De trei ori septembrie, ba chiar de patru!

Dum, 30 august 2020

În primul rând, marchează începutul toamnei, anotimpul când se numără bobocii și se culeg viile, adică aflăm cât de bogați suntem! Septembrie este luna când copiii încep școlile – noi sperăm ca și în acest an să se întâmple la fel, în ciuda pandemiei de coronavirus, tot mai acută, de la o zi la alta. Și vreau să-ncepem cu răsăritul de soare, din filmul Septembrie, al lui Timotei Ursu, în razele căruia stăteau îmbrățișați Geo Costiniu și Anda Onesa. Apelăm la ceastă îndrăzneață fotografie, pentru că transmitea un mesaj clar, în anul de înregistrare al peliculei, 1978, în contradicție cu vremurile comuniste. Și dacă regizorul Ursu a avut curajul, de ce să nu credem și noi, în evenimentele lunii septembrie, că vor fi în beneficiul sportului!

Anul 2020 ne aduce, în luna a IX-a, alte trei mari evenimente, care influențează sportul de performanță, unele în viitorul mai apropiat, altele într-un timp ceva mai îndepărtat:
– 24 septembrie, Adunarea de alegeri la Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR)
– 27 septembrie, Alegeri în Administrația locală românească
– 30 septembrie, Adunarea de alegeri la Federația Română de Volei

Și să dezvoltăm primul subiect, care se referă la Alegerile de la COSR – dacă altădată era totul transparent, iar ”fotoliul din odaie” era râvnit de nume grele ale sportului, acum nu prea se-nghesuie nimeni, sau aproape nimeni, să vină în sediul de la Șosea! Pe 25 august s-au încheiat depunerile de candidaturi, dar nici până astăzi n-a apărut lista cu cei care își doresc diferite funcții. Și le acordăm ceva circumstanțe atenuante, gândindu-ne că dosarele depuse aveau de îndeplinit anumite criterii și trebuie verificate. Probabil că în primele zile ale lunii septembrie vom avea și lista cu candidații și atunci putem vorbi la concret de fiecare în parte. Cert este faptul că actualul președinte COSR, Mihai Covaliu, pare să fie pe placul tuturor, pentru că nu deranjează pe nimeni, nu are inițiative și este ușor de manevrat. Și mai știm că președintele FRHandbal, Alexandra Dedu, își dorește alți patru ani și la COSR, pe post de vicepreședinte, unde i-a mers bine. Nu același lucru putem spune despre activitatea de la Federația de Handbal, unde Dedu este arătat cu degetul în dese rânduri, pentru imixtiuni în viața comisiilor federale, încălcări ale regulamentelor și incompatibilități ale membrilor Consiliului de Administrație, care dețin două sau mai multe funcții, ce contravin unei corecte și morale funcționări.

Să zăbovim puțin și la alegerile locale din 27 septembrie – este adevărat, sportul nu face politică, dar trebuie să recunoaștem că sportul, fie el de echipă, fie individual, depinde de politică și politicieni. Este o legătură omblicală, între sport, și dorința primarilor sau a președinților de consilii județene de a sprijini performanța locală, ba chiar în calcule intră și consilierii acestora, care decid prin vot o acțiune sau alta.

Ce-ar fi handbalistele de la SCM Rm Vâlcea fără primăria orașului din Zăvoi, ca și Gloria Bistrița sau Măgura Cisnădie. Firește, în aceeași situație este și CSM București și chiar nou promovata Chișineu Criș, dacă este să vorbim de Liga Națională Feminină. La masculin, avem CSM Reșița, CSM Făgăraș, CSM București, Focșani, Călărași și Bacău, iar lista poate continua.
Am inițiat acest subiect, pentru că se apropie alegerile. Campania electorală a-nceput, deja, și nu ne putem supăra pe niciun primar, dacă îi folosește pe sportivi la împărțit pliante sau la fotografii de grup. În fond, primarul mai vrea un mandat, iar sportivii au aceeași dorință, ca să-și poată continua parcursul pe teren, fie la handbal, fie la baschet, volei, ba chiar și la sporturi individuale.

Din păcate, cunosc și cazuri ”viceversa”, dacă mă pot exprima așa, când unii edili nu susțin marea performanță și cheltuie bani doar pe flori și băncuțe, poate și pentru câteva concursuri de cros și inițiere în rândul copiiilor. Acolo, iubitorii de sport, fie practicanți, fie susținători, își doresc schimbarea primarului, îndreptându-și sufragiile către oameni care le promit o activitate de sport mai febrilă. Și uite-așa, sportul face politică, pentru că și politica se regăsește în sport, la toate nivelurile!

În fine, ultima acțiune, cea din 30 septembrie, este de o mare importanță pentru voleiul românesc. Familia de la fileu își dorește o schimbare a structurilor de conducere, o nouă abordare, un nou management, ceva ca o explozie, care să arunce ”hainele” vechi, pentru că este timpul de primenire… Și dacă la Federație se vor petrece aceste înoiri, atunci probabil că și cluburile vor implementa noi politici de antrenamente și pasiuni la fileu.

Iar site-ul www.ilfovsport.ro se alătură celor ce-și doresc primenirea la Federație – nu de alta, dar s-a așezat mult praf pe ultimele performanțe internaționale ale voleiului autohton! Nu știm toți candidații la președinție, dar primul înscris, poate și cel mai important, este Adin Cojocaru, care la 49 de ani este profesor universitar doctor în domeniul sportului, dar și vicepreședinte la Federația Română de Volei.

Este de-o viață în volei, s-a născut la fileu am putea spune, jucând la Rm Vâlcea, Slatina, apoi la cele două team-uri bucureștene IOR și Electra, pe perioada studenției la ANEFS. A fost și campion național, cu juniorii Râmnicului, dar și tricolor, la același nivel de vârstă.

A terminat ANEFS-ul, în 1996, ca șef de promoție, după care și-a încercat puterile și într-un masterat de profil, pe care l-a absolvit cu 10! A ajuns la Federația de Volei în ianuarie 2002, pe post de secretar general, în mandatul președintelui Natea. A stat pe acel fotoliu până în 2005, moment când a început hegemonia lui Vișan și a echipei lui, până în ziua de astăzi.

Candidatul nostru, Adin Cojocaru, a trecut în Corpul de Observatori, până în 2008, an în care a fost ales membru în Consiliul Director al Federației, iar ascensiunea a culminat în 2016, când a primit votul majorității de a deveni vicepreședinte. Cu domnia sa am inițiat o discuție în serial, care se va întinde până în apropierea Alegerilor, programate pe 30 septembrie. Vom fi, cât de curând, la fileu, cu Adin Cojocaru!

Comments are closed.