Guvernul a cerut demisia șefilor din atletism!

mie, 25 noiembrie 2015

Situație fără precedent în atletismul mondial, moment care trebuie bine întipărit în mintea sportivilor din întreaga lume și care trebuie aplaudat și, mai ales, urmat de toți cei ce consideră că funcționarii de sport din țara lor nu-și fac treaba cum trebuie. Așadar, Guvernul din Kenya le-a cerut oficialilor care conduc Federația de Atletism să demisioneze în bloc, după ce mai mulți reprezentanți din Asociația Sportivilor din Kenya (PAAK) au luat cu asalt sediul Federației de Atletism de la Nairobi. Ei îi acuză pe funcționari de corupție și de faptul că lupta de combatere a dopajului se află la cote foarte mici.

Se știe că atleții din Kenya sunt printre cei mai buni alergători de curse medii și lungi din lume, însă, în ultima perioadă, un val de teste antidoping au lăsat multe semne de întrebare. Grupul de sportivi care s-a revoltat a ocupat sediul Federației, retrăgându-se abia după ce oficiali guvernamentali le-au dat asigurări că Federația va intra sub anchetă. Solidar cu răzvrătiții a fost și Richard Ekai, un înalt funcționar din Ministerul Sportului kenyan, care le-a cerut angajaților Federației de Atletism, cei bănuiți de corupție, să-și dea demisia și să se pună la dispoziția organelor de anchetă. Alături de Ekai a mai venit și fostul campion mondial la maraton, Wilson Kipsang, actualmente președinte al PAAK. Tuturor le este teamă că următoarea țară pe lista interzisă la Olimpiadă, după Rusia, ar putea să fie Kenya.

Săptămâna viitoare este programată o întâlnire a sportivilor cu oficiali din Ministerul Sporturilor, prilej cu care cei revoltați vor înainta o listă cu plângeri, despre modul cum federalii i-au tratat pe ei, dar și alte probleme din atletism.

Președintele Federației, Isaia Kiplagat, vicele David Okeyo și fostul trezorier Joseph Kinyua au fost chestionați încă de la începutul anului, în ceea ce provește un contract de sponsorizare Nike, multe din actele Federației afșâncu-se, deja, la Procuratura kenyană. Dealtfel, Kiplagat, care era și vicepreședinte la Federația Internațională de atletism, IAAF, a dost suspendat și din această funție, din cauza ineficienței sale în problemele dopajului kenyan. Cu toate acestea, cei trei acuzați au negat orice ilegalitate.

Comments are closed.