Marcela Fumea: ”Să restabilim disciplina în gimnastică, de aici trebuie să pornim”!

Dum, 26 noiembrie 2017

În lipsa președintei Federației Române de gimnastică, Andreea Răducan, care a devenit, de curând, mamă, am dorit să aflu câteva din gândurile noului Comitet Executiv – e prea multă liniște prin Federație, pe la competițiile internaționale, unde nu mai contăm deloc, și cred că gimnastele și gimnaștii noștri s-au îndepărtat cam mult de drumul către marea performanță. Poate că noii aleși nu s-au dezmeticit, încă, și nu știu cum să procedeze într-o astfel de situație critică, poate că n-ar fi rău o consultare publică, să se știe și părerea iubitorilor de gimnastică, specialiști și amatori.

După părerea mea, și n-o spun cu răutate, cred că toți cei care au îngropat acest sport, în ultimii 10 ani, trebuie să plece și să lase pe alții să facă strategii de dezvoltare – mă refer, în primul rând, la fostul președinte Adrian Stoica, la antrenoarea federală Anca Grigoraș și la fostul secretar general Mircea Apolzan; apoi la cei doi corifei Octavian Bellu și Mariana Bitang, care n-au tratat cu seriozitate, cu răspundere deplină, lotul feminin de la Izvorani, în ciclul olimpic anterior; în fine, cred că foștii antrenori de la lotul feminin, Adela Popa, Lucian Sandu și Ioan Coroiu, ar trebui scoși din viața sportivă, pentru că și-au bătut joc de gimnaste, prin rele tratamente, prin umilințe, prin hărțuiri psihice, făcându-le, pe multe, să renunțe și să plece chiar din țară, pe altele, aproape, provocându-le accidentări grave, vezi cazul Ștefania Orzu.

În situația disperată în care se află gimnastica, și cea feminină, și cea masculină, trebuie spus adevărul, oricare ar fi el – dacă, în continuare, Stoica și Grigoraș sunt în fruntea mesei, atunci când se va vorbi de o strategie de viitor, atunci drumul va fi același, adică plin de greșeli și neîmpliniri. Și sunt convins că nici noilor aleși nu prea le convine ca Stoica le sufle în ceafă, mai ales că fostul președinte crede că este iubit în continuare și dorit pe acel scaun. Este nevoie de măsuri radicale, în comisiile tehnice feminine și masculine, să plece Grigoraș și Suciu, pentru că s-au dovedit looseri în formă continuată și incapabili să redreseze corabia gimnasticii, scufundată mai ceva ca Titanicul lui Leonardo Di Caprio și Kate Winslet.

După necalificarea la Jocurile Olimpice din 2016, gimnastica românească a mai suferit o umilință – în această toamnă, la Mondialele de la Montreal, fetele noastre, Ponor, Iordache și Crișan, nu numai că n-au luat nicio medalie, dar n-au prins nicio finală pe aparate, Larisa Iordache accidentându-se stupid, chiar la încălzirea de pe covor (se discută mult, pe seama vieții extrasportive a Larisei!). Doar Ioana Crișan a prins finala la individual compus, pentru că s-au retras două gimnaste, iar clujeanca noastră fusese desemnată ca a doua rezervă. Suferințele au fost maxime, într-un moment când bucuria trebuia să fie la apogeu – Nadia Comăneci era sărbătorita Mondialelor, avea de înmânat medalii și era onorată și cu o piață proprie, în Montreal, dar gimnastica românească era la pământ, respirând doar prin veteranul Marian Drăgulescu (împlinește 37 de ani în decembrie!), ce a ratat de puțin podiumul la sărituri.

