Europa nu mănâncă praz!

mie, 27 iunie 2018

Nici nu mai încape îndoială, funcționarilor de la Federația Europeană de Handbal (EHF) nu le place prazul, probabil că unii nici nu l-au gustat, dar ăsta nu era un motiv ca proaspăta câștigătoare a Cupei EHF, SCM Craiova, să nu fie onorată ca gazdă a Turneului de calificare în Liga Campionilor, faza grupelor.

Oficialii EHF, cu sediul la Viena, au dat întâietate unei formații din Serbia, ZORK Jagodina, care a câștigat campionatul local pentru prima oară și care nu și-a pus amprenta în fazele superioare ale cupelor europene – a ajuns în șaisprezecimile Challenge Cup, ediția 2017/2018, iar din 2013 n-a depășit Turul III al Cupei Cupelor. A doua echipă desemnată ca gazdă a Turneului de Calificare, în caz că Serbia nu dorește organizarea, este gruparea croată HC Podravka Vegeta, cu peste 25 de ani de participări în cupele europene, dar fără nicio performanță în ultimii cinci ani – doar Turul III în Cupa EHF și ratări pe bandă rulantă, în turneele de accedere în Champions league.

În fine, a treia gazdă, dacă celelalte două spun pas, poate fi Craiova, recent câștigătoare a Cupei EHF. ”Federația Europeană nu ne ia în seamă, își bate joc de noi”, ne spunea unul din sponsorii echipei.

Așadar, vorbim de Turneul de Calificare în Liga Campionilor: sunt două grupe, a câte patru echipe, și doar câștigătoarele celor două grupe vor ajunge în Champions league. Meciurile vor avea loc în zilele de 7 și 8 septembrie, și se vor desfășura după tiparul de organizare din Final Four. Iată grupele și meciurile care au și fost trase la sorți:

Grupa 1
SG BBM Bietigheim, Germania
MKS Perla Lublin, Polonia
Jomi Salerno, Italia
Super Amara Bera Bera
Sorții au decis următoarele jocuri:
– Bietigheim – Amara Bera Bera
– Perla Lublin – Jomi Salerno
Învingătoarele din cele două partide vor juca între ele, pentru singurul bilet de Champions league, iar învinsele își vor disputa și ele locurile următoare.

Grupa 2
SCM Craiova
HC Podravka Vegeta, Croația
Muratpasa Belediyesi SK, Turcia
ZORK Jagodina, Serbia
Se vor juca partidele:
– Craiova – Jagodina
– Podravka – Muratpasa

Pentru singurul tichet de Liga Campionilor se vor bate învingătoarele din cele două partide, iar învinsele vor lupta pentru locuri în clasament.

”Va fi greu pentru Craiova, mai ales că din vestiarul nostru au plecat multe handbaliste valoroase și, din păcate, lotul n-a fost completat, încă. Mai este timp, desigur, dar simt așa, o oarecare detașare printre oficiali, care poate fi păguboasă”, mai spunea unul din finanțatorii Craiovei, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Ionel Pană

1 comentariu la "Europa nu mănâncă praz!"
  1. VALERIU MANOLACHE spune:

    Ne place enorm sa ne prezentam in postura de victime ale unor „persecutii”! S-a stabilit inainte de tragerea la sorti a grupelor de calificare ca echipele cu drept de organizare a acestora vor fi desemnate tot prin tragere la sorti! Favorita din grupa 1, echipa germana SG BBM Bietingham a ajuns anul trecut in grupele principale ale Champions League, trecand de faza primelor grupe si nu se plange de nici o discriminare. Noi am fost acceptati fara a fi participanta de drept (campioana) dar tot gasim motiv sa ne plangem de persecutii…