Cronica neagră a handbalului – Alegerile din februarie, la mâna trecutului!

Dum, 21 ianuarie 2018

Până pe 14 februarie, când va avea loc scrutinul, vom primi multe informații, de ceea ce s-a petrecut neregulamentar la Federație și n-a apărut, desigur, în spațiul public – votanții sunt mai curajoși și vorbesc fără perdea, dar nu vor, încă, să fie cunoscută identitatea lor. Ăsta este semi-curaj, dacă mă pot exprima așa, dar nu contează, informațiile sunt prețioase, iar noi le punem la dosar, în caz că vin și contestațiile.

– Și începem cu o încălcare flagrantă a regulamentelor, nici prima și nici ultima, desigur, atitudine prin care noii șefi de la Federația de Handbal au uimit, în cei patru ani de mandat. Și ne referim la campionatele de juniori și junioare, dar și la competiția feminină a Diviziei A, acolo unde mai multe echipe, în jur de 14, au disputat primele două etape, din ediția 2017/2018, fără să fi fost AFILIATE LA FEDERAȚIE!!

Și mă refer aici la urmatoarelor structuri sportive : ACS Odorhei, ACS Vulturii Bucuresti, HC Dinamo Bucuresti, ACS Magnum Botosani, ASC KSE Tg. Secuiesc, CSM Mihai Viteazul Vulcan, CSS Slatina, ACS Atletik Satu Mare, AS Arrubium 2008 Macin, HCM Gloria Buzau, CSS Focsani, CS Orasenesc Mizil, ACS Piticu’ Fetesti, ACS Bastya Lazarea.Mai mult, CS HM Buzău, din liga a II-a feminină, și-a schimbat denumirea în HCM Gloria Buzău, modificări pe care Federația ar fi trebuit să le facă înainte de începerea competițiilor – practic, și în Divizia A, și în mai multe campionate ale juniorilor și junioarelor, 14 echipe au evoluat pe fals, cum se zice, adică nevalidate de organizatorul de competiții, FRHandbal.

Și nu poate să spună că n-avea când, pentru că ședințe ale Consiliului de Administrație au avut loc și în iunie, și în iulie, 2017, dată la care entitățile sportive în cauză ar fi trebuit să aibă, deja, actele la Federație, dacă și-ar fi dorit să participe la competiții. Și credem că oricine ar fi făcut, la vremea respectivă, contestație, împotriva echipelor neafiliate, dar înscrise de federație în competiție, ar fi avut câștig de cauză, însă în instanțele civile, nu la Federația de Handbal

– Noul Statutul al Federației Române de Handbal a fost respins de cître Ministerul Tineretului și Sportului, încă din 2016, iar de atunci nimeni nu s-a mai preocupat de soarta lui – au avut alte griji federalii strânși ceată în jurul noului președinte, nicidecum actualizarea lui cu noile tendințe moderne, cu noile practici judiciare și cu modificările sesizate de familia handbalului românesc.

”Am lucrat ceva la acel Statut și mă ofer să o fac în continuare, dar nu singur, ci cu mai mulți oameni care să aibă cunoștințe juridice, să nu luăm decizii care să contravină legilor României. Ne conducem, în continuare, după Statutul din 2011, care poartă semnătura fostului secretar general, Mihail Marinescu”, ne spunea un membru al Consiliului de Administrație, este vorba de Flavius Sâsâiac, de la Turda, care practică avocatura. Și, normal, aceste vechi reglementări creează și ceva semne de întrebare: la Alegerile din 2018,

Regulamentul spune că la funcțiile de vicepreședinte și membru în Consiliul de Administrație n-au voie să candideze antrenorii, sportivii și arbitri în activitate – noi spunem că ȘI OBSERVATORII ar trebui să între în aceeași categorie!. În 2011, de când datează acest Statut nu exista categoria observatorilor, iar legiuitorul n-avea cum să-i treacă aici. De ce trebuie interzisă prezența observatorilor în Consiliu? Păi ia să vedem, câte cumetrii sunt la conducerea handbalului românesc:

1. și începem cu Vasile Pavel, care este vicepreședinte la arbitri, face parte și din corpul de Observatori, și este și membru în Consiliul de Administrație

2. al doile nume greu este cel al lui Doru Manea, care stă pe mai multe jilțuri deodată, omul fiind obișnuit să poruncească, de pe vremea tinereților sale, de dinainte de 1989, când avea ceva grade, de tablă numai, în Securitatea Statului. Doru Manea este președintele Corpului de Observatoti, este președintele Asociației Municipale de Handbal (ne vom face timp să scriem și despre această Asociație, în zilele următoare…), dar și membru marcant, adică guraliv, în Consiliul de Administrație

3. să-l amintim aici și pe Ghiocel Bejinariu, care este și observator, și membru în Comisia de Arbitri, cât și membru în Consiliul de Administrație

4. în fine, cumătru și el, dar mai de departe, să zic, a ajuns și Ioan Ciobanu, din Bacău, un ilustru anonim, care nu mai reprezintă echipa care l-a lansat, a ajuns și el, datorită supunerii față de putere, și observator, dar și membru în Comisia de Arbitri

Toți aceștia stau la aceeași masă, în mai multe momente, și la arbitri, și la observatori, și la Consiliul de Administrație, și, vrei, nu vrei, au devenit amici, au depănat amintiri despre sărbătorile trecute și actuale, despre copii (unii își au odraslele în fenomen, pe care tot ei îi judecă!!) cum să fie ei obiectivi, cum poate Pavel sau Ciobanu să-l judece pe șeful lor Manea, în Consiliul de Administrație? Aici nu mai este menaj en trois, ci menaj en quatres, poate chiar mai mult. E clar, NICI OBSERVATORII NU MAI AU CE CĂUTA ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE!

– Din păcate, atât în Statut, cât și în multe din Regulamentele după care se conduce Federația Română de Handbal, există neconcordanțe și încălcări ale Constituției României. Sigur, federalii fac ce vor și cum vor, pentru că nu sunt controlați, pentru că nimeni din Ministerul Tineretului și Sportului nu le atrage atenția, pentru că inspectorul care vine la ședințele Consiliului de Administrație doar moțăie, fără atitudine. Din acest motiv, LUMEA HANDBALULUI ESTE NEMULȚUMITĂ, sportivi și antrenori au dat în judecată Federația și au câștigat , toate petrecându-se în mandatul actualei conduceri, semn că JUSTIȚIA nu poate fi păcălită, de regulile proaste ale handbalului nostru. Ba mai mult, Ministerul a stopat noul Statut al handbalului, fără să motiveze în vreun fel, ca să nu mai spun că avea obligația să le arate, celor car au lucrat la acel Statut, și modul cum pot fi îndreptate aceste greșeli!

Ne oprim aici, deocamdată, însă urmăriți-ne, pentru că mai avem multe informații extrem de interesante, furnizate de oameni din țară, care slujesc handbalul românesc – ideea este una, oamenii s-au cam săturat de promisiunile neonorate, ale acestei echipe de conducere! (Vom continua și cu câteva încălcări de regulamente ale Federației, comise în anul 2015.)

Ionel Pană

1 comentariu la "Cronica neagră a handbalului – Alegerile din februarie, la mâna trecutului!"
  1. Nelu spune:

    Nu va opriti. De salariile nesimtit ale federalilor din amenzi sportivi, antrenori, cluburi la comanda sefului Dedu cana va sesizati ? Dar procesele pierdute de ..FRH-Dedu pt abuzuri ????