Dinu “Vama” – vectorul comisionului de la spitalul de nebuni

mie, 27 aprilie 2016

Nu putini sunt cei care se tot intreaba cum a ajuns un personaj ca Dinu Gheorghe (Dinu “Vama”) sa conduca destinele unor cluburi din Romania. Cum un individ care nu a batut mingea la niciun club este implicat in fotbal? De jucat fotbal intr-un mod organizat a jucat, deci nu-l putem contesta din punctul asta de vedere.

Cum unde? A fost legitimat in curtea lui Dinamo, coleg de generatie fiind cu Augustin si Ion Marin. Dar nu asta este ideea, un conducator de club poate sa fi fost chiar si magazioner la spitalul de nebuni.

Cum, si Dinu Gheorghe a fost magazioner la un spital de nebuni? Haide dom’le! Da, chiar a fost, iar dupa aceasta experienta a inceput sa-si spuna ca trebuie sa dea din coate cu orice pret. Si unde puteai sa dai din coate mai bine ca la Vama din Romania pe perioada ceausista?

La ceva vreme de la Revolutie, ajutat de sfera politicului, a fost uns Sef de vama la Otopeni Marfa. Aici si-a dobandit abilitatea de manager. Tot ce misca in Vama Otopeni si tot ce se vamuia acolo trecea prin biroul de la etajul 1 al cladirii cazute de la capatul pistei. Poate tot de aici a deprins si principiul comisionului pe care il va aplica mai tarziu in lumea fotbalului…

Zilele trecute colegii de la prosport.ro dezvaluiau niste documente cum ca Dinu Gheorghe “Vama” ar fi incasat niste sume importante cu titlu de “avans spre decontare”.

Asta se intampla in 2011 si 2012 iar suma era de-a dreptul ridicola pentru calitatea unui astfel de personaj – 100.000 euro. Pentru orice suporter suma pare impresionanta, insa pentru Dinu “Vama” este o firimitura de care pur si simplu nu-si aminteste – “Cum să iau avans 100.000 de euro? Dumneata eşti normal? Poate 10.000 de lei. Dar 100.000 de euro? Nu cred că putea lua cineva avansul ăsta. Vorbiţi la Rapid. Vorbiţi cu Moraru. Eu nu ştiu nimic”.

In replica, actualul finantator al Rapidului cumpara niste detergent si aplica multa apa pentru curatarea proaspatului director sportiv – „Din greşeală, casiera a înregistrat acei bani ca avans. Am vorbit şi cu auditorii şi căutăm acum o soluţie legală de a repara eroarea” – în realitate, Dinu Gheorghe ar fi avut de primit o sumă mai mare, de circa 120.000 de euro, pentru atingerea unor obiective în acea perioadă.

Cum in perioada respectiva Rapidul nu prea a stralucit nu ne ramane de facut decat sa ne intrebam pentru ce prime erau destinati banii respectivi? Sau care erau meritele deosebite pentru care Dinu Gheorghe era premiat cu o suma mai mult decat consistenta?

Un alt aspect ne-a atras atentia la ancheta Prosport. Debitorii cu sume frumusele care au dus la situatia actuala a clubului:
Azuga Waters – firma actualului finantator – bani pe care trebuia sa-i plateasca cel mai probabil pentru reclama – 550.000 lei
SEG – firma de marketing care incaseaza drepturile din reclama si uneori uita sa isi plateasca obligatiile catre respectivul club – 450.000 lei
Dinu Gheorghe – oficialul care isi permite avansuri de 100.000 euro

Cum devalizezi un club? Simplu, nu-i asa?

Revenind la enigmaticul personaj Dinu Gheorghe, ramanem consternati, de-a dreptul, in ceea ce priveste puterea acestuia de convingere pe care o are asupra bagatorilor de bani din fotbal.

In perioada Copos la Rapid, se zvoneste ca managerul l-a cam usurat de multi bani pe proprietarul de cofetarii. Atunci se zvonea, acum au aparut si documente in acest sens. Umbla vorba printre fotbalistii din perioada respectiva ca atunci cand Rapidul castiga un meci managerul intra in vestiar si spunea soptind: “ai vazut ce arbitraj ati avut?”, iar cand echipa de sub Podul Grand pierdea partida nu-i mai dadeai de urma. Acest lucru ma face sa ma gandesc invariabil la alte avansuri nedecontate…

Abilitatea managerului fara de care fotbalul romanesc ar fi in mare problema, a facut sa fie uns ca mare conducator la Dinamo. Pentru o scurta perioada, insa. Ionut Negoita are ceva experienta in afaceri si cred ca lui Dinu Gheorghe nu i-a mers operatiunea “avans spre decontare”, drept pentru care finantatorul lui Dinamo “l-a decontat direct” pe Dinu Gheorghe.
Recent, il vedem pe “Vama” revenind la prima dragoste, la Rapid, in calitate de director sportiv. Danut Perja este inlaturat de pe acel scaun, care ii venea ca o manusa, functia de Director Sportiv fiind drept liantul dintre conducerea administrativa si partea tehnica a clubului.

La Clinceni, unde banca tehnica este mai mult incomoda decat comoda, Dinu Gheorghe era vizibil afectat de lipsa confortului de la tribuna oficiala. De fapt acesta este cuvantul de ordine in momentul actual – afectat de scandaluri, afectat de ganduri sumbre, afectat de comisioane, afectat de arbitraje, afectat de pariuri, afectat de tot…

Oare de ce oamenii din fotbal nu stiu sa se retraga la timp si sa se bucure de ultimii ani din viata? Sa fie oare lacomia pentru performanta sau pentru comisioane?

manea

de Cristian Manea

mail: cristian.manea@ilfovsport.ro

Facebook: Cristian Manea

5 de comentarii pentru "Dinu “Vama” – vectorul comisionului de la spitalul de nebuni"
 1. Ginel Lăudatu spune:

  Ați făcut și voi rost de subiect !
  Dacă aveați voi 5 la suta din mintea lui Dinu Vama, v-o lua corpul razna !!!

 2. Fane Calu' spune:

  Bravo Ginele !

 3. Se simpte un ip de bavaria.., Laudatule

 4. muler spune:

  Bravo Cristi, super subiect, si ar mai fii multe de spus, dar…….. e suficient si atat. Gigele laudatule, il cunosti pe omu de-l susti atat de tare, miramas. Nu vreau sa intru in polemica, dar Cristi cred ca este documentat.

 5. Bebe Cotimanis spune:

  Fortza Dinu Vama !!!