E greu cu Rapidul, până se urnește din loc…

lun, 07 ianuarie 2019

A fost mare meci, mare, în Sala Iris, din Cartierul Militari, unde Știința București a întâlnit Rapidul, într-un meci al orgoliilor, dacă vreți, ele fiind cu mult înaintea urmăritoarelor, CSM București Div A sau Steaua. Știința și Rapid ți-au exprimat intenția de a încerca promovarea în Liga Națională, însă drumul este lung și cu multe piedici, pentru elevele lui Bârză și ale lui Licu. Voi reveni pe această temă!

În încleștarea de la începutul anului, Știința a avut 1-0, apoi 2-0 și s-a dus până la 5-0, studentele zburdau și erau pe tot terenul, în timp ce rapidistele împingeau la locomotivă s-o urnească din loc. Cu un nou antrenor pe banca tehnică, Robert Licu, gruparea din Giulești a arătat ceva mai soft, cu un joc mai elaborat, poate și ceva mai inventiv, dar fetele vișinii nu și-au bătut prea mult capul să găsească și cadrul porții. Obișnuite, probabil, cu biciul lui Mărgulescu, nu cu delicatețea lui Licu, Carabulea, Trifan și chiar Bazon au intrat cu greu în febra partidei, spre disperarea antrenorului, dar și a managerului Bogdan Vasiliu, nou și el sub Podul Grand și obișnuit doar cu victorii și mari performanțe, ca la fostul loc de muncă, CSM București.

După 30 de minute, Știința avea 14-9, grație dublelor marcate de Oana Bucă, Andreea Pârvu, Florența Ilie cu două astfel de duble, Mihaela Popescu sau Cristina Ruje. A fost un ritm îndrăcit, impus de bârză și elevele lui, la care Rapidul a făcut față cu greu.

În mitanul secund, cam de prin minutul 40, Rapidul a-nceput să scoată aburi, semn că angrenajul se mișcă și vrea să ajungă cu bine în gară. Semnalul l-a dat Carabulea, care a marcat și de pe extremă, dar și din contraatacurile lansate perfect de Nanu, pentru ca Bazon să-și înceapă recitalul, cu trei goluri consecutive – ea a adus Rapidul la egal 19, pentru prima oară în meci, pentru ca tot ea să-și ducă echipa în avantaj, 20-19 și 23-20 (mi-a mai plăcut și Iuliana Abarra, o jucătoare de 33 de ani, care conduce mingea ca nimeni alta și care a știut să-și pună colegele în valoare, prin pase de excepție). Da, Rapidul a arătat perfect, în ultimele 15 minute, și sunt semne că fetele sunt capabile să adopte stilul noului antrenor, cu condiția să intre în tensiunea jocului chiar din primul minut, altfel… Pentru Licu, debutul a fost unul cu mult consum psihic, pentru că nu înțelegea cum de fetele lui au găsit poarta abia în minutul 12, când Știința avea 5-0!

Și trecem la Știința și spun că Bârză a ratat o mare victorie, pe care o merita, dacă nu făcea atâtea schimbări în ultimele 15-20 de minute. Cred că sunt unele handbaliste care ar trebui responsabilizate mai mult, ma refer la Oana Bucă, la Adina Grigoraș, la Florența Ilie și chiar la Mihaela Popescu, fete care încep bine, dar se pierd pe parcurs. Doar Andreea Pârvu și Diana Herciu și-au menținut tonusul, până la final, iar intervențiile salutare ale portăriței Ancuța Moroianu au făcut ca tabela să stea mult în cumpănă.

Și mă-ntorc la sistemul de promovare în Liga Națională, unul mult prea stufos și costisitor, mai ales pe final de sezon, când toată lumea se cam uită prin buzunare, după fiecare bănuț. Dar nu ar fi prima oară când Federația nu se gândește la echipele proprii și face reguli și regulamente dintre cele mai complicate! Așadar, primele două clasate din cele patru serii de Divizia A merg la un turneu semifinal, unde fiecare echipă va avea câte trei meciuri de disputat. Locurile 1 și 2 din cele două grupe semifinale merg în Turneul Final, unde se joacă un fel de Final Four – locurile 1 și 2 merg direct în Ligă, iar locurile 3 și 4 merg la Barajul de Promovare, alături de locurile 11 și 12 din Liga Națională. Hai că nu e greu de înțeles, nu?

Știința București – Rapid 24 – 26 (14-9)

Știința: Cătălina Radu 2, Florența Ilie 5, Elena Badea 1, Cristina Ruje 1, Mihaela Popescu 3, Andreea Pârvu 5, Oana Bucă 3, Alina Dumitrache 1, Diana Herciu 3
Rapid: Georgiana Bazon 11, Alexandra Trifan 3, Andreea Trăilă 1, Iuliana Abbara 1, Bianca Ionescu 2, Patricia Moraru 1, Camelia Carabulea 7

P.S. Și o întâlnire plăcută cu cele două arbitre ale derby-ului de Divizia A, Cristina Năstase și Simona Stancu, fete care au fost prezente la Campionatul European din Franța, având o comportare aproape de perfecțiune. S-au descurcat binișor și aici, în Cartierul Militari, chiar dacă diferența dintre AccorHotels Arena din Paris (au debutat la meciul dintre Suedia și Norvegia) și Sala Iris este una ca de la cer la pământ.

Ionel Pană

IMG_5427 IMG_5523

IMG_5564 IMG_5606

Comments are closed.