Greșelile se plătesc – CSM București nu mai are baschet masculin de doi ani, dar tot achită datorii la jucători!

joi, 13 august 2020

Este o poveste lungă, în care sunt implicați oameni politici, primari și mai mulți președinți de cluburi. Site-ul nostru a tratat cu multă atenție cazul, iar în luna septembrie, 2018, au apărut două materiale edificatoare, asocierea pe linie de baschet masculin, dintre CSM București, Steaua și Atletic, pe care vi le punem la dispoziție în integralitatea lor. Facem asta, pentru că știam încă de pe atunci care va fi deznodământul, că această colaborare a fost una păguboasă pentru CSM, care, conform unei zicalei românești (și bătut, și cu banii luați!), a rămas un club și în afara competiției naționale de baschet, în 2018, dar și cu o grămadă de plăți de făcut, la adresa jucătorilor care i-au rămas.

Și dacă nu s-a achitat financiar, Justiția a fost sesizată și notele de plată au început să apară – prima a fost a lui Iuri Fraseniuc, în 2019, care trebuia să primească 60.000 de euro. Cu câteva zile în urmă, Luka Lapornik a câștigat și el procesul cu CSM București (Dosar 12570/299/2019), având de primit aproape 15.000 de lei. În așteptarea unei sentințe favorabile se mai află și Randal Falker, și Marius Runkauskas, și Dragan Zekovic, cât și antrenorul Jukka Toijala. Practic, Contractul de parteneriat dintre CSM și Steua, administrat de Atletic, a fost doar în favoarea Stelei.
Iată ce scriam în 2018:

ANCHETA I

BASCHETBALIȘTII DE LA CSM BUCUREȘTI ȘI RETROGRADAȚI, ȘI CU BANII LUAȚI…
DUM, 09 SEPTEMBRIE 2018

Citesc pe site-ul totalbaschet.ro că proiectul CSM-Steaua (foto baschetromania.ro), la baschet masculin, a murit și a fost îngropat pe data de 6 septembrie, de către cioclii din Consiliul General al Municipiului București. Aceeași ciocli care, cu un an în urmă, semnau un al doilea protocol de colaborare, între Steaua, CSM, Atletic și Primăria Capitalei. Practic, îl continuau pe primul, care fusese pus la cale în 2013 și era opera fostului primar pușcăriaș Sorin Oprescu. Încă de atunci, angajații clubului CSM, dar și presa sportivă, reclamau faptul că această asociere nu este benefică clubului Primăriei Capitalei, care cheltuia o grămadă de bani, iar Steaua avea toate beneficiile.

Mai mult, apărea o a treia entitate, Atletic, condusă de fostul baschetbalist Virgil Stănescu, care conducea activitatea și cheltuia banii după bunul plac. Virgil Stănescu beneficia de prietenia cu Victor Ponta, care era șeful pe linie de partid al lui Sorin Oprescu, ce lanț, ce-ncrengătură, și toate acestea se petreceau pe banii strânși din contribuțiile bucureșteanului.
Din Protocolul semnat anul trecut, Atletic avea poziția consolidată, Steaua era doar cu mărunțișul, iar CSM București punea la bătaie bugetul de sute și sute de mii de euro, milioane chiar. În iarnă lui 2018 s-a făcut un audit la CSM București, unde s-au constatat nereguli cât roata carului, și financiare, cât și de pe plan de conducere sportivă. Presa a semnalat toate aceste nereguli din contabilitatea CSM-ului, arătându-se îngrijorată că oficialii Primăriei Capitalei nu reacționează, cel puțin pentru îndreptarea acestor deficiențe.

Iată, însă, că în ședința din 6 septembrie, 2018, membrii Consiliului General al Primăriei au decis să închidă robinetul risipei și să denunțe Protocolul de colaborare pe linie de baschet între Steaua-CSM-Atletic și Primăria Capitalei. Nu știm câți bani s-au cheltuit de pomană în această vară, dar știm cât de șifonat a ieșit clubul primăriei din această despărțire: echipa de baschet CSM București va sta pe tușă în acest sezon, pentru că nu a apucat să se înscrie, ba mai mult, nici nu știm în ce ligă se va putea înscrie, pentru că locul de pe prima scenă a revenit Stelei, conform Protocolului semnat. Să ne-aducem aminte, în 2013, la semnarea primului act de colaborare, CSM-ul era în Liga Mare, iar Steaua abia promovase. După 5 ani, CSM-ul nu mai are loc în nicio ligă, chiar dacă a cheltuit câteva milioane de euro, în această perioadă.

