Lorena Ostase a găsit, la Slatina, casa de care avea nevoie!

Dum, 13 decembrie 2020

Când și-a terminat stagiul la Centrul Național de la Vâlcea, vasluianca Lorena Ostase era, deja, o mica vedetă – pivotul își trecuse în cont un titlu mondial la junioare, în 2014, fapt care i-a ridicat cota mult, chiar inainte să ajungă la o echipă din Liga Națională. Și de acest titlu mondial a profitat, în primul rând, Federația de Handbal, care i-a ridicat prețul de vânzare la 20.000 de euro! O sumă imensă, pentru componentele primei ligi, pentru că Ostase nu venea dintr-un campionat al Europei și nici comisioane nu se luau! N-a dat nimeni 20.000 de euro, dar s-a găsit o soluție de împrumut, pentru doar 5000 de euro pe sezon, așa mai mergea! Au dorit-o cei de la Baia Mare, dar și CSM Slobozia, iar alegerea Lorenei a fost Slobozia – a existat și un motiv determinant, pentru că la Slobozia era antrenoare Victorina Bora, cea care a pregătit-o ani buni și la Centrul de la Vâlcea.

Avea să fie începutul unei colaborări benefice de ambele părți, ba chiar aș înclina să cred că Ostase n-ar fi ajuns la acest nivel, dacă nu se afla sub bagheta lui Bora. La numai un an distanță, Victorina a plecat de la Slobozia și a luat drumul Slatinei, o echipă aflată în liga secundă – a fost momentul cel mai important din viața Lorenei Ostase, care a decis să meargă alături de antrenoarea sa, chiar dacă scădea nivelul din Liga Națională, în Divizia A. În plus, Lorena se accidentase la lotul de tineret, cu care câștigase un bronz mondial, și avea nevoie de susținere morală și chiar sprijin financiar, pentru că federalii n-au catadicsit să-I plătească handbalistei operația și perioada de refacere. Slatina a luat-o așa accidentată, a dus-o la doctor, i-a plătit operația și a avut răbdare cu ea să-și revină și să intre din nou pe teren. Între timp, Victorina promovase pe prima scenă și avea nevoie de Ostase, se anunțau meciuri grele! Am urmărit drumul Lorenei, chiar am fost de câteva ori la Slatina și am văzut că este liniștită și mulțumită de tot ce a găst aici, ca să nu spun că oltenii au îndrăgit-o fără rezerve – da, moldoveanca Ostase a devenise prințesa Olteniei, pentru că dragostea și respectul erau reciproce.

”Și să știți că acel gol cu spatele, din meciul contra Croației, îl lucrăm încă de la Centrul Național de la Vâlcea, la Ostase nimic nu este întâmplător. Sunt uimită, ba chiar tristă, de faptul că se vorbește tot mai intens că handbalista trebuie să plece de la Slatina, că echipa nu-i oferă notorietatea de care are nevoie o vedetă ca ea, că nu are confortul necesar, că Slatina nu este o echipă cu nume. Eu spun că Lorena a găsit la Slatina casa de care avea nevoie, mediul cel mai bun să se dezvolte și să învețe. La Slatina este o organizare perfecta, sunt oameni serioși care își duc la îndeplinire toate promisiunile. De ceva vreme, aici are posibilitatea de refacere, face sauna, bazin, plus medicamentația necesară. Noi am făcut totul pentru sportivă și am avut răbdare când a fost accidentată. Și încă ceva, ce nimeni nu știe – încrederea noastră în Lorena este foarte mare, ea a avut tot mereu contracte anuale, i-am spus că o ajutăm chiar noi să-și găsească o echipă de talia ei, dar la momentul potrivit. Ostase s-a simțit ca într-o familie, iar acest contract în fiecare sezon i-a dat o libertate psihică mare, ce a ajutat-o să progreseze. Am avut oferte pentru ea de două ori de la Vâlcea și de trei ori de la CSM București, dar Lorena a refuzat, spunându-mi că nimeni nu pleacă de la bine. Da, este și un lider al vestiarului, echipa a ales-o căpitan, dar nu că este vocală sau certăreață, ci pentru că are o prestanță și o seriozitate în tot ceea ce face. Handbalista nu va pleca de la Slatina decât atunci când va simți ea că e momentul, iar cei care o îndeamnă să facă acest gest nu cred că îi vor binele. Sunt destul exemple de colege tinere, chiar din generația ei, care au greșit drumul, alergând mai mult după bani și au stat mai mult pe bancă, decât să joace. Ostase a preferat învers și știe că doar jucând a devenit cine este”, ne spunea cu năduf antrenoarea de la Slatina, Victorina Bora.

Iar noi spunem că Ostase vede, deja, luminița de la capătul tunelului, devenind pivotul de bază al naționalei de senioare, la Campionatul European ce se desfășoară în Danemarca. Până acum, Lorena a marcat 18 goluri, în patru meciuri, iar acel gol cu spatele se află pe genericul Federației Europene, care prezintă evenimentul. Este adevărat că a lipsit Pintea, depistată pozitiv chiar la plecarea delegației către Danemarca, dar asta a fost șansa Lorenei, pentru că sunt convins că cei doi antrenori ar fi uitat-o pe banca de rezerve. Ostase a profitat și a înscris gol după gol, ba chiar a demonstrate că face la fel de bine și faza de apărare. În plus, slătineanca a arătat o anumită eleganță în joc, un mod de apărare mai puțin brutal, iar în atac a demonstart că nu forța este baza la ea, ci tehnica și mișcarea continua – da, este o handbalistă inteligentă, din altă rasă!

P.S. Ostase joacă meci de meci la Slatina, de aici și dezinvoltura pe care o afișează pe cele două semicercuri – este cel mai mare câștig al naționalei de senioare!

1 comentariu la "Lorena Ostase a găsit, la Slatina, casa de care avea nevoie!"
  1. CSMS spune:

    Felicitari, Lorena Ostase!

adauga un comentariu