Fetele sunt la putere!

Dum, 17 iunie 2018

Am ajuns să trăim și astfel de momente, un fel de matriarhat, dacă vreți – în arbitrajul românesc, de handbal, cuplurile feminine dețin supremația, și internă, și internațională, un fapt mai rar întâlnit în istoria justiției, în sportul la semicerc.

Pentru prima dată, niciun cuplu masculin românesc nu mai este acreditat și la Federația Internațională (IHF), având pașaport doar de Europa (EHF). Avem, în schimb, două perechi feminine, Florescu/Stoia și Stancu/Năstase, care țin steagul sus, atât în cupele europene, cât și în competițiile organizate de Federația Internațională. Dintre aceste două cupluri, Diana Florescu și Anamaria Stoia formează perechea mai galonată, în palmaresul lor figurând patru prezențe la Campionatele Europene, trei la Campionatele Mondiale și una la Jocurile Olimpice.

Din păcate, singurul cuplu masculin românesc, bine cotat la nivel international, în ultimii ani, vorbim de Constantin Din și Sorin Dinu, s-a destrămat cu un sezon în urmă, din pricina faptului că Sorin Dinu și-a droit, și a reușit, intrarea în Board-ul Federației Române de Handbal.

Și dacă am vorbit de istorie, să ne amintim de mari cupluri masculine care au dominat lumea handbalului, prin ținută și fluierul lor perfect echilibrat, contribuind din plin la ridicarea prestigiul Școlii românești de arbitraj: Cârligeanu/Sidea, Marin/Șerban, Iamandi/Ene, Șandor/Iancu, Dăncescu/Mateescu, Șerbu/Dobre și Din/Dinu.
Din păcate, în ultimul deceniu au fost multe suișuri și coborâșuri în arbitrajul românesc, puține cupluri reușind să-și mențină evoluțiile constant bune. Mai mult, din pricina acestor fluctuații, ca să nu le numesc altfel, multe meciuri au fost compromise, ba chiar și competiții interne și internaționale. Nu dezvoltăm, dar spunem că forurile internaționale au observat și ei asta, iar acum primim ce merităm!

Cu câteva zile în urmă, Federația Română a trimis listele cuplurilor de arbitri, care își doresc să-și continue activitatea și pe plan international:
ARBITRI EHF
– Harabagiu/Stănescu
– Potârniche /Pârvu
– Ștark/Ștefan
ARBITRI EHF ȘI IHF:
– Florescu/Stoia (f)
– Năstase/Stancu (f)
CANDIDAȚI EHF
– Lungu/Paraschiv (f)
– Nițișor/Stamatoiu

Ionel Pană

Comments are closed.