pentru a elimina orice neconcordanță. În ceea ce mă privește, eu sunt reprezentantul lui Peak și în Ungaria și lucrez foarte bine. Îmi place ceea ce fac și asta mă ajută să fiu și eficient, iar partenerii să fie mulțumiți de mine. De altfel, Sportlife lucrează pe parte de handbal și cu Erima, firmă mare din Germania, pot să spun că avem ceva experiență”, ne spunea Mărgărit Amza.

Și ca o concluzie, trebuie să recunoaștem că nu Peak a greșit măsurile, ci Comitetul Olimpic din România care, la rândul său, a primit aceste mărimi din partea federațiilor.

Să mai spunem că reprezentanții României, participanți la FOTE Sarajevo 2019, vor lua startul în șase probe (sunt opt în total), după cum urmează:

Biatlon, opt sportivi – Vivien Bernadett András, Réka Császár, Andreea Mezdrea, Szilvia Váncsa, Marian Gabriel Folea, Nicolae Dan Gîrbacea, Robert Grumeza, Tamás Kovács; Antrenori: Vasile Petru Șneaga, Szilárd Márton și Tudor Gîrbacea
ana
Patinaj artistic, o sportivă – Ana Sofia Beșchea; antrenor Marina Ruxandra Beșchea

Schi alpin, opt sportive – Mădălina Nicoleta Preda, Diana Andreea Rențea, Maria Ioana Constantin, Eszter Lőrincz, Ioan Alexandru Bordi, Horea Andrei Olteanu, Hunor Szőke, Vlad Anton Danciu; Antrenori: Andrei Burchiu, Andrei Szilagyi, Victor Tiberiu Tanțoș

Schi fond, opt sportivi – Andrea Csutak, Ioana Georgiana Andreca, Sînzîiana Ioana Mîndrilă, Maria Dumitrela Andreca, Liviu Darius Hanganuț, Szabolcs Forika, Flaviu Constantin Păvălean, Florin Robert Dolhăscu; Antrenori – Costel Terciu, Andrei Potîngă, István Jánosi

Short-track, patru sportive – Katalin Albert, Kriszta Pongrácz Vákár, George Lucian Țepeș, József Csongor Csillag; Antrenori – Katalin Kristó, Zsolt Kalamár Kertész

Snowboard, un sportiv – Silviu Popa; Antrenor – Florin Ștefan Staicu;

Ionel Pană

Comments are closed.