Dinamovistul Giani Kiriţă, sultan de Buftea

joi, 28 februarie 2013

La o întâlnire cu Giani Kiriţă trebuie să fii în primul rând punctual, apoi să știi ce înseamnă caterincă. De fapt, fotbalul româ­nesc sau, mai bine spus, societatea greu încercată din România nu ar funcţiona fără mici ironii și glume. Așa este și Kiriţă, un fotbalist cu o experienţă de invidiat atât în Liga I, cât și în fotbalul turcesc, unde a jucat 8 ani fără întrerupere.

După o experienţă la FCM Târgu Mureș, unde a jucat alături de alte două nume din Liga I, Adrian Iencsi și Robert Ilyeș, Giani a primit mai multe oferte din fotbalul românesc, dar erau cam departe de casă. Așa că a ales Buftea, datorită relaţiei de prietenie pe care o are cu Dan Mande, finanţatorul divizionarei secunde.

Ignorat de Dinamo, a ales Buftea

Când vorbește de Dinamo, Giani oftează și regretă că cei din Ștefan cel Mare i-au închis ușa, deși nu ceruse niciun ban, ci doar voia să le arate actualilor jucători ce înseamnă cu adevărat să fii “câine roșu”. “Am vrut doar să mai joc fotbal, pentru că mai pot să stau 90 de minute în teren fără să am vreo problemă. M-am dus la Dinamo, unde nici măcar nu am pus problema banilor când am discutat cu domnul Nicolae Badea sau cu Ciobi (n.r. – Liviu Ciobotariu), ci doar să fiu cu sufletul alături de echipă. Și îmi doream din tot sufletul să joc la Dinamo, mai ales că făcusem un pariu cu Gigi Becali că, dacă vin la Dinamo, o să umplem Naţional Arena la fel ca Steaua. Viaţa merge înainte, așa că dacă nu am fost dorit la Dinamo, am acceptat oferta lui Dan Mande, care mi-e prieten, să vin la Buftea. Nu mai sunt nici la prima tinereţe, vreau să fiu și eu aproape de copiii mei, de iubită, de familie. Acum tragem tare să scăpăm de retrogradare, conduc echipa din teren, ajutat de pe bancă de Vali Bădoi, și sunt un tip foarte sever când vine vorba de disciplină”, explică Giani Kiriţă de ce a ales Buftea și nu altă echipă din Liga I.

Cine nu se ridică la nivelul lui Giani poate vinde în Cora

Primul antrenament al lui Kiriţă la Buftea a avut loc la Coresi, unde s-a simţit cu 20 de ani în urmă, iar în cadrul echipei era un haos de nedescris. “Când am văzut în ce condiţii mă antrenez, mi-am zis că mă întorc în urmă două decenii și după prima ședinţă m-am întrebat ce naiba caut eu aici. Respect fotbalul, m-am ambiţionat, așa că am mers mai departe. Am schimbat și locul de antrenament, acum ne pregătim la Dragomirești, pe un teren excelent, ca-n palmă. Pun foarte mult suflet la Buftea și sper să reușesc să câștigăm cât mai multe meciuri și, de ce nu, să avem planuri și mai mari. Când am ajuns aici, unul trăgea stânga, altul dreapta, era o dezorganizare totală. Jucătorii făceau ce voiau ei, nu erau deloc pregătiţi fizic. Gândiţi-vă că echipa asta s-a reunit înainte cu o săptămână de începutul campionatului! Ușor-ușor, cu Vali Bădoi am pus lucrurile la punct, am vorbit cu mai mulţi antrenori, eu având licenţa B, dar încerc să obţin licenţa A. M-a ajutat și un preparator fizic, iar de portari se ocupă Florentin Rădulescu. Am dat afară 5 fotbaliști, pentru că nu se ridicau la nivelul fotbalului, adică dacă nu faci faţă nici la Divizia B, te duci vânzător la Cora, poţi să vinzi ciorapi, pentru că sportul ăsta e o muncă grea. Eu așa am fost crescut, să dau totul pe teren, să mor cu adversarul de gât, nu să minţim fotbalul. Asta le cer și jucătorilor mei, iar din iarnă sper să reușim să aducem jucători și mai buni, deoarece acum suntem cam puţini și nu se pune problema de dubluri pe posturi”, spune Kiriţă, care ne dă de înţeles că va fi un antrenor sever.

Intreaga poveste despre Giani Kiriță o puteti citi in numarul din decembrie a revistei Ilfov Sport.

Comments are closed.