Liță Dumitru, Chiajna și poveștile vesele ale unui fotbal trist

joi, 28 februarie 2013

A fost odată un fotbalist, care, la doar 20 de ani, i-a înnodat picioarele lui Bobby Charlton și pe care marele Pele nu l-a scos din “hijo de puta”. Se întâmpla în urmă cu 42 de ani, la Mondialul din Mexic. Nu avea decât 20 de ani, dar cine își mai amintește? Cui îi mai pasă, într-o lume în care amintirile devin insignifiante, unde valo¬rile sunt trecute cu vederea și nimeni nu se mai gândește la nimic decât la propriul interes.

Peste Ion Dumitru, Liţă, cum îl știe o ţară întreagă, au trecut anii, dar nu îl înșală memoria. E la fel de tânăr, vorbește repede și glumește. De fapt, râzi la fiecare frază rostită de Liţă, pentru că umorul nu l-a părăsit niciodată, iar fotbalul și familia sunt tot ce i-au mai rămas. Recunoaște că nu a făcut averi din fotbal, precum alţii, dar asta și pentru că nu i s-au acordat șanse prea mari în cariera la care visează majoritatea fotbaliștilor, cea de antrenor.

Primarul Minea a fugit din armată să-i spele mașina

Născut la Chiajna și crescut în comuna de lângă București, Liţă Dumitru era idolul tuturor, în special al celui care avea să devină primar, Mircea Minea. Pe vremea când juca la Steaua, Ion Dumitru își amintește că și-a găsit mașina spălată, dar a aflat mai târziu povestea.
„Actualul primar, la acea vreme în armată, a venit la un meci al Stelei, mi-a spălat mașina și era să o păţească, pentru că intrase ca dezertor. Pe omul ăsta l-am apreciat dintotdeauna, pentru că la Chiajna a făcut tot ce a promis, mai ales legat de echipa de fotbal”, povestește Liţă.

Începutul și evoluţia Concordiei

Revenirea în Chiajna a fostului internaţional a corespuns și cu ascendenţa Concordiei, după ce primarul l-a numit antrenor principal, pe când echipa evolua în Liga a IV-a. Liţă își amintește ca și cum s-ar fi întâmplat ieri: „Când am venit aici, în 2006, Ovidiu Ioaniţoaia m-a dus la primar și Mircea Minea mi-a povestit că trebuie să facem echipă de fotbal. Jucam pe un teren cu potecă, pe unde treceau oamenii zi de zi, că la un moment dat îţi venea să o asfaltezi de frumoasă ce era! Eram ciuca bătăilor, îl aveam secund pe Robert Nagy, pe care-l adusesem de la Rapid, iar la sfârșitul turului ni s-a propus loc în Liga a III-a, de fapt să preluăm locul celor de la Argeșul Mihăilești. Echipa avea doar 7 puncte, iar cel care avea echipa, un vagabond, a cerut 5.000 de dolari. Am început returul cu doar 3 jucători de la Mihăilești, i-am adus pe Ţermure, Bârdeș, Bălașa, Pătru și pe Marius Pena (n.r. – acum la Oţelul Galaţi), pe care îl căutau racheţii. Am făcut echipă și am pus pariu cu primarul pe o ladă de whisky că facem mai mult de 30 de puncte. Am făcut 33 de puncte, am promovat, iar în sezonul 2007-2008 era să intrăm în prima ligă, dar a reușit Otopeniul. În toată perioada asta, primarul promitea, apoi construia, iar Concordia arăta deja ca o echipă superprofesionistă”.

Întreaga poveste despre cariera de excepție a lui Liță Dumitru o puteți citi în revista Ilfov Sport din noiembrie 2013

Comments are closed.