Gimnasta Ștefania Orzu, o schiloadă de care nu se mai interesează nimeni!

Dum, 16 iulie 2017

Pe 13 august va împlini 17 ani și a făcut gimnastică mai bine de 10 ani. Acum este o domnișoară frumoasă, dar mereu cu ochii plini de suferință – cine a văzut-o la Naționalele de la Onești, din această vară, i-a zâmbit în față, a îmbrățișat-o, iar la plecare a lăcrimat din belșug, pentru că Ștefania este o schiloadă în adevăratul sens al cuvântului. Nu știi cum să spui dacă trage piciorul sau îl târăște, se chinuie foarte mult să facă pași înainte și foarte greu depășește pragul ușilor din drumul ei. Autorii morali și fizici ai acestei schilodiri sunt trei medici, pe care eu îi consider călăi de copii: Mihaela Dobranici, Ion Codorean și Dumitru Stănculescu, medici care formează și Comisia cu cruce roșie, de la Federația Română de Gimnastică. Știu că dintre toți, Dobranici a fost lângă lot și ea ar fi trebuit să intervină imediat, la prima durere pe care Ștefania a acuzat-o. Dar Dobranici era și ea o sadică și lua în considerare doar ce recomandau antrenorii, de parcă ăștia erau doctori cu diplomă. Dar nu putea să comentezi în fața deciziilor lui Bellu și Bitang, sau împotriva relelor tratamente aplicate de Adela Popa, Ion Coroiu sau Lucian Sandu.

A fost lotul cel mai lovit de accidentări, și fizice, și psihice, dar nu pentru că era cel mai slab din naștere, ci pentru că antrenorii Popa, Coroiu și Sandu erau (și sunt) cei mai slabi, ca pregătire profesională, având o tehnică rudimentară și o psihologie relativă, în modul de abordare al sportivelor minore. Nu se pricepeau la antrenamente, dar știau să semene teroare printre fetițe, aveau metode să le dezbine, să le înfometeze, într-un cuvânt se pricepeau de minune la rele tratamente. Și apropo de înfometare, marea campioană de la Olimpiada din 1984, Cati Szabo, unde a câștigat patru medalii de aur și una de argint, spunea într-un interviu din Gazeta Sporturilor că ”Nu e nimic mai crunt pe lume, decât să nu poți dormi de foame”!

Ștefania Orzu este din Onești, Județul Bacău, iar primii ei îndrumători pe covor sau la bârnă au fost Ioan Gavra, Ileana Hrișcă și Eugen Grosu. Apoi a fost cooptată în lotul de junioare de la Deva, une i-a întâlnit pe Lili Cosma, Florin Cotuțiu, Ramona Micu și Gheorghe Orban. Datorită bunelor rezultate, al progresului continuu, dar mai ales al talentului ei, Ștefania a ajuns la Izvorani, la lotul care se pregătea pentru Olimpiada de la Rio. N-avea de unde să știe săraca fată că aici va fi lagărul unde va vedea moartea cu ochii. Da, pentru că dacă se mai întârzia câteva zile, necroza de la șold a gimnastei i-ar fi putut provoca moartea.

A scăpat cu viață, dar puțini mai au speranțe că fata va merge normal. A trecut un an și jumătate, de cât Orzu a plecat în cărucior de la lotul de la Izvorani – ea venise să facă mare performanță, să ridice steagul pentru România, dar călăii ei, și medici, și antrenori, au adus-o în pragul morții! A făcut patru sau cinci operații, se află într-o recuperare permanentă, însă trebuie mult mai multă răbdare, decât și-ar fi închipuit cineva. Un antrenor care a fost anul acesta la Onești, mi-a povestit că fata merge greu, că urmează alte operații, iar recuperarea trebuie să continue. Acest chip frumos de fată se întreba, la un moment dat, dacă vreun băiat se va mai uita vreodată și la ea… Poate știe răspunsul faimosul trio de la Federație, Stoica-Apolzan-Grigoraș, un trio care trebuie ridicat de pe scaunele de conducere, dacă vrem ca gimnastica să mai aibă un viitor.

Așa ceva se petrece la loturile Federației de Gimnastică, Federație manageriată prost, unde atmosfera este una total neprofesionistă, atât la loturi, cât și în afara lor. Există un curent printre tinerii antrenori, care dorește schimbarea, din pricina nemulțumirilor foarte multe. ”Noi suntem cei care muncim la bază, care dăm primele informații copiilor, pe care îi ajutăm să înteleagă gimnastica și să facă primii pași pe covor. Îi creștem cu greu, iar progresele sunt vizibile de la o zi, la alta, pentru că există încredere în noi, copiii ajung să ne iubească și să ne înțeleagă.

