Ciclismul românesc stă pe un butoi cu pulbere – însuși președintele Federației este pus la zid!

mar, 17 noiembrie 2020

În aceste zile, în ciclismul românesc ar fi trebuit să fie sărbătoare – în ciuda faptului că în România nu există niciun velodrom funcționabil, trei cicliști români s-au comportat admirabil la Campionatele Europene de pistă, desfășurate la Plovdiv, Bulgaria.

Daniel Crista
locul 3 și medalie de bronz – proba pe puncte (12 participanți)
locul 9 – Omnium (17 participanți)
locul 8 – urmărire individuală (18 participanți)

Eduard Grosu
locul 9 – proba de eliminare (17 participanți)
locul 14 – proba Scratch (17 participanți)

Norbert Szabó
locul 8 – proba de Sprint (20 participanți)
locul 10 – proba 1 km (19 participanți)

Nici nu mai încape îndoială, surprinde medalia de bronz a lui Crista, unica obținută de ciclismul românesc, în cei 80 de anui de istorie. Dar această bucurie a fost de scurtă durată, pentru că președintele Federației Române de Ciclism, Eduard Novak, a-nceput să se înfoaie și să-și atribuie meritele acestei performanțe, iritând Consiliul de Administrație al Federației, cât și pe marea majoritate a sportivilor, care au o cu totul altă părere.

Președintele Novak declară următoarele: ”Am fost contestat după ce am cumpărat roti de pistă pentru Federație”, iar replica ciclistului Daniel Crista n-a întârziat să apară:”Vreau să lămuresc ceva, bicicleta cu care am concurat ieri este de pe AliExpres, roțile sunt tot din China, Bladex Wheels, foarte bune și de calitate. Și bicicleta pe care am reușit să fac record la individual Pursuit este a colegului meu, George Porumb, care mi-a împrumutat-o pentru că a avut încredere că pot face un rezultat bun”.

Ba mai mult, aflăm că există un proces pe rol, în care reclamantul este Eduard Novak, iar pârâții sunt cinci membri ai Consiliului de Administrație: Ovidiu Simen, Cătălin Sprânceană, Răzvan Jugănaru, Tudor Geangală și fostul mare rutier de dinainte de Revoluția din 1989, Ioan Stoica. Motivul este unul cât se poate de surprinzător – cei cinci au făcut un MEMORIU în 12 puncte, pe care l-au adresat chiar președintelui Federației. Din surse proprii am aflat că cele 12 întrebări din MEMORIU vizează managementul defectuos al lui Novak, de-a lungul anilor 2019 și 2020 – adică tot felul de achiziții de piese și echipamente neaprobate de CA, organizarea Turului României 2019, angajări de persoane fără concurs și consultarea CA, semnarea retroactivă a unui contract de publicitate, pe perioada Turului României din 2019, contract care nu s-a derulat sub nicio formă, dar el a fost plătit. În fine, președintele este întrebat de mai multe angajamente de plată, pe care el le-a făcut, fără ca vreun membru al Consiliului de Administrație să fie întrebat. ”Aduceți-vă aminte de anii de dinaintea anului 2013, de fostul secretar genera Vasile Selejean, câte nereguli avea în activitatea lui. După ce a fost îndepărtat de la conducere, de chiar Eduard Novak, se pare că noul președinte s-a îndulcit și el la miere și conduce Federația ca un dictator, la fel ca Selejean. Am cerut audit, transparență în toate deciziile, dar n-am obținut așa ceva”, ne spunea cineva din interiorul Federației.

Iritat de Memoriul care-l acuză în 12 puncte, Novak a reacționat imediat cu un proces îndreptat împotriva celor care îi cer socoteală (Dosar nr. 7564/306/2020), printre ei numărându-se și cei doi vicepreședinți ai Federației, Ovidiu Simen și Cătălin Sprinceană. De-acum, începe bălăcăreala, iar noi vom reveni cu informații din acest scandal – trebuie să recunosc că aveam altă părere despre Novak, mai ales că el a luptat, în 2013, cu un conducător extrem de autoritar, chiar dictator, iar acum este acuzat că procedează la fel ca el.

Pe 27 noiembrie ciclismul are Adunare Generală ordinară, unde vor fi făcute planuri pentru viitor, poate chiar se vor sărbători ultimele rezultate de la Plovdiv, dar sunt convins că vor fi aruncate și săgeți dintr-o parte în alta.

5 de comentarii pentru "Ciclismul românesc stă pe un butoi cu pulbere – însuși președintele Federației este pus la zid!"
 1. triciclistul spune:

  Ohoho sa vedeti si la triatlon ! Fiul dl Ioan Stoica e frate cu Novak la nebunii. E drept, mai subtiri ca dupa bugetul federatiei de profil. Dar sa nu ne ingrijoram, fam. Stoica are cu siguranta avocati buni !

