Handbalul care surprinde!

mar, 11 septembrie 2018

Mai mult ca niciodată, handbalul românesc ne surprinde chiar din primele runde, semn că ne așteaptă un sezon frumos și plin de rezultate chiar uimitoare, pe alocuri. Și să lăsăm vorbele de prezentare , pentru că avem exemple concrete chiar din primele etape.

Vom vorbi, deocamdată, doar de competițiile feminine, pentru că acolo a fost sow-ul mai surprinzător, și aș începe cu victoria nou promovatei Gloria Buzău pe terenul celor din Roman. A fost o luptă între doi antrenori cu mare experiență, Dumitru Muși de la oaspeți și Cornel Bădulescu de la gazde, din care învingător a ieșit Muși, un tehnician mai complex și mai complet, care n-a stat prea mult pe bară, în ultimii ani, așa cum s-a întâmplat cu colegul său din Moldova. Și spun că CSM Roman nu poate ieși din zona blestemului și mă gândesc la modul cum a fost dat afară Florentin Pera de la Roman, după el alegându-se praful, cum se zice, pentru că gruparea romașcană a schimbat antrenorii pe bandă rulantă, fără să aibă stabilitate pe banca tehnică și nici lipici la cupele europene n-a mai avut.

Și rămânem tot în Liga Mare, pentru că o altă grupare avansată în acest sezon, Minaur Baia Mare, a făcut egal în deplasare, la Brăila. Adică fostul antrenor de la Dunăre, Costică Buceschi, s-a întors la Dunăre cu noua lui echipă, Minaur, încercând să-i provoace daune maximă, ajutat fiind și de o fostă handbalistă a gazdelor. Vorbesc de Marija Shteriova, care juca doar din când în când la Brăilare, în sezonul trecut, fără prea mare eficiență. S-a întors la Dunăre ca adversară, cu puteri și ambiții sporite.

Mergem la Cluj, pentru că vrem mai întâi de toate, s-o felicităm pe Florina Chintoan, pentru că a rămas însărcinată (după atâția ani de fidelitate, pivotul a ales să se gândească și la o familie ceva mai numeroasă…). Din păcate, echipa ei a pierdut al doilea meci pe teren propriu, de data aceasta în fața CSM-ului din Slatina, și se anunță vremuri extrem de grele pentru studentele lui Bondar.

Coborâm în Divia A și găsim din nou pe Dinamo București, în Seria B, gruparea aceea care nu-și plătește jucătoarele decât în caz de forță majoră (vom mai vorbi despre acest subiect…), umilită în debutul campionatului cu scorul de 30 – 11, de către concitadina Știința București. Handbalistele de la Dinamo au ”reușit” contraperformanța să înscrie doar 3 goluri într-o repriză, ceea ce ne face să zâmbim amar – numele de Dinamo ne duce cu gândul la un brand, la o marcă, a sportului românesc, ceea ce nu este cazul aici.

În Seria D, care este de departe cea mai puternică, runda inaugurală a-nceput cu trei derby-uri:
– Minaur Divizia A – CSU Reșița 35 – 29
– CSU Oradea – Chișineu Criș 25 – 33
– CSM Tg Mureș – CSU de Vest Timișoara 37 – 25
chis
Salutăm, în primul rând, transformarea grupării Chișineu Criș dintr-o echipă de pluton, într-o forță ce vrea să se impună, și asta datăorită noului antrenor, Sebastian Tudor, un tehnician valoros, care visează la Liga Națională de pe vremea când era pe banca tehnică a băieților de la Oradea. ”Am venit aici, la Chișineu Criș, pentru că mi-a plăcut proiectul. Oamenii vor să facă o sală de sport și este normal să ne dorim promovarea cu echipa de fete. Ne vom împlini visele, sunt convins de asta”, ne spunea Sebastian, înaintea debutului Diviziei A.

O surpriză plăcută este și CSM Tg Mureș, o nouă grupare condusă de soții Mihaela și Claudiu Evi, care a zburdat pe lângă studentele din Timișoara. ”Am avut emoții, așa să știți, pentru că nu am jucat meciuri de pregătire, în actuala formulă. Sigur, aveam nucleul format, și mă refer la junioarele mele de la Olimpic, dar mă gândeam că nu este suficient pentru un succes cu o grupare aflată de ceva ani în Divizia A. A fost bine, până la urmă, sunt mulțumită”, ne spunea Mihaela Evi. Din păcate, în această grupă, cu echipe una și una!, niciuna dintre grupări nu vrea promovarea în Liga Națională – Chișineu Criș își dorește, mai întâi, o sală proprie; CSM Tg Mureș vrea să-și crească junioarele de la Olimpic, pentru că nu se gândește la o formulă cu handbaliste din străinătate; CSU Reșița nu are forța financiară să facă acest pas; pentru CSU de Vest Timișoara strugurii Ligii Naționale sunt prea acri, iar Minaur Divizia A nu are voie să se uite în sus. Chiar și-așa, sunt convins că în barajul de promovare vom întâlni cel puțin una din teamurile amintite mai sus.

Ionel Pană

Comments are closed.