Problema este și cu jucătorii pe care îi are sub contract, mă refer la Runkauskas, Zekovic, Fraseniuc, Negoițescu și Toijala, pentru că aceștia au un contract și trebuie plătiți. Nu știm dacă această despărțire a celor două cluburi este caz de forță majoră, ca să poată fi invocată, cert este că CSM-ul mai trebuie să mai scoată bani mulți din buzunar. Și în tot acest scandal, Virgil Stănescu, de la Atletic București, a dispărut ca măgaru-n ceață, fără să fie interesat de soarta jucătorilor sau de situația CSM-ului, care a pierdut locul din ligă.
Cineva ar trebui să plătească, pentru toate acestea, dar cine?

ANCHETA II

CSM BUCUREȘTI N-A MAI VRUT ÎN ACELAȘI COȘ CU STEAUA – A FOST REZILIERE UNILATERALĂ!
MIE, 19 SEPTEMBRIE 2018

A fost un scandal cât casa, în ședința Consiliului General al Primăriei Capitalei, din 6 septembrie, în care Clubul Steaua a fost acuzat că s-a înscris în Campionatul Național Masculin de baschet în nume propriu, fără să ia în calcul că exista un protocol de colaborare, încă din 2013. Cu mânie proletară, s-a spus că Steaua a profitat de naivitatea celor de la CSM: ” Steaua ne-a privit ca pe-o vacă de muls, în care ei sunt Steaua, iar noi le dăm banii ca să trăiască”, se agita consilierul Honorius Circa. Pe de altă parte, viceprimarul Aurelian Bădulescu descoperise America, aducând o informație în premieră: ” dumneavoastră știți că noi, astăzi, în competiția 2018/2019 nu suntem înscriși”?

Site-ul nostru a intrat în posesia unor informații, și de la Federația de Baschet, și din interiorul Clubului Capitalei, care arată cu lucrurile nu stau chiar așa, iar faptul că CSM nu este în Liga Mare, iar Steaua este, vina nu aparține clubului militar. Până să dezvăluim aceste informații, să facem un scurt istoric al protocoalelor de colaborare dintre CSM și Steaua, două la număr, dar și un act adițional, care consfințesc acest parteneriat.

Prima înțelegere s-a semnat în 2013, la inițiativa primarului Sorin Oprescu, sensibilizat de șeful său de partid de atunci, Victor Ponta, sensibilizat la rândul lui de prietenul Virgil Stănescu, omul casei la Steaua, un oportunist de primă clasă, care avea să comande, inexplicabil, și financiar, și sportiv, noua entitate CSM-Steaua. În primul Protocol, din iulie 2013, apar trei cluburi participante – Steaua, comandat de Boroi, CSM București, condus de Căliman, și Atletic, prezidat de Stănescu. Consilierii de atunci ai Primăriei au fost de accord cu colaborarea, chiar dacă fostul președinte al Clubului Capitalei, Căliman, a făcut un studiu de fezabilitate, ca să-l numim așa, prin care a concluzionat că această uniune cu Steaua, pe linie de baschet masculin, nu este benefică. Dar Oprescu n-a ținut cont de reclamațiile lui Căliman, după care a intrat și la Beciul Domnesc, pentru alte hoții dovedite.

În 2016 a apărut un Act Adițional la acest Protocol, prin care s-a făcut suplimentarea fondurilor, din partea Primăriei, cu 400.000 de euro. În plus, CSM București aproape că renunță la drepturile sale și, ca o domnișoară sedusă, se abandonează în mâinile Stelei și ale lui Virgil Stănescu. Nici atunci consilierii din Primăria Capitalei n-au reacționat, fiind de accord cu acest Act Adțional.

