Federația de Handbal se înfruptă din banii cluburilor, fără să dea ceva înapoi!

mar, 27 octombrie 2020

Pandemia de COVID-19 pune la grea încercare existența echipelor, a cluburilor mai mici, care nu mai știu cum s-o scoată la capăt. Pe de-o parte se bucură că Federația a anunțat o dată aproximativă de start, a competițiilor juvenile și Divizia A, iar pe de altă parte se gândesc de unde să adune fonduri pentru efectuarea de teste, înaintea fiecărui turneu. E ușor să spui că există varianta sponsorilor, dar acești nu există nici măcar la echipele de seniori, cum să ai puterea să-i aduci la juniori? Sigur, poate în orașe mai mari să ai ceva succes, mai ales dacă echipele sunt de tradiție, dar la Mizil, Băilești, Măcin și chiar Drobeta Turnu Severin cum să găsești acele societăți comerciale potente financiar?

Federația de Handbal a transmis, zilele trecute, un chestionar către echipele de juniori și de Divizia A, întrebându-le când și cum ar vrea să joace, încercând să arate transparență și multă aplecare asupra comtetițiilor de juniori. Dar nu s-a gândit o clipă să vină în sprijinul acestor grupări juvenile – de ani de zile, Federația se înfruptă din banii virtualei Ligi Profesioniste, care ar fi trebuit să gestioneze fondurile tuturor ligilor și campionatelor de handbal din România. Mai mult, acea Ligă Profesionistă ar fi adunat și amenzile și penalizările date de comisiile federale sportivilor, echipelor, cluburilor și conducătorilor, pentru orice abatere de la regulamente.

Mai mult, există de mai mulți ani drepturi de televizare, sume pe care Federația zice că le împarte echipelor, dar adevărul este pe la mijloc – să-și aducă aminte Alexandru Dedu câți bani a primit de la fostul președinte Gațu, ca să pună pe picioare o astfel de Ligă. Dar în zadar, Dedu și-a luat secretară și un sediu de lux, la Șosea, iar mărunțișul rămas l-a împărți pe la cluburi. Acum există contractul cu TVR, unul care a expirat în această vară, dar prelungit, se pare, după vrerea lui Dedu, fără ca să ceară acordul Consiliului de Administrație. S-ar părea că la următoarea ședință de CA să se discute și acest subiect, dar care este încheiat, oricum.

Așadar, din banii de taxe, de transferuri și înscrieri, din banii de amenzi ale comisiilor federale, din banii de transmisii televizate, Federația ar trebui să ajute cluburile de juniori cu aceste teste de coronavirus. Sunt cluburi care aveau în fiecare an participante la toate categoriile, JI, JII, JIII și chiar JIV, dar în condițiile plăților acestor teste, probabil că vor renunța la două sau chiar trei categorii. Federația nu va mai avea chimbul de mâine al sportivilor de națională, de unde să mai facă selecții, dacă din 50 de cluburi de JI vor intra în competiție doar 15 sau 20 de grupări din toată țara? Da, cluburile trebuie să se revolte și să ceară ajutor Federației, pentru că, așa cum am mai spus, forul condus de Dedu gestionează banii ce se cuveneu Ligii profesioniste.

Mă așteptam, recunosc, ca această idee de solidaritate cu cluburile de juniori, neputincioase financiar în fața testelor COVID-19, să vină și din partea membrilor Consiliului de Administrație, dar mi-am adus aminte că aceștia nu au voie să gândească și să aibă opinii, dacă președintele Dedu nu le permite. Să nu se supere pe mine niciun membru al CA, dar mi-au demonstrat și le-am demonstrat asta în nenumărate rânduri! O astfel de inițiativă ar fi una normală, în condițiile date, ar fi grupări care ar evita desființarea și ar reveni în competiție, spre marea bucurie a sportivilor.

P.S. Și n-ar fi rău ca sportivii seniori, fete și băieți, cei care câștigă mii și mii de euro pe lună, să înființeze un fond de solidaritate, unde să doneze măcar 10% din banii pe care îi câștigă într-o lună, sume care să meargă către aceste cluburi nevoiașe!

1 comentariu la "Federația de Handbal se înfruptă din banii cluburilor, fără să dea ceva înapoi!"
  1. Anonim spune:

    NU SE POATE ,SI LA DIVIZIA A LA FETE EXISTA CLUB SPORTIV (PARTICULAR)CARE NU SI-A PLATIT JUCATOARELE ANUL TRECUT DAR ORICUM PROSTESTE FETELE IN CONTINUARE.