Denisa Golgotă, trei finale europene cu șansă!

vin, 12 aprilie 2019

Este singura sportivă tricoloră care a mai salvat, cât de cât, prestigiul gimnasticii românești, la actuala ediție a Campionatelor Europene, competiție ce se desfășoară în polonia. Mai mult, pentru că Denisa este o sportive extrem de ambițioasă și talentată, Zeița Fortuna a purtat tricolorul românesc ieri, în calificările pe aparate, aducându-i fetei noastre trei pașapoarte pentru finalele de la sărituri, bârnă și sol. Și, culmea, toate aceste trei calificări au fost obținute în extremis, adică de pe locul opt, ultimul care dădea dreptul să intre în lupta pentru medalii.

Astfel, Golgotă a avut o medie de 13,933 la sărituri (14,366 și 13,500), apoi 13,200 la bârnă și 13,033 la sol. Singurul apparat la care nu s-a calificat a fost la paralele inegale, unde a obținut nota 12,700, ocupând locul 29 în clasament. Cu aceste note, Denisa Golgotă a prins și cea de-a patra finală, la individual compus, de pe locul 9 (s-au calificat 27), cu un total de 53,299 puncte.

Sigur, nivelul acestor Europene este destul de scăzut, dacă ne uităm la notele obținute în calificările pe aparate, însă asta nu ne împiedică să ne bucurăm de realizările Denisei, care s-a comportat destul de bine, în ciuda accidentărilor suferite și lipsei de concursuri puternice de verificare, din ultima perioadă. Și dacă vorbim de capitolul notelor spectaculoase, aici le găsim pe Angelina Melnikova, Rusia, care a luat cea mai mare notă de până acum, 14,600 la paralele inegale, urmează Alice D’Amato și Denisa Golgotă, cu 14,366, ambele la sărituri, podiumul fiind completat de o altă italiancă, Asia D’Amato, cu 14,300 la sărituri.

Din nefericire, celelalte două gimnaste din România, Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc, prezente aici, la Campionatele Europene din Polonia, n-au prins nicio finală pe aparate și nici marea confruntare de la individual compus. Astfel, Ivănuș a ocupat locul 44 la sol, cu nota 12,00, apoi locul 58 la paralele, nota 11,33, și pozia a 20-a la bârnă, cu 12,733. Gimnasta noastră a adunat 49,466 de puncte la total, fiind prima rezervă la individual compus. Cealaltă sportivă, Carmen Ghiciuc, a prins locul 76 la sol, cu 10,933, apoi locul 64 la paralele inegale, cu nota 11,00, și un loc 16 la bârnă, cu nota 12,866. La individual compus, Carmen a acumulat 48,132 puncte, ocupând locul 40.

Tragem linie și constatăm că gimnastica noastră stă, la ora actuală, într-o singură sportivă, care a făcut, cumva, față la aceste Campionate Europene. Doar că, la viitoarele Campionate Mondiale, ce vor avea loc la Stuttgart, în perioada 4-10 octombrie, concurența va fi de departe alta – vin chinezii, americanii, coreenii, vin mexicanii, philipinezii, brazilienii, și lista poate continua. Mondialele din Germania sunt extrem de importante, pentru că cele mai bune echipe vor primi și bilete pentru Olimpiada din 2020, de la Tokyo – pentru noi, poate fi un nou Mondial al tristeții, așa cum a fost cel din toamna lui 2015, de la Glasgow, pentru că se prefigurează ratarea la Olimpiada Samurailor, și la feminin, și la masculin, unde nu avem echipe complete și competitive. Dar, cine știe, poate că americanca Simone Biles să mai cadă și ea de pe vreun aparat (are 6 medalii la ultimul Mondial), ba chiar și chinezoaica Tingting Liu să ne facă loc și nouă pe podium, așteptăm chiar și la masculin să vedem ratări la rusul Artur Dalaloyan (și el are 5 medalii la același Campionat Mondial de anul trecut). Dar nu ne putem ruga la Providență să rateze alții, ca să prindem și noiun loc sub soare, norocul trebuie să ni-l facem singuri, prin muncă cinstită, prin dedicație și profesionalism, ceea ce nu prea mai găsim la antrenorii loturilor noastre. Reamintim, pentru echipa masculină, coordonată de Marius Urzică, Europenele poloneze s-a încheiat chiar în prima zi – niciunul din cei cinci gimnaști tricolori n-a prins vreo finală pe aparate și nici lupta de la individual compus. Nici nu mai încape îndoială că Urzică trebuie să-și dea demisia, dacă are onoare, mai ales că nimic bun nu s-a întâmplat la lotul de băieți, după numirea sa în postul de coordonator.

Până când Urzică ne va demonstra că este un antrenor onorabil, să-i ținem pumnii gimnastei Denisa Golgotă, care astăzi va intra în concurs la individual compus, de la 18,30, ora României. Emoțiile continuă și sâmbătă, în concursul de la sărituri, care începe la ora 17;00, cât și duminică, în lupta pentru supremație europeană la bârnă și sol, cu start tot de la ora 17,00.

Ionel Pană

Niciun comentariu

adauga un comentariu