Octavian Bellu și Mariana Bitang, din nou la judecată!

joi, 12 octombrie 2017

Pe 23 octombrie, la Curtea de Apel București, se judecă procesul intentat de Silvana Peng, împotriva celor ce au condus destinele gimnasticii noastre, în ultimul ciclu olimpic, și în care s-a consemnat cel mai mare dezastru, din ultimii 48 de ani, prin necalificarea echipei feminine de gimnastică, la Olimpiada de la Rio. Mai mult, nici la individual nu ne-am ales cu vreo medalie, fapt nemaiîntâlnit de 44 de ani, de la Olimpiada de la Munchen, din 1972.

În primă fază, doamna Peng a reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) faptul că fiica sa, Asiana, a suferit grave traumatisme psihice și fizice, la Centrul de la Izvorani, unde își desfășura activitatea lotul olimpic de gimnastică, din care făcea și ea parte.

În petiția trimisă la CNCD, Silvana Peng vorbea despre:
– umilințe , înfometare, izolare, tratament diferențiat, pentru aspectul asiatic și culoarea Asianei
– menținerea gimnastei cu minus un kg sub optima data de INMS
– tehnica experimentata pe fiica mea voit, cu rea-credință și buna știință, sub ochii tuturor, de către antrenoarea Adela Popa, demonstrează încă o dată că s-a dorit infirmitatea pe viață a copilului meu, nu doar ruperea mușchilor și încheierea carierei sportive

Să ne oprim o clipă la această acuzație, care pare o fabulație, în ochii oricărui cititor, dar nu este deloc așa – după antrenamentul de dimineață, gimnastele au fost invitate să-și bage picioarele în apă cu gheață, pentru relaxarea mușchilor. După această acțiune, Adela Popa a obligat-o pe Asiana Peng să alerge cu saci de nisip legați la glezne, lucru nemaiîntâlnit, după relaxarea mușchilor. Gimnasta Asiana Peng i-a atras atenția antrenoarei, care n-a ținut cont de remarcile copilului, obligând-o să-i execute comenzile. Asiana și-a sunat mama, după supliciul prin care a trecut, iar aceasta i-a dat de veste coordonatoarei lotului Mariana Bitang. La nici o oră, Adela Popa i-a reproșat Asianei că este pârâcioasă și că n-o va mai antrena niciodată!

”Abuzurile repetate asupra copilului meu, vocabularul inadecvat, tratamentul diferențiat al antrenorilor au dus la această anchetă penală. În prima ședință de audieri, de la CNCD, ce a avut loc în luna aprilie, 2016, am cerut CNCD să solicite înregistrările video din Sala de la Izvorani, fie și pe ultimele trei luni din 2015, nu zic din decembrie 2012. Acolo se poate vedea clar cum s-a lucrat la antrenamente, cât dezinteres a fost și de cum s-a distrus o generație întreagă de gimnaste. În plus, din aceste filmări, din perioada 2013-2015, putem deduce și de câte ori au venit în sală Bellu și Bitang, care erau remunerați cu câte 7200 de lei pe lună.

Prezentă la audieri, antrenoarea federală Anca Grigoraș a spus, printre altele, că pentru toate nenorocirile întâmplate gimnastelor la Izvorani părinții sunt de vină, că și-au adus copiii la gimnastică. Un alt antrenor aflat la Izvorani, Ioan Coroiu, a recunoscut la CNCD că Asiana Peng plângea mai mereu, din pricina modului cum el o trata.

Depășind cu mult termenul de finalizare a anchetei, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării mi-a trimis un răspuns, în vara anului 2017, prin care își recunoaște incompetența de soluționare a cazului, din lipsă de probe și de colaborare a celor implicați. Din acest motiv, am făcut plângere la Curtea de Apel București, Instanța Superioară CNCD-ului, iar prima înfățișare va avea loc pe data de 23 octombrie, 2017.

”Vreau să lupt până la capăt, pentru că cei care mi-au umilit fata și care au distrus-o psihic și fizic, îndepărtând-o de gimnastică, trebuie să plătească. Mai mult, îndrăzneala fostului președinte al federației, Adrian Stoica, este una fără margini – pentru că m-a dat în judecată și cerându-mi daune morale de 100.000 de euro, pentru că am adus prejudicii Federației și gimnasticii românești. Eu am prejudiciat gimnastica, prin faptul că am spus adevărul că la Izvorani unii antrenori erau incompetenți, iar alții dezinteresați, ce glumă bună… Dar ei, cei care au antrenat, care au condus și care au cheltuit sute și sute de mii de lei, fără eficiență, nu au făcut de râs gimnastica fostelor campioane europene, mondiale și Olimpice? Acum, la Montreal s-a scris o nouă pagină de rușine – la 41 de ani de la acel 10 fenomenal al Nadiei, România nu a avut nicio gimnastă în finalele pe aparate, cui să-i fie rușine?
Pe 23 octombrie, Bellu și Bitang vor fi din nou la bara acuzaților, acolo de unde ei au mai mărturisit, în anii trecuți, despre modul cum luau bani din premierile sportivelor, sau despre relele tratamente aplicate unor alte gimnaste. Voi fi și eu, acolo, dar nu mie o să-mi fie rușine”…, ne spunea Silvana Peng.

A consemnat Ionel Pană

2 de comentarii pentru "Octavian Bellu și Mariana Bitang, din nou la judecată!"
  1. Nina spune:

    Doamna peng o vrut ca finala sa esențiale campioana fără sacrifici .ea o și vedea campioana dar ficat ei nu mai voia sa facă gimnastica acum e crisan în locul asianei

  2. spectator spune:

    Dna Peng nu/i poate spala nici picioarele lui Belu. Omul are trei sacose de medalii,ce sa discute cu o analfabeta in materie de gimnastica ???