Călărași – Turda, scandalul care afectează grav imaginea Federației de Handbal!

mie, 13 februarie 2019

De fiecare dată când în handbalul românesc se naște un scandal, în care sunt implicate comisiile federale, înseamnă că cineva are interese în speța respectivă și este ajutat chiar din interior să-și atingă scopul. Nu contează că imaginea Federației este pătată, că sunt oameni care nu-și explică multe din decizii și arată cu degetul către Dedu și compania – n-ar fi prima oară și până la urmă scopul scuză mijloacele, iar de obrazul murdărit și pângărit al Federației nu se-ngrijește nimeni. Am scris în dese rânduri despre acești oameni care cred că handbalul este al lor, că puterea pe care o au le dă dreptul să ia orice decizii vor, chiar dacă sunt nelegale – Federația de Handbal nu mai este respectată chiar din interior, atunci ce pretenții să mai ai de la ceilalți?

Este în plină desfășurare disputa din handbalul masculin, dintre Dunărea Călărași și Potaissa Turda – am tot citit, în ultimele 7-8 săptămâni comunicate date ba de Comisia Centrală de Competiții, ba de Comisia de Disciplină, dar cele mai multe au aparținut Comisiei de Apel, o entitate care aproape că nu mai știe să aducă normalitatea în handbalul românesc. În scandal sunt implicați doi handbaliști extra-comunitari de la Dunărea, care n-ar fi avut drept de joc, la ora meciului cu Turda, și cu toate acestea ei au intrat pe teren, contribuind la victoria echipei de la Dunăre. Acesta este subiectul fierbinte de la care pornim și descoperim cu stupoare că funcționarii Federației se fac vinovați, a nu știu câta oară, de interpretări aberante ale propriilor regulamente.

Așadar, cei doi au jucat, fără să aibă emise permisele de muncă, din partea Ministerului de Interne. Aveau, în schimb, adeverințe din partea aceluiași Minister, cu ștampilă și antetul de rigoare, prin care se spunea că țin loc de permis de muncă, până la tipărirea carnetelor, care au, totuși, un regim aparte, au și ceva elemente de siguranță și nu pot fi facute oricand, ca pe bandă rulantă.

Cineva, persoană importantă și sus-pusă, mă atenționa că plicul cu toate documentele echipei din Călărași, contracte, permise de muncă, etc…, sunt ținute într-un plic, care este sigilat. CINE DIN FEDERAȚIE A DESIGILAT ACEST PLIC și le-a transmis informații personalizate celor de la Turda? Mai mult, un oficial al Dunării, este vorba de Rică Pârâianu, spune că un binevoitor din Federație (poate același care a vândut informația și turdenilor, cine știe?) l-a sunat și i-a spus să nu-i bage pe cei doi în teren, că gazdele vor face contestație!

Mergem și mai departe și – Comisia Centrală de Competiții, care face înscrierea jucătorilor, a echipelor, care validează rezultatele și spune cine nare sau nu drept de joc, din pricina unor sancțiuni, a emis, atenție!, și VIZA ANUALĂ pentru cei doi, viză care înseamnă un fel de Autorizare a sportivului că este luat în evidență și că poate juca, având și Viza Medicală, care se emite din șase în șase luni. Păi dacă acești sportivi nu aveau Permisul de Muncă emis, de ce Federația le-a eliberat viza anuală?

În plus, s-a înființat acel SEI, adică Sistemul Electronic de Înregistrare, loc unde este toată oglinda fiecărei echipe, toate vizele și avizele, pe care arbitrii au obligația să le verifice, înaintea fiecărui meci. La această partidă a fost delegat cuplul Șerbu/Vasilescu, iar observator a fost Doru Manea, oficiali cu experiență, care au dat drumul la joc, considerând că totul este în regulă.

După meci, și în urma contestației făcută de Turda, Comisia de Competiții a dat trei sancțiuni celor de la Călărași, chiar foarte grave, amendă, și încă una foarte mare, depunctare, cât și pierderea jocului cu 0-10! Comisia de Disciplină n-a fost de acord cu toate și le-a exclus pe cele două, dar pe fir a intrat Comisia de Apel care a întins judecata pe mai bine de două luni. În ciuda faptului că dunărenii au venit cu tot felul de documente, fiind reprezentați de firma de avocatură a fostului Ministru de Interne, Tudor Chiariu, Comisia de Apel a tot amânat judecata finală, dar nu fără folos, desigur. Îmi spunea cineva că echipa din Călărași va merge în Instanța Civilă și va câștiga fără probleme, dar atunci când se va da verdictul Liga Zimbrilor va fi fost demult încheiată, iar rezultatul nu mai poate fi întors.

Acestea sunt faptele, în cazul Dunărea-Turda, pe care comisiile federale, mă refer la cea de Competiții și cea de Apel, le judecă nu după regulamentele în vigoare, ci după ureche și interese, cine știe! Pe site-ul Federației de Handbal a apărut un comunicat, prin care se încearcă abaterea atenției în altă direcție, a iubitorilor de handbal – ” Ne surprinde confuzia în care se află persoane din handbal cu privire la competențele organismelor implicate în această situație litigioasă, autoritatea și independența acestora. Mai exact, în timp ce Federația Română de Handbal are atribuții de organizare a competiției Liga Națională Masculin 2018/2019, comisiile cu atribuții jurisdicționale ale FRH au competența de a stabili modalitatea de aplicare concretă a legii, statutului și regulamentor, la situațiile de fapt deduse judecății. În activitatea lor, comisiile cu atribuții jurisdicționale sunt independente decizional astfel că FRH, organele sale de conducere, angajații sau orice alte persoane, nu pot interveni pentru a influența deciziile pronunțate. Această confuzie cu privire la organismele implicate este susținută și propagată prin intermediul mass-media, publicul larg nefiind informat complet și corect pe acest subiect.
Cazul contestației AHC Potaisa Turda v. AHC Dunărea Călărași este în curs de soluționare iar până la finalizarea tuturor procedurilor pe care clubul sancționat le are la îndemână, federația nu poate da informații despre probele administrate de părți, susținerile sau apărările acestora. În același sens, așa cum am arătat, FRH nu se poate substitui organismelor jurisdicționale independente decizional, pentru a justifica în fața cluburilor sau opiniei publice, soluțiile pronunțate de acestea. Motivele de fapt și de drept sunt prezentate pe larg în fiecare hotărâre adoptată și nu sunt supuse cenzurii FRH ci exclusiv organismelor ierarhic superioare.
În final, dorim să asigurăm iubitorii handbalului că FRH nu a tratat diferit persoane aflate în aceiași situație și nici nu le-a încălcat drepturile conferite de lege, statut sau regulamentele sportive”.

Adică lefegii din Federație nici usturoi n-au mâncat și nici gura nu le miroase – bine, bine, dar atunci de ce se tot dau verdicte, dacă judecata nu s-a încheiat, de ce se permite ca pe site-ul FRH să se joace oricine? Știe bine Federația că a plătit de nenumărate ori oalele sparte de la diferite comisii, nu s-a învățat minte? Spun că toate aceste informații le-am primit de la diferiți oameni care sunt mai aproape sau mai departe de Federație, persoane care dezavuează total comportamentul abuziv al comisiilor federale. Cu toții sunt de accord că s-a mers prea departe, că onoarea Federației a fost mult prea terfelită, în ultimii ani…

Ionel Pană

Comments are closed.