Gimnasta Ioana Crișan putea mai mult, dar antrenorii nu și-au făcut treaba!

lun, 09 octombrie 2017

Campionatele Mondiale de gimnastică de la Montreal, Canada, s-au încheiat cu un bilanț trist pentru delegația noastră – nicio medalie și un singur sportiv mai aproape de podium: Marian Drăgulescu, locul IV la sărituri. De altfel, gimnastica masculină respiră, de câțiva ani, doar prin profesionalismul lui Drăgulescu, prin ambiția și viața sportivă pe care o duce, la cei 36 de ani ai săi. Din cei șase sportive care au făcut deplasarea la Montreal, Vlad Cotuna, Andrei Muntean, Andrei Ursache, Cristian Bățagă, Andrei Groza și Marian Drăgulescu, doar Marian s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Așa s-a întâmplat și la Olimpiada de la Rio, și la Europenele de la Cluj, și la Mondialele din Canada. Sigur, durerea mare este la gimnastica feminine, dar credem că se impune o analiză la fel de fermă și directă și la masculine, und ar trebui să se arate clar, cu nume și prenume, cu fapte, cu date complete, ca să spun așa, cine sunt vinovații, pentru starea jalnică a gimnasticii noastre masculine.

Revenind la fetele noastre, ne întrebăm din start de ce am dus în Canada doar trei fete, din care una, Larisa Iordache, s-a accidentat chiar la încălzire (am aflat că tendonul lui Ahile se rupe doar în anumite condiții…!), iar cealaltă, Cătălina Ponor, cu gândul la retragere (la 30 de ani împliniți…), nicidecum la cununa cu lauri, la o luptă totală cu adversarele.
A mai rămas reprezentanta noului val, Ioana Crișan, o fată puternică, o gimnastă care a făcut față la patru aparate. Din păcate, de la Europenele din primăvară, de la Cluj, când s-a clasat pe locul 18 la individual compus, Ioana n-a strălucit mai mult nici la Mondialele din Canada, semn că nici ea, dar mai ales antrenorii, n-au muncit eficient, ca să aibă valoare de un campionat mondial. De altfel, la Centrul de la Deva se face mai mult fum, menit doar să ia ochii privitorilor, nicidecum performanță, așa cum se întâmpla altădată. Nu ne așteptăm la nicio analiză, după aceste Mondiale, la nicio decizie importantă, la nicio demisie sau demitere, pentru că noua președintă a federației de Gimnastică, fosta mare campioană Andreea Răducan, a născut recent și nu va începe serviciul, decât peste câteva luni.

Revenind la Ioana Crișan și la faptul că n-a progresat de la Europene încoace, am aflat că domnișoara în cauză are dureri de spate de doi ani și nimeni nu a controlat-o mai atent, nimeni nu a oprit-o de la pregătire, să-i dea tratamentul necesar. Mai mult, se pare că Ioana, în ciuda faptului că este o gimnastă capabilă de patru aparate, are o sensibilitate aparte, deloc în avantajul ei, în relațiile cu antrenorii de la lot, în frunte cu Nicolae Forminte. Se pare că Ioana comunică foarte bine cu colegele ei, cu psihologul lotului și cu oricine îi arată un dram de respect, în rest pare o introvertită, cu cei care o agresează fizic sau verbal. Nu știm daca și Ioana va părăsi România, la fel ca Olivia Cîmpian, dar în gimnastica noastră trebuie să se schimbe ceva. De la ratarea calificării la Olimpiada din 2016 și până astăzi, situația la loturi, fie cel de junioare, fie cel de senioare, nu s-a îmbunătățit cu nimic – nu s-a lucrat profesionist nici la lotul de la Izvorani, nici la Deva, după dezastrul necalificării la Olimpiadă – antrenorii nu mai pun suflet, nu mai sunt dedicați și lucrează ca niște amatori!

Ionel Pană

4 de comentarii pentru "Gimnasta Ioana Crișan putea mai mult, dar antrenorii nu și-au făcut treaba!"
 1. nina spune:

  lasati ca nici Ioana nu e ceia ce vreti sa para e mai mult fortata de parinti sa faca gimnastica

  • No Name spune:

   Nina, fata draga, am citit mai multe comentarii postate de tine.
   La orele de limba romana ai fost?
   De unde esti tu asa de bine informata despre situatia Ioanei?

 2. Hungary Games spune:

  Destul de părtinitor articolul. Multe generalități, ați angajat cumva pe mama vreunei gimnaste, foarte revoltată sa vină cu aceste informații? Sunt de acord ca aceste campionate au fost pentru toți sportivii un fel de Hunger Game – scapă cine poate. Consecința schimbării codului de punctaj și cerințelor din ce în ce mai ridicate se vede acum. Accidentări pe bandă rulantă a sportivilor de elită. O consecință tristă este ca în acest fel nivelul a scăzut. La finala de la bârnă am avut senzația ca m-am întors în timp, așa de scăzut a fost nivelul, ca pe vremea Nadiei. Cat despre băieți, exagerați. Andrei Muntean a fost locul 6 la paralele la Rio, zic ca a fost o performanță. El nu s-a calificat pentru ca era accidentat de la naționale. Cat despre Crișan pare că aveți informații de la radio șanț. Eu va cred ca aveți intenții bune, insa nu cu varianta de presa de scandal se rezolva situația groaznică de la lot. Da, acolo s-a făcut harakiri și asta pentru ca mentalitatea a rămas și ea în anii comunismului și oamenii tot de acolo sunt. Le puteau avea pe Irina, pe Jurca, pe Muntean dar le-au terorizat și s-au dus. Copii sunt, antrenorii care acced și cei care au putere de decizie sunt cei care strica. Soții Moldovan sunt singurii cu coloana vertebrală și ei nu sunt ai lotului, ei au plecat scârbiți de acolo. Aduceți tinerii în țară, antrenează cu rezultate grozave în toată lumea.

 3. nina spune:

  stiu multe din interiorul lotului si de la Izvorani si de la Deva .,ATITA TIMP CIT SE ANTRENEAZA PE OCHI FRUMOSI N-O SA MAI AVEM PRFOMANTELE DE ALTADAT.soti Moldovan nu sint chiar ce par a fii