După ce pleacă de la noi, lumea li se năruie, pentru că dau de antrenori cu gura mare, bătăuși, ba chiar și nepricepuți, unii dintre ei, iar mersul înainte devine o problemă. Se petrec lucruri grave, în mintea copiilor, iar antrenorii ăștia care se dau atotcunoscători nu pricep de ce are loc un recul”, ne spunea unul din tehnicienii tineri, care ne-a promis că va face multe dezvăluiri, din culisele gimnasticii românești, același care ne-a vorbit și de Ștefania Orzu, cu foartă multă emoție în glas. (Ionel Pană)

4 de comentarii pentru "Gimnasta Ștefania Orzu, o schiloadă de care nu se mai interesează nimeni!"
 1. ANDREI TALIANU spune:

  Eram mandru de gimnastica romaneasca, dar acum simt o repulsie enorma fata de calaii care se pretind antrenori si medici de lot national.

  • iulian spune:

   trebuie dati in judecata de parintii fetelor pentru rele tratamente si
   si mai ales cu dovezi de la doctori si dati afara de la federatia de gimnastca dar nu inainte de a fi cercetati cum au ajuns niste sadici acolo s-a lucreze cu copii pe care pot s-a spun ca ai tortureaza nu-i antreneaza. trebuie sesizate autoritatile abilitate inmediat, altfel riscam ca tara s-a pirdem viitorii campioni. aici este vorba si despre alte sporturi care cei ce pregatesc viitorii campioni sa-i antreneze fara stres, nervi si mao ales cu multa rabdare
   pentru asta sunt platiti banuiesc ca bine. ai urez Stefaniei si celorlalti copii raniti de niste nepriceputi s-a nu zi cuvinte mai grele, multa sanatate insanatosire grabnica ,cu Dumnezeu inainte. stiu ca multi copii vor s-a ajunga campioni s-a dea dumnezeu noroc pentru ei . dar cu asemenea brute nu se poate, ei mai mult ai distrug pe viata pacat ca le distrug viitorul . daca nu se iau urgent masuri cu acesti zisi “antrenori” gimnastica si alte sporturi din tara se
   duc de rapa, si asa sunt rau finantate de politicul corupt. parinti faca vedetii macar cea mai mica vanatae la copii d-voastra duceti-va la medic cu copilul si apoi ascultati ce spune medicul dar mai ales intrebati copilul de unde are vanataia de exemplu, fara s-a ai fie frica. si luato msurile de rigoare pentru ca sunt copii vostri si ca orice parinte sigur nu va place s-a va vedeti copilul batut sau torturat la orice fel de antrenent. a nu se confunda antrrnamentul cu bataia de joc sau alte tampenii. sanatate multa si daca nu se poate s-a practice sportul respectv chiar daca ai place copilului, pentru ca avem antrenori incapabil explicatii copilului cu rabdare de ce nu se poate practica sportul care ai place si sigur va intelege. poate ai place s-a faca alt sport s-au alt ceva ei place si nul raneste.

 2. Orzu Claudia spune:

  Stimate nene Pană!Știi foarte bine ca nu ți-am mai răspuns la telefon deoarece scrii aberații…copilul meu este destul de afectat iar dumneata prin ceea ce scrii îl afectezi si mai mult!oare așa te afirmi tu???Să nu mai scrii nimic legat de problema noastră deoarece eu deocamdată caut rezolvarea si apoi stiu eu ce am de făcut!!!

 3. Donca Ioan spune:

  Buna seara! Sunt pensionar, am 63 de ani, am crescut multzi copii shi cunosc nedreptatea ca bunic, parinte shi copil….Sunt la randul meu o peroana cu deficientze locomotorii, dar daca parintzii sunt de acord, ma ofer bunic onorific shi in aceasta pozitze voi face toate demersurile in limita posibilitatzilor pentru a ushura viatza shi asigura un viitor normal gimnastei ROMANCE! Daca e cazul ma ocup de organizarea unei demonstratzii de solidaritate de tip # REZIST ! Voi sesiza organizatziile ce se pt implica pe plan intern shi internatzional Sara buna shi curaj!