 2. mihai spune:

  Treaba nu este asa de simpla
  Daca urmariti SICAP -SEAP vedeti si achizitiile fabuloase facute de Novak si Goga ( secretarul FRC ) amindoi semneaza plati , in interesul domnului NOVAK
  Cantonamente cu membrii familiei , antrenorii lui Novak platiti de FRC 150 EUR/ZI , mai ceva procese cu antrenori straini dati afara si ne platiti, vor urma , achizitii fara respectarea statutului , insistenta pe comisioane de la sponsorizarile aduse , sponsorii de la TEAM NOVAC au contracte si achiztii cu FRC si uite asa angajatii FRC stau pe salarii grase ca barosanii , activitate 0 noroc ca misca cluburile prin eforturi extraordinare
  Poate se sesizeaza MTS sa faca un control la singe sa-l coboare pe Novac cu picioarele pe pamint , sa inteleaga ca nu poate fi PRESEDINTE , SPORTIV , PATRON DE CLUB etc de aia managementul lui si a echipei de angajati ai FRC ESTE DEZASTRUOS
  Astia doi mai sus amintiti considera FRC propriul SRL, restul nu conteaza

 3. Ionel Pana spune:

  Pentru Triciclistul si Mihai – vreau sa vorbim mai mult, contactati-ma la tf 0744.594.263

  • Triciclistul spune:

   Luati legatura cu fostul cenzor de la Triatlon. Are ala documente de ii ingroapa pe toti. Delapidare , abuz de incredere , gestiune fraudualoasa, conflict de interese. Posibil sa le fi facut deja plangere la politie.

 4. Triciclistul spune:

  Acesta este mesajul primit de Presedintii afiliati la triatlon ( se pare ca toti )

  Stimati membrii ai Adunarii Generale a FRTRI,
  Acum 4 ani am primit de la dvs. mandatul de cenzor. Avand in vedere ca mandatul meu s-a incheiat, consider ca e de datoria mea sa va informez despre starea financiara a FRTRI.
  Daca in primii 3 ani situatia a fost stabila cu rezultate financiare neutre, absolut normale , a venit anul 4 cu un deficit de 195.000 lei. Pentru cei neobisnuiti cu terminologia : cheltuielile au depasit veniturile cu suma de 195.000 lei. Avand in vedere ca toate documentele prezentate au fost in regula am procedat la intocmirea raportului de cenzor pe care fiecare dintre dvs. l-ati primit.
  O singura problema a ramas nerezolvata. Si anume:
  Pentru festivalul de triatlon de la Tg Mures din vara anului 2019 taxa de inscriere pentru sportivii straini a fost incasata de ACS MAster Ski and Bike.
  Dar pentru aceste sume incasate nu exista in actele FRTRI niciun document care sa ateste:
  – ce suma s-a incasat ?
  – justificarea folosirii sumelor incasate
  Opinia mea este ca acesti bani trebuiau justificati avand in vedere ca FRTRI era organizatorul principal. De altfel taxele de licenta pentru cele 7 campionate europene au fost asumate de FRTRI alaturi de sumele reprezentand serviciile de cronometrare. De asemenea FRTRI ca principal organizator a primit finantare de la autoritatile locale.
  Din pacate conducerea FRTRI nu m-a sprijinit in lamurirea acestei probleme. Acesta este motivul pentru care am renuntat prin demisie la acest mandat inca din data de 4.08.2020
  Ca urmare va supun atentiei dvs. aceasta problema spre dezbatere. Consider ca Adunarea Generala este forum suprem al acestei organizatii si numai membrii ei hotarasc in interesul acestei comunitati.
  Cele de mai sus nu constituie in niciun fel o acuzatie, ci o nemultumire a mea in calitate de cenzor, cred ca suficient de argumentata. Este strict alegerea dvs. ca Adunare Generala daca veti dezbate sau nu acest subiect. Eu doar mi-am facut datoria de a va informa.
  Nu intentionez sa candidez pentru un nou mandat sau pentru o alta functie la urmatoarele alegeri. De asemenea nu sunt interesant in viitor de nicio activitate in legatura cu triatlonul romanesc.
  In incheiere as vrea sa va multumesc pentru increderea acordata si sper ca nu am dezamagit pe nimeni. Chiar si pro-bono va asigur ca am tratat cu maxima seriozitate acest mandat.
  Va urez succes si sa faceti din triatlon un sport cu adevarat olimpic pentru Romania !

adauga un comentariu