De la Bellu și Bitang ni se trag toate – și medaliile de aur, și ”funeraliile”, începând cu 2015!

sâm, 31 octombrie 2020

Cu câteva zile în urmă, World Record Academy (WRA), care este cea mai mare organizație din lume ce verifică și recunoaște noile recorduri mondiale, folosind metrologia legală și cea mai mare bază de date de pe mapamond, online și offline, a decis că soții Octavian Bellu și Mariana Bitang sunt cel mai de succes cuplu de antrenori de pe planetă – au în palmares 16 medalii olimpice de aur și un total de 279 de medalii europene, mondiale și olimpice, de-a lungul carierei lor, mai precis între anii 1993 – 2005 și 2010 – 2015.

Cu un astfel de CV n-ai cum să nu-ți dobori detractorii, oricât ar fi ei de vehemenți. Din păcate, există un ”dar” și în activitatea acestui cuplu, pentru că, dacă punem în seama lor cele 297 de medalii (aș spune că doar 296, pentru că aurul lui Munteanu, din 2015, nu este al cuplului!), de care amintește WRA, atunci ar trebui să-și asume și cele două ”înmormântări” ale gimnasticii, petrecute în 2015-2016 și 2019-2020, prin necalificarea la Olimpiadele de la Rio și Tokyo. Și o să explic totul, fără-ndoială, că doar am mai scris despre aceste eșecuri. Mai grav este faptul că toți ceilalți conducători ai sportului românesc, aflați în jurul celor doi, n-au știut să oprească acest declin, având încredere oarbă în deciziile și acțiunile soților Bellu-Bitang.

Și începem cu prima ratare, cea din 20015, eșec în premieră, după mai bine de 45 de ani – necalificarea la Olimpiada de la Rio, ratată la Mondialul de la Glasgow, acolo unde premianții noștri nici măcar n-au dorit să însoțească fetele la concurs. Marea supărare a lui Bellu a-nceput cu un an în urmă, când el candidase la postul de președinte al COSR, însă coalițiile din sportul românesc l-au împins în față pe anonimul Petrache, de la Rugby. Și eu sunt convins că sportul nostru ar fi avut altă soartă cu Bellu la timonă, dar Petrache, absolvent al ”școlii de cartier”, a știut să facă impresie mai bună printre votanți, ajutat și de alți oportuniști din mișcarea olimpică românească. Petrache a primit 143 de voturi, iar Bellu doar 33 – o surpriză de proporții, mai ales că antrenorul de la gimnastică se-ntorsese de la Sofia, pe 19 mai, cu încă o medalie de aur, de la Europenele de senioare, iar scrutinul de la COSR avusese loc pe 29 mai.

Din acea zi începeau să se rescrie paginile de tristă amintire ale gimnasticii noastre – Bellu și Bitang nu mai doreau să antreneze, în ciuda faptului că ministrul Sportului de atunci, Bănicioiu, îi numise pe amândoi Antrenori cu A mare și le dăduse salarii pe măsură, de 7200 de lei pentru fiecare – decizii ilogice, dacă este să ne luăm după lege, dar Bănicioiu va da socoteală și pentru acest gest, ca și pentru banii primiți ca mită, fapt descoperit de DNA, după ce oficialul a trecut la Ministerul Sănătății.
Bellu și Bitang au început să nu mai vină la Izvorani, ba chiar au pus în practică ultima lor descoperire, antrenamentele prin Skype, care erau foarte eficiente, după declarația antrenoarei federale Anca Grigoraș. Jumătate din anul 2014 și întreg anul 2015 a-nsemnat doar un du-te, vino, pentru Bellu și Bitang, care s-au jucat de două ori cu demisiile, din postura de coordonatori ai lotului de senioare.

Se spune că au avut și ceva probleme de familie și înțelegem, dar n-ar fi trebuit să se joace cu acele renunțări – antrenarea unui lot de gimnastică, în vederea calificării la Jocurile Olimpice, nu este glumă, ei știau foarte bine asta, dar au preferat să-i țină în suspans pe toți, să fie rugați să primească salariile extrem de mari, dar fără să facă nimic. Ca dovadă, n-au fost nici la Europenele din 2015, din Franța, și nici la Mondialele de la Stuttgart n-au însoțit echipa, știind că participarea va fi un dezastru, iar fetele noastre vor rata calificarea la Olimpiada de la Rio.

Și trecem la dezastrul celui de-al doilea ciclu olimpic, de care, după părerea mea, tot Bellu și Bitang trebuie arătați cu degetul. Tehnicienii Popa, Coroiu și Sandu, care au lucrat sub bagheta lui Bellu și Bitang în perioada 2013-2015, n-au prins nimic din metodele celor doi, nici măcar ca educație sau comportament în arenă. Și dacă s-a spus că Bellu și Bitang mai băteau și ei, din când în când, mărturie stă cartea Mariei Olaru, cât și alte memorabile declarații în Instanță, date de gimnaste care au avut curajul să facă dezvăluiri, atunci cei trei au zis că este normal să le bată și ei pe tricolorele de la Izvorani, să le umilească în fel și chip, că doar asta era menirea lor acolo, după mintea lor.

Bellu și Bitang n-au pregătit pe nimeni să le urmeze drumul de succes, iar când au plecat au lăsat un vid de putere, un declin moral fără precedent, de toate acestea profitând oportunistul Nicolae Forminte, un antrenor prea mic, adică total nepregătit, pentru misiunea de a aduce mult dorita calificare a echipei de fete, la Olimpiada de la Tokyo. Știți vorba românească, ”țiganu când s-a văzut împărat, pe ta-su l-a spânzurat primul”, așa a făcut și Forminte, adică s-a văzut coordonator la Deva și n-a mai vrut să plece de-acolo, chiar dacă fosta președintă, Andreea Răducan, îi spusese să lase locul liber. Până la urmă, cel mai deștept a cedat, adică Răducan și-a dat demisia, oripilată de gestul de frondă al lui Forminte.

Și de ce sunt Bellu și Bitang vinovați? Pentru faptul că la valoarea și demnitatea lor ar fi trebuit să creeze o emulație printre tehnicieni, să aducă pe lângă ei oameni tineri, dornici să învețe, educați, nu antrenori urâți la suflet, unii chiar și la chip, care să-și bată joc de sportive. Mai mult, Bellu și Bitang aveau o obligație morală – după ratarea din 2015 ar fi trebuit să ajute, să pună umărul, să colaboreze cu Federația, pentru a repara ceea ce se mai putea repara. Școala românească de gimnastică a fost formată doar din Bellu și Bitang, pentru că ei n-au permis ca și alții să învețe, să fie trimiși în străinătate la cursuri oficiale, n-au acceptat să le stea cineva în spate. Și, repet, au plecat ei, în urmă a rămas un gol imens, iar Federația va trebui să evite prăpastia în care este gata să cadă. Nu banii ne lipsesc, ci cadrul organizatoric, încrederea, sinceritatea și munca, pentru că toate acestea au fost pierdute în ultimele două cicluri olimpice!

Da, Bellu și Bitang au adus 297 de medalii în gimnastica românească, după care au îngropat-o!

Niciun comentariu

adauga un comentariu