Cupa României, între trufia pe banii altora și scolioza cocoșatului!

joi, 21 ianuarie 2016

Primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, i-a mai scăzut din blazon, mai ales de când DNA-ul i-a spus că banii pe care îi investește în echipele de handbal nu sunt ai lui, ci ai contribuabililor, bani care trebuie cheltuiți după anumite legi și impuneri, chiar dacă sunt pentru sport.

Primăvara lui 2016 (e ceva mai îndepărtată, dar vine ea!) nu seamănă deloc cu cea din 2015 – primarul sportiv a aranjat el cu Federația Română de Handbal și a luat în desfășurare ambele turnee finale ale Cupei României, iar în aprilie 2015, chiar la început de lună, Cherecheș se înfoia când la stanga, când la dreapta, mândru nevoie mare, de faptul că handbalul românesc își mutase capitala în Sala Lascăr Pană.

Și cum șansele nu puteau fi ratate, ambele trofee, și la feminin, și la masculin, au rămas în Baia Mare, alimentând și mai mult trufia primarului. Și-a dorit repetarea scenariului și în 2016, dar Cherecheș nu mai are banii de altădată. Și chiar dacă se angajase că va organiza ambele turnee, a renunțat, până la urmă, la cel masculin, unde, este clar, nu mai are nicio șansă de câștig, ba chiar se pune problema dacă Minaur va mai trăi până la sfârșitul sezonului.

A rămas doar cu turneul feminin, handbalistele antrenorilor Roșca și Băban fiind angajate pe două fronturi – și în campionatul internm și în Champions League. Dar nu mai are aceeași bani, Consiliul Primăriei aprobând doar transport special pentru cele patru grupări care se vor califica la acest Turneu Final. Dar primarul s-a descurcat și de data aceasta, anunțând că partea financiară necesară organizării etapei finale a Cupei României va fi asigurată de Fundația care poartă numele tatălui său, ”Dorel Cherecheș”.

1. De ce s-a încăpățânat primarul să organizeze Cupa României, dacă n-avea bani?
2. De ce banii din acea fundație nu i-a redirecționat spre echipa de băieți, ca să nu piardă cei mai valoroși handbaliști?
3. De ce Federația a coborât așa de mult blazonul și a ajuns să-și desfășoare competițiile din mila publică (foto Botoșăneanul)?

Iată câteva întrebări la care este foarte ușor de răspuns și care ne arată cât de mult a-nceput să se implice politicul în sport. Dacă în acest an nu erau alegeri locale, suntem siguri că primarul nu ar fi cheltuit bani din Fundația tatălui său să mai facă turneul final. Dar așa, competiția face parte dintr-o strategie, o campanie electorală mascată și de succes, mai ales că HCM Baia Mare va juca, aproape sigur, finala Cupei.

Ne e mai greu să înțelegem ploconeala federală, mai ales că unii oficiali știu cum au fost tratați anul trecut, de mai marii din Baia. În plus, nici scandalurile din teren nu trebuie uitate, gazdele știind să pună presiune pe arbitri, pentru a-și atinge scopul victoriei. Știm că Federația primește un buget pentru asigurarea competițiilor, mai mult, cei cu atribuții decizionale, mă refer și la arbitri, și la componenții unor comisii, trebuie să poată să stea drept, nu drepți, dar Federația se bucură că economisește bani, uitând că dacă stă prea mult aplecată, riscă să facă scolioză…

Comments are closed.