”Cum ne cresc antrenorii, așa ne comportăm și noi în teren”!

mie, 03 octombrie 2018

Nici bine n-au început competițiile la juniori, că au apărut și sancțiunile, dar nu cele mai ușoare, ba unele dintre cele mai grele. Am stat de vorba cu mai mulți juniori, fete și băieți, și i-am întrebat de ce atâta violență pe semicerc, de ce atâția pumni pe nevăzute și atacuri directe la corp, care pun în pericol sănătatea adversarului? Copiii s-au codit să răspundă, la început, dar după ce le-am promis că numele lor nu vor fi făcute publice, au mai deschis gura câte puțin:”Noi și la antrenamente ne lovim, adică jucăm tare, pentru că așa ne impune antrenorul. Deviza lui este scopul scuză mijloacele, iar dacă vrem să mai avem finanțare de la club, trebuie să câștigăm cu orice preț. ”!!

N-am mai vrut să aud niciun răspuns, pentru că cine știe ce grozăvii aș mai fi aflat – e clar că educația sportivă o face antrenorul, e clar că despre comportamentul copilului pe stradă, în metrou, într-un magazin, trebuie să vorbim cu părinții acestuia, cât și cu educatorii de la școală, profesori sau învățători, iar dacă juniorul nu are parte de așa ceva, nici din direcția entrenorului, nici din direcția părinților și a educatorilor școlari, atunci avem parte de ce este mai rău, și în terenul de sport, și pe stradă, și în centrele de corecție a minorilor…
În ultima ședință a Comisiei Centrale de Disciplină au fost analizate cazuri grave, de comportamente lipsite de fair play pe semicerc, chiar antisociale, de care ar trebui să ne speriem și pe care Federația are obligația să le urmărească mai îndeaproape. Au fost sancționați aspru sportivi începând cu Juniorii III și până la Divizia A, fete și băieți, care au atacat verbal sau fizic arbitrii, oficialii de la masa tehnică sau adversarii cu care s-au confruntat:

– Începem cu Larisa Dragu, Junioară III, care la meciul din deplasare, dintre echipa sa și gazdele de la Chimia Rm Vâlcea le-a înjurat și bălăcărit cum i-a venit la gură pe cele două arbiter care conduceau jocul. Și nimic nu pare întâmplător, pentru că la același meci și antrenorul ei, Remus Fumurescu, a fost nesportiv, chiar grosolan în raport cu oficialii care conduceau partida, primind din partea Comisiei de Disciplină o suspendare de două etape și 700 de le amendă – exact ce spuneam ceva mai sus!
– Și tot împotriva oficialilor și-a îndreptat neputința și Junioarul I Iulian Dobre, de la CS Brazi, care a primit o suspendare de patru etape
– Rămânem la numărul de patru runde pe tușă, pentru că tot atâtea a primit și Ionuț Baltă, de la CS Arrubium, pentru comportare grosolană față de adversary
– Și încheiem cu Geanina Vulpe, de la CSU Reșița, o jucătoare de 24 de ani, care ar fi trebuit să dea dovadă de o mai multă maturitate pe semicerc, în meciul contra celor de la Chișinău Criș, ba chiar să fie un exemplu pentru colegele ei mai tinere – dar Vulpe a procedat tocmai contrariul, i-a aplicat un cot în gură Denisei Tudose, punându-i în mare pericol integritatea fizică. A primit cartonașul roșu direct, apoi pe cel albastru, iar Comisia de Disciplină i-a mai adăugat și două runde suspendare. Mai mult, în același meci, Chișineu Criș-CSU Reșița, câștigat de gazde cu 30-29, o altă handbalistă a echipei gazdă, Jessica Snakovszki (foto:sportarad.ro), de 18 ani, a fost scoasă pe brațe din teren, pentru că Simina Vezentan de la CSU Reșița a călcat-o grosolan pe picior, provocându-i ruptură la ligamentele încrucișate și la menisc (Snakovszki a fost internată astăzi la Spitalul Pelican din Oradea, unde va fi operate de doctoral Marius Chirea)

Iată doar câteva din ieșirile necontrolate ale tinerilor jucători, și nu sunt de ieri de astăzi – oare să contribuie și ele la reculul handbalului românesc din ultima perioadă? Poate vom face o discuție mai largă pe această temă, merită toată atenția!
Ionel Pană

1 comentariu la "”Cum ne cresc antrenorii, așa ne comportăm și noi în teren”!"
  1. Cristache spune:

    Cine a scris acest articol nu face cinste meseriei de jurnalist! Mare nemernicie si nesimtire sa credeti ca antrenorii isi indeamna copii la un comportament violent fata de alte echipe!!! 90% din ce este scris ,nu numai ca este NEadevarat ci chiar are o anumita directie de denigrare. Cei care scriu asa ceva, nu au avut niciodata tangente cu sportul. Majoritatea contactelor, fie ele si neregulamenmtare nu se fac intentionat, ci doar in virtutea unei inertii de joc.
    Iar de arbitrii , sa nu vorbim nici de rau nici de bine. Este greu sa controlezi o partida, la limita, mai ales ca totul se petrece mult prea repede.
    Nu cumva este vorba de celebrele meciuri ale echipelor din VL? Unde nu se da nimic impotriva lor? Nu cumva e vorba despre meciul in care de 3 ori consecutiv au avut 8 oameni pe teren, pana s-a sesizat oficialul partidei si le-a bagat in sedinta pe cele 2 arbitre? Si nu cumva antrenoarea de la VL a intrat de 2 ori pe teren in timpul meciului? Nu mai scrieti aberatii, daca nu stiti! Situatia este cunoscuta la FRF ca fiind nesolutionata.