Mergem mai departe, pentru că în toamna lui 2017 se semnează prelungirea colaborării dintre cele două echipe de baschet masculin, CSM București și Steaua, cam tot în aceleași condiții financiare și sportive, fără ca cineva să sesizeze că toate avantajele colaborării sunt de partea Stelei. Singurul care s-a opus acestui parteneriat a fost directorul sportiv Narcis Cristea Mic: ”În niciun moment eu, în calitate de director sportiv al clubului Capitalei, nu am fost de accord cu semnarea acestui document, care era net în defavoarea noastră”, spunea Cristea în interviul acordat Gazetei Sporturilor, în vara anului trecut. Din păcate, opoziția făcută de Cristea l-a costat funcția.

Aceasta a fost istoria celor două protocoale, cât și a actului adițional, documente ce au parafat o colaborare între CSM Și Steaua, păguboasă pentru Primăria Bucureștiului, care dădea banii, dar deciziile importante le lua Virgil Stănescu. Și dacă Consiliul General al Primăriei s-a sesizat abia acum, ar trebui să treacă și la sancțiuni – să purceadă cu bărbăție la demisii și amenzi pentru cei care au semnat acele înțelegeri. Ba chiar să se amendeze singur, acest Consiliu General, pentru că membrii lui sunt cei care au pus la cale și aprobat aceste înțelegeri.
Și acum, documentele surpriză – Federația Română de Baschet a dezvăluit pentru site-ul www.ilfovsport.ro că Steaua s-a înscris în campionat în data de 18 iunie, sub titulatura de CSM-Steaua, conform Protocolului care era în vigoare, la acea vreme. Doar că, un motiv anume a determinat Consiliul de Administrație al CSM București să se facă o reziliere unilaterală și, conform Protocolului, partea care cere desfacerea înțelegerii, în speță CSM, rămâne în afara campionatului. În Minuta Consiliului de Administrație sunt motive obiective de reziliere, însă ne întrebăm, retoric, firește, de ce așa târziu și câți bani, din contribuțiile bucureștenilor, s-au dus pe Apa Sâmbetei? Poate ne răspund membrii Consiliului de Administrație, din care fac parte Ligia Enache, consiliera primăriței Gabriela Firea, Honorius Edward Adrian Circa, Ion Valentin Voicu, Petre Chirică, Oana Duminică.

P.S.1 În primăvara lui 2018 a fost comandat un Audit la Clubul Municipal, control făcut de un corp al Primăriei Bucureștiul și în urma căruia s-au descoperit multe nereguli financiare și de conducere pe linie sportivă. Mai mult, chiar și site-ul nostru a pus câteva întrebări incomode, și celor din Primărie, și celor de la CSM București, care au cam deranjat, sunt sigur.
P.S.2 Se pare că același Consiliu de Administrație, în concordanță cu Consiliul de Conducere, a decis ca CSM București să nu rămână în afara campionatului și să se înscrie direct în Liga Națională. Știm că săptămâna viitoare, Federația Română de Baschet are o ședință programată cu cei din conducere, având pe ordinea de zi înscrierea CSM-ului în campionat. Despre legalitatea acestei acțiuni vom vorbi ceva mai târziu.

——————————————————————————————————————————————————————————————–
Totul a fost făcut ca la carte, trebuie să recunoașteți – am motivele mele de satisfacție, pentru că sunt două anchete valoroase, bine documentate, despre care nimeni n-a avut ceva de obiectat. În plus, ceea ce se întâmplă în aceste zile, adică hotărârile instanțelor de judecată, date în defavoarea CSM București, nu fac altceva decât să întărească părerea, nu numai a autorului acestei investigații, că acel parteneriat a fost unul păgubos pentru CSM București. Sigur, fostul primar Sorin Oprescu nu a pus în balanță acest aspect, în fond se pierdeau banii bucureștenilor, nu ai lui, dar obediența față de șeful lui, Victor Ponta, era mai presus de orice.
Normal ar fi ca cine și-a pus semnătura pe acel Contract de colaborare să plătească oalele sparte din buzunarul propriu, nu din cel al locuitorilor Capitalei, care n-au fost consultați în această problemă!

Comments are closed.