”Imnul României interzis de FRH, Dedu este un mare laș”!

joi, 11 ianuarie 2018

În Sala ”Gheorghe Tadici” din Zalău, spectatorii de la meciul de handbal dintre HC Zalău și CSM București au afișat un banner impresionant, pe care stătea scris așa: ”Imnul României interzis de FRH, Dedu este un mare laș”!. Atenționat de cineva din public, observatorul partidei, Zamfir Mesaroș, a oprit meciul și i-a obligat pe organizatori să strângă acel banner.
Și acum să vedem care este povestea, spusă de Dan Tănasă pe blogul lui (http://www.cunoastelumea.ro/federatia-romana-de-handbal-interzice-la-randul-ei-imnul-national-in-competitiile-interne/):

” Potrivit Regulamentului de desfășurare a Ligii Naționale de Handbal feminin 2015-2016, publicat pe pagina de internet a Federației Române de Handbal, condusă de Alexandru Dedu, intonarea imnului național al României la meciurile de handbal din campionatul intern este interzisă expres. „Este interzisa intonarea Inmului Romaniei la jocurile din cadrul campionatelor nationale, aceasta facandu-se numai la jocurile internationale ale echipelor nationale ale Romaniei”, este precizat la pagina nr. 15 a Regulemntului.
Cum este posibil ca o federație sportivă românească să interzică expres prin regulament intonarea imnului național al României la competițiile sportive îmi este imposbil să înțeleg. Această mențiune expresă de interzicere a imnului național al României la competițiile sportive de pe teritoriul României nu poate fi decât opera unei minți întunecate, complet lipsite de simțul respectului față de simbolurile naționale”, am încheiat citatul.

Totul a pornit de la decizia Elisabetei Lipă, ministru MTS, la acel moment, de a interzice intonarea imnului României, în deschiderea competițiilor interne. ” NU se intonează imnul național, deoarece nu este permis de legislația în vigoare în România. Nu am făcut altceva decât să respect și să aplic Legea în România în spiritul Constituției pe care am jurat la învestire, în onoranta funcție de ministru. Atât!”, a precizat Lipă pe un site de socializare.

În Legea Nr. 75, Publicată în august, 1994, se spune că Imnul României se cântă:
Articolul 10
a. La festivitățile și ceremoniile oficiale naționale, precum și la ceremoniile oficiale cu character international
b. La deschiderea și închiderea emisiunilor stațiilor Radio Rpmânia și Televiziunea Română în interpretare vocală
c. Cu prilejul vizitelor intreprinse în România, de șefi de stat și govern
d. În cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare
e. Pe stadioane și la alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentată România
f. La deschiderea fiecăresi sesiuni a Camerelor Parlamentului
g. La începutul programului zilnic în școlile primare și gimnaziale
Articolul 11
Imnul Național al României poate fi intonate și la alte manifestări festive, organizate în unități de învățământ sau alte instituții de cultură

Așadar, Imnul României nu este interzis niciunde, la nicio competiție, la niciun colocviu, iar românii patrioți, poate chiar naționaliști, își pot cânta imnul țării, ori de câte ori simt nevoia, să fie clar!

Pot să spun că ceea ce s-a întâmplat în tribunele din Zalău, vine ca o răzbunare, după o altă întâmplare, în care fanii din Sălaj au fost acuzați de Dedu că sunt rasiști. În februarie, 2016, la meciul dintre HC Zalău – HCM Baia Mare, s-a dezvoltat un scandal artificial, în care spectatorii zălăuani au fost acuzați de rasism, la adresa franțuzoaicei Alisson Pineau, care juca la Baia Mare. Comisia de Disciplină a amendat clubul din Zalău cu 2000 de lei și a suspendat și arena de handbal, pe o perioadă de trei meciuri. Cazul a ajuns la Comisia de Apel, care a desființat hotărârea Comisiei de Disciplină, decizie care l-a înfuriat pe președintele Dedu: ”Este pentru prima oară când îmi exprim părerea în legătură cu deciziile unei Comisii Federale. Chiar dacă pe durata mandatului meu s-au luat decizii cu care nu am fost de acord, am respectat autonomia Comisiilor şi am pus tot timpul în aplicare hotărârile acestora. În cazul de faţă consider că gravitatea situaţiei impune şi o părere a Preşedintelui. Nu sunt de acord cu decizia Comisiei de Apel, menţionând că poziţia mea nu afectează cu nimic hotărârea Comisiei care este statutară, adoptată de un Preşedinte ales şi de membrii validaţi de Consiliul de Administraţie al F.R.H.”.

Prin această declarație, în presa de la acea vreme, președintele a subliniat că fanii din Zalău sunt rasiști, ceea ce i-a supărat pe iubitorii de handbal din oraș – cazul a ajuns la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, un alt organism avid de senzațional.

În această perioadă, lumea handbalului se pregătește de un nou scrutin, iar apariția acestui banner spune clar că Zalăul nu a uitat de atitudinea lui Dedu, față de ei, iar alegerile din 14 februarie sunt un bun prilej de a împrospăta memoria tuturor alegătorilor, dar și de a-i ”întoarce” plata actualului președinte.După faptă și răsplată, nu?

P.S. În privința meciului dintre HC Zalău și CSM București, să spunem că fetele din Capitală au câștigat cu 30-24, dar mult mai greu, decât o arată scorul. Gazdele s-au pripit, în câteva rânduri, au ratat nepermis, din sutuații favorabile, toate acestea ducând la această diferență.

Ionel Pană

3 de comentarii pentru "”Imnul României interzis de FRH, Dedu este un mare laș”!"
 1. Robert B. spune:

  ok…si pana la urma ??? este permisa intonarea imnului national la inceputul meciurilor de handbal sau nu ? se obisnuieste sa se intoneze ?? …si doreste lumea sa se intoneze imnul la inainte de fiecare meci ? sunt intrebari si raspunsuri a care nu v-ati adresat clar. Daca nu este interzis atunci suporterii si publicul puteau sa intoneze linistiti imnul national daca doreau acest lucru, si problema se incheia in momentul acela.
  Aici vad un articol doar cu parerea dvs personala : 1. o nemultumire fata de persoana dlui Dedu sau de actiunile lui. si 2. Parerea dvs ca Bucurestiul a castigat pe anumite greseli ale jocului gazdelor. Cu toate aceste idei in „pagina” sunt inca confuz si singurele sentimente care mi le transmite acest articol sunt: suparari nejustificate,confuzie si mai multe intrebari decat raspunsuri.
  Va rog sa creati continut jurnalistic mai de calitate care indiferent cum este creat sa aiba intentia de a informa in primul rand si de a aduce sau crea un lucru mai bun prin concluziile cu care ramane cititorul. Probabil este greu pentru un om obisnuit sa creeze un astfel de continut dar nu uitati ca sunteti jurnalist si trebuie sa fiti profesionist in privinta acestui lucru.
  Toate cele bune si un an nou fericit !

 2. Anonim spune:

  Dedu ar trebui sa fie trimis acasa la ce nenorociri a adus handbalului in ac mandat…Dar fraier uita repede.. Si depinde si ce contracandidati vor fi… Arbitri si observatori voteaza cu el la ce hotii ordinare a toerat

 3. Nelu spune:

  Dedu ar trebui sa fie trimis acasa la ce nenorociri a adus handbalului in ac mandat…Dar fraier uita repede.. Si depinde si ce contracandidati vor fi… Arbitri si observatori voteaza cu el la ce hotii ordinare a toerat