Comisia de Arbitri nu dă socoteală nimănui – Sfântu’ Vasile a ajuns patron la handbal?

mie, 13 martie 2019

În ultimele săptămâni s-au înmulțit greșelile de arbitraj așa de mult, încât n-a existat etapă în care un antrenor sau un șef de club să nu fie supărat pe fluierașii care i-au stricat meciul. O să dăm câteva exemple clare, unele văzute chiar și în transmisiile televizate, în care arbitrii s-au încurcat în fluier și în decizii, altele semnalate pe rețelele de socializare. Judecătorii noștri n-au folosit aceeași unitate de măsură pentru cele două echipe; au fost momente în care unul arăta la stânga, altul la dreapta; s-au acordat goluri care n-au fost, faulturi inexistente și durități nesancționate.

Și începem cu meciul de la Buzău, dintre echipa gazdă și oaspetele de la Bistrița, în care cuplul de arbitri Gurbină/Stanciu a fost arătat cu degetul – s-a spus că prin deciziile lor, a fost avantajată Bistrița, care a și câștigat un meci extrem de important; mergem la Cupa României la masculin, unde greșelile au abundat – campioni au fost Manea și Iliescu, la meciul Steaua-Dinamo, care s-a jucat pe un butoi cu pulbere, și din pricina celor două galerii, dar și din cauza arbitrilor care s-au întrecut în a irita jucătorii și cele două staff-uri tehnice, prin decizii anapoda; și tot în Cupa României, Constantin și Gal au fost în plus, în multe momente ale finalei mici, dintre Focșani și Dinamo. Dar culmea ridicolului au atins-o Murariu și Tăbăcariu, fluierași care au defavorizat vizibil echipa Măgura Cisnădie, în meciul de la Zalău. De altfel, oficialii din Cisnădie au declarat că vor face și memoriu, împotriva celor doi, considerând că s-au depășit toate limitele bunului simț.

Curios este faptul că toate aceste semnale împotriva arbitrilor chiar dacă sunt semnalate nu de ieri, de azi, nu sunt deloc băgate în seamă de către Comisia Centrală de Arbitri, condusă de buzoianul Vasile Pavel. De altfel, această Comisie este cam mută, pentru că într-un an de zile, mă refer la 2018, a transmis doar trei comunicate: unul pe 14 mai, pe tema consfătuirii anuale, altul pe 4 iulie, despre câteva instrucțiuni din Regulamentul de joc, și ultimul pe 19 iulie, tot pe tema consfătuirii anuale. Niciun cuvânt despre arbitrii sancționați, despre memoriile diferitelor cluburi, despre pedepsele date. Și mi se pare că nu prea este în regulă – de ce să nu se știe despre arbitrii reclamați și pedepsiți? Sigur, aceștia sunt puțini, în comparație cu nemulțumirile echipelor, pentru că Pavel face repede o comisie de vizionare și spune că arbitrii au avut acoperire regulamentară și n-au influențat rezultatul. Și dacă el a spus așa, nimeni nu-i mai poate schimba deciziile – semn că Vasile a ajuns Sfântu’ Vasile, ce patronează handbalul românesc.

Și am vorbit doar despre arbitrajele la nivel de ligi naționale, pentru că dacă ne uităm către campionatele de juniori, dezastrul este mult mai mare – acolo găsim bătăi pe teren și în afara lui, copii care plâng de ciudă, că arbitrul i-a luat pe nedrept mingea și, în general, se vorbește doar despre fluiere stricate. Am scris tot mereu despre greșelile din arbitraj, dar am fost de fiecare dată luat la rost de cei care se află în staff-ul Comisiei Centrale de Arbitri, de parcă n-ar trebui să se scrie despre aceste rele care influențează rezultatul de pe teren și își pun amprenta și pe buna creștere a viitorilor handbaliști. Am ajuns să mă simt eu vinovat că văd toate aceste nereguli, că scriu despre incompatibilitățile din Federație, unde aflăm că mulți arbitri sunt și antrenori sau șefi de club, că avem angajați în Federație care antrenează și echipe particulare , că avem observatori care au statut și de tehnicieni, că avem șefi de comisii care sunt și în Consiliul de Administrație și câte și mai câte!

Și dacă fiecare face ce vrea, în Federația Română de Handbal, din pricina regulamentelor mult prea permisive, atunci și suporterii s-au gândit că au și ei voie să se bată în sala de joc, să arunce cu petarde și fumigene, să-și facă de cap, într-un cuvânt. Știți cum se spune, peștele de la cap se-mpute, și dacă la vârf sunt numai exemple proaste, atunci ce pretenții să ai la marea masă. Și probabil că vor mai apărea astfel de incidente (am văzut că și la Zalău un grup de suporteri era gata-gata să-i altoiască pe Weber și pe cei din staff-ul lui tehnic, noroc ca a intervenit Tadici!), abia s-a deschis sezonul 2019!

Până la urmă, doar handbalul românesc are de pierdut, pentru că cei care îl conduc seamănă vânt și culeg furtună…

P.S. Apropo de arbitri, de ce nu sunt mai des folosiți Barbu și Manafu, ori Năstase și Stancu, Florescu/Stoia și chiar Șerbu/Vasilescu, cupluri care nu sunt amestecate în scandaluri, nefiind arătate cu degetul?

Ionel Pană

Niciun comentariu

adauga un comentariu