CE din Franța: Serbia – Polonia, 59 de goluri! Toft-Hagman, psihologie la temperaturi ridicate!

sâm, 01 decembrie 2018

După două zile de jocuri intense, putem, spune că acest Campionat European din franța se anunță cel mai spectaculos din ultimii ani, și nu doar prin prisma rezultatelor surpriză, cât și prin evoluția handbalistelor, cât și prin poveștile scrise între cele două semicercuri.

După șocul din deschidere, în care campioana olimpică, Rusia, a bătut campioana mondială, Franța (să ne amintim că la Trofeul carpați, Rusia a fost învinsă de echipa a 2-a a României!), a urmat scenariul zilei a doua, unul stufos și uimitor. Și programul a fost deschis de Serbia – Polonia, o întâlnire cu exact 59 de goluri (33-26 pentru Serbia), semn că ambele adversare au pus preț mai mult pe atac, lăsând apărarea în suferință. A fost 3-1 pentru Polonia, minutul 5, apoi 8-6, în minutul 15, pentru ca în minutul 20 să consemnăm egalul, 20-20. Și totuși, Polonia avea să termine în avantaj repriza întâi, scor 14-13, dar se putea lesne observa că teamul care stăpânește mai bine ambele semicercuri este Serbia, condusă magistral pe flancuri și din centru de Katarina Krpez (foto site EHF), Jovana Stoiljkovic, Jelena Lavko și Andreea Lekic. În mitanul second, polonezele au uitat de câteva ori unde este poarta sârboaicelor, marcând câte un gol la câte 5 minute și chiar la 9 minute, fapt care a ajutat Serbia să se detașeze și pe tabela de scor.

În completarea programului Grupei B, Muntenegru a întâlnit Slovenia, într-un meci aspru, mai ales în repriza a 2-a, câștigat, până la urmă, de Muntenegru, 36 – 32, cu toate eforturile disperate ale Anei Gros, de a întoarce tabela în favoarea naționalei Slovene. Printre remarcatele echipei învingătoare se află Jovanka Radicevic și Majda Mehmedovic, două din handbalistele care evoluează la campioana României, CSM București. Radicevic a marcat 7 goluri, iar Mehmedovic a avut doar 4 reușite, cele două contribuind la Victoria Muntenegrului.

La Nantes a fost furtună mare, aseară, în ultimul meci al zilei – Danemarca a învins Suedia, scor 30-29, grație portăriței Sandra Toft, care a apărat aruncarea de la 7 metri, executată de Natalie Hagman, în urma căreia scorul putea să fie egal. Și, culmea, cele două handbaliste aveau moralul la extreme diferite – Toft fusese înlocuită în prima repriză, pentru că nu dăduse randamentul scontat, pe când Hagman era pe cai mari, având cinci șuturi imparabile de la 7 metri, cât și alte două goluri marcate din acțiune. Dar față în față, în chiar ultima secundă, suedeza nu s-a concentrate suficient și a tras aproape de brațele lui Toft, care a avut un reflex uimitor și a respins mingea în lateral. O paradă de două puncte, care poate însemna mult pentru Sandra, un impuls pentru meciurile următoare.

Regizorul de transmisie a surprins-o pe Hagman după această ratare, care era pierdută cu totul, chiar daca colegele de echipă veniseră repede la ea s-o consoleze. O vom urmări și mâine, când Suedia are un meci greu contra Serbiei.

Dacă este să vorbim despre partida în sine, să spunem că înfrângerea este una nemeritată pentru suedeze, pentru că n-au fost cu nimic mai prejos, față de adversarele din Danemarca. Ba chiar aș putea spune că au dominat prima repriză, dar n-au avut forța să mențină diferența, chiar consistentă, la început: a fost 3-0 pentru Suedia, apoi 5-1, 7-3, 9-7, 13-10 și 16-15, după primele 30 de minute. După pauză, danezele au ieșit ceva mai motivate din vestiar, reușind să egaleze la 16, pentru prima oară. S-a mers cap la cap multă vreme, finalul fiind unul exploziv – 29-27 pentru Danemarca, în minutul 57, apoi 29-29 în minutul 59 și 20 de secunde, datorită golurilor reușite de Lagerquist și Hagman. Apoi gol Jensen, pentru Danemarca, cu 5 secunde înainte de final, contraatac fulgerător, poarta goală la daneze, dar Hansen oprește mingia cu piciorul, care se îndrepta spre golul egalizator. A fost nevoie ca cei doi arbitri din Croația, Jurinovic și Mervica, să apeleze la proba video, pentru a revedea faza, după care au acordat cartonaș roșu pentru Hansen și 7 metri pentru suedeze, ce lovitură! Dar Hagman a ratat, iar Suedia n-a câștigat nici măcar un punct, pe care îl merita din plin.

Rezultatele complete:
Grupa A
Serbia – Polonia 33 – 26 (13-14)
Grupa B
Danemarca – Suedia 30 – 29 (15-16)
Muntenegru – Slovenia 36 – 32 (18-12)

Campionatul European continua astăzi și trebuie să spunem că emoțiile noastre au început să crească, pentru că intră în luptă și naționala României, care va juca împotriva Cehiei. Iată programul complet:
Grupa C
Ungaria – Olanda, ora României 16:00
Spania – Croația, 20:00
Grupa D
Norvegia – Germania, 16:00
România – Cehia, 19:00

Ionel Pană

Comments are closed.