Așa cum spuneam la început, în lipsa mămicii Andreea Răducan, am purtat o discuție cu vicepreședinta Federației Marcela Fumea, o adevărată personalitate în domeniul gimnasticii aerobice, la nivel național și internațional. De altfel, trebuie să spun că doamna Fumea a pus bazele acestei discipline sportive în România, începând încă din 1995, adunând, până astăzi, peste 150 de medalii, de la campionate mondiale, europene și jocuri mondiale. ”Vreau să ajut și gimnastica artistică, din postura în care sunt, să fiu parte la reconstrucția ei, alături de Andreea Răducan, cât și de colegii din Federație. Vreau să spun din capul locului că trebuie să restabilim disciplina la loturi, atât printre sportivi, cât și printre antrenori. Trebuie redescoperit spiritul de muncă și de luptă, chiar și de sacrificiu, dacă vreți, parcă uitate în ultimii ani”, ne spunea Marcela Fumea.

O declarație cu multe înțelesuri, care mă duc cu gândul la schimbări, transformări și alte strategii –poate să fie un nou început pentru gimnastica noastră, un nou start cu responsabilitate, cu seriozitate, cu dorință, cu pasiune, dar fără minciuni. Sunt sceptic, însă, pentru că la vremuri noi sunt tot cei care ne-au făcut de râs până acum – și mă refer la Stoica, la Grigoraș, la Apolzan și la toți cei care au adus neîmpliniri în ultimii ani. Mai mult, cei trei au reușit să târască Federația într-un proces fără sens, care murdărește și mai mult imaginea gimnasticii, și-așa plină de glod – fostul președinte Adrian Stoica s-a gândit să o acționeze în judecată pe Silvana Peng, mama fostei gimnaste Asiana Peng, și să-i ceară și 100.000 de euro daune, pentru faptul că părintele a avut îndrăzneala să devoaleze mediul bolnav de la Izvorani, unde se pregătea lotul olimpic și modul cum a fost tratată fiica ei, în acea perioadă. I-am spus vicepreședintei Marcela Fumea că noua conducere trebuie să oprească acest proces, că prezența prin tribunale, a membrilor Federației, nu face decât ca circul mediatic să fie și mai mare. Vom mai reveni pe această temă, pentru că noul Comitet Executiv nu știe prea multe despre acest proces. De altfel, la ultima înfățișare la Tribunalul de la Hunedoara, pentru Federație s-a prezentat o nouă avocată, care a cerut termen ca să studieze dosarul.

Și avem și o veste inedită, dacă pot să spun așa – fosta gimnastă Asiana Peng s-a mutat la Deva, și cu școala, și se antrenează aproape zilnic, în Sala Clubului Cetate Deva. După toate câte-a pătimit la Izvorani, Asiana își dorește să revină în gimnastică, idee agreată și de doamna Marcela Fumea, care îmi spunea că lotul este deschis pentru oricine, mai ales pentru fostele gimnaste, care cred că mai pot face față rigorilor marii performanțe. N-ar fi rea o astfel de încercare, mai ales că multe din fostele gimnaste din lotul de la Izvorani au rămas cu mari regrete, pentru că mai aveau multe de spus, în gimnastica românească.

Ionel Pană
IMG_2160

IMG_2210

2 de comentarii pentru "Marcela Fumea: ”Să restabilim disciplina în gimnastică, de aici trebuie să pornim”!"
  1. Nina spune:

    Vorbe goale din partea lui Fumea și ele o mahalagioaica care știa ce se întâmplă la Izvorani

  2. Cristina spune:

    Viața extrasportivă a Larisei Iordache?! Despre ce vorbiți? Nu există nimic scandalos în ceea ce face Larisa în afara sălii! Iar atâta vreme cât în ultimii ani ea a dus greul în gimnastică (și l-a dus cu brio, obținând medalii), înseamnă că își face foarte bine treaba în viața sportivă și este suficient de disciplinată în toate aspectele vieții! Problema reală este că doar ea a dus greul în competițiile majore, pe 4 aparate, ani de zile. Corpul cedează până la urmă, este normal! Iar la Montreal s-au accidentat o mulțime de gimnaști și gimnaste în mod “stupid”,acolo fiind vorba de probleme organizatorice!