Ca să fii sus, trebuie să urci mereu!

Dum, 13 ianuarie 2019

Și iau în calcul două echipe, care uită să joace la aceeași intensitate, pe parcursul unei partide, ba chiar unii consideră că nu toate meciurile trebuie tratate cu seriozitate, fie ele și în cupele europene.

zalaȘi încep cu Zalăul lui Tadici, grupare care a reușit, în prima întâlnire a anului, să bată oltencele lui Bogdan Burcea, dar care, iată, în al doilea examen a crezut că-l doboară și pe Costică Buceschi, cu tot cu cele cinci jucătoare străine din lot. Și ar fi putut să-și ducă și aceste intenții la bun sfârșit, dacă le-ar fi spus fetelor lui că un meci are două reprise, că trebuie să stai concentrat pe semicerc 60 de minute și, în fine, ca să fii sus, trebuie să urci tot mereu! Zalăul a condus din minutul 1 și până la începutul mitanului secund, la o diferență de chiar trei goluri, 14-11 în minutul 34. Au ieșit la rampă Maria Constantinescu și Dana Abed, handbaliste care n-au avut milă nici de portărița slovacă Medvedova, dar nici de românca Enache. Gruparea de la Poalele Meseșului a zburdat între semicercuri, dar avut la pauză doar 12-11, pentru că aceeași Constantinescu, dar și Szolloși s-au întrecut în ratări, iar Raluca Irimia și-a lăsat colegele în inferioritate numerică – situații de care au profitat cât au putut băimărencele.

Dar în trei minute, din repriza a II-a, brațul de fier al Zalăului, Claudia Constantinescu, și-a răscumpărat greșelile și a dus tabela la 14-11! Din acel moment, motorul Zalăului s-a oprit brusc, preț de 11 minute, timp în care armata de străine din Baia Mare a întors tabela pe toate părțile – s-a făcut 16-14 pentru Minaur, apoi 20-17 și chiar 23-18 pentru gazde, cu șase minute înainte de final. A mai încercat ceva Zalăul lui Tadici, a mai arătat antrenorul cu degetul spre cuplul de arbitre Năstase/Stancu, dar n-a mai putut reveni decisiv. Ca o părere personală, vina înfrângerii (s-a terminat 23-21 pentru Minaur) este a propriei echipe, care a făcut multe greșeli tehnice, în repriza a doua – pase la adversar, șuturi în afara cadrului porții, și cred că vedeta Constantinescu a uitat, în dese rânduri, că joacă într-o echipă, că trebuie să fie mai altruistă, că trebuie să-și mai pună și colegele în valoare, nu să-și asume ea toate aruncările, multe din ele transformate în avioane prin jurul porții adverse.

În ceea ce privește Minaurul lui Buceschi, recunoaștem că grupul de mercenare Shteriova, Lisewska, Burlachenko, Rysankova și Medvedeva se sudează tot mai bine, dar le mănâncă pâinea româncelor Taivan, Orșivschi, Bondar și a celorlalte jucătoare neaoșe, care au venit în Baia Mare să se afirme și ele, poate chiar să prindă și lotul national, de ce nu? Și mă gândesc la Orșivschi, de 24 de ani, la Taivan și Seraficeanu, ambele de 22 de ani, la Tecar, de 21 de ani, și chiar la interul Argyelan, de 20 de ani, fete care sunt în vestiarul băimărean și care bifează puține minute pe meci, unele chiar deloc. Din păcate, cluburile își fac politica proprie, Federația are și ea politica ei, doar handbalul românesc are de suferit, pentru că nimeni nu se gândește la o strategie de nivel national, pentru acest sport.

49899415_2145709142161274_1408306565038997504_nAl doilea caz la care ne-am oprit astăzi, este cel al echipei feminine SCM Craiova, o grupare care ne-a umplut inimile de bucurie, în sezonul anterior, după ce a câștigat Cupa EHF. Seria succeselor europene a continuat și în această eddiție europeană – oltencele au eliminat în drumul lor pe Borussia Dortmund, iar în prima partidă din Faza Grupelor au bătut și formația daneză Nykobing, anunțându-se ca mare favorite, pentru intrarea în sferturi. A venit, însă, înfrângerea de la Zalău, la mijlocul săptămânii trecute, fapt care le-a afectat grav moralul. Și asta s-a văzut în Spania, când Vizitiu, Ianași și grupul de șase străine (Seric, Trifunovic, Gjeorgjievska, Nikolic, Fachinello și Dzhukeva) au pierdut lamentabil, scor 21 – 32, în fața gazdelor de la Amara Bera Bera. Surprinde diferența de scor, care era și mai mare, la un moment dat, dar mai ales evoluția proastă a străinelor, lenea cu care au jucat și lipsa de angajament. Dar cel mai mult s-a făcut remarcat antrenorul Burcea, care n-a avut reacții, la greșelile elevelor sale, și nici indicații prețioase n-a găsit să le dea, ca să mai dreagă busuiocul. Se pare că ritmul de joc din 3 în 3 zile nu convine formației din Bănie, care nu face față fizic eforturilor prelungite. Și urmează o nouă săptămână infernală, cu alte două meciuri extrem de tari – pe 15 ianuarie, SCM Craiova – CSM București, în Liga Florilor, și pe 18 ianuarie, SCM Craiova – Podravka Vegeta (Croația), în a treia rundă a Grupelor Cupei EHF. Și le reamintesc și oltencelor, îndemnul din titlu – ca să fii sus, trebuie să urci mereu!

Ionel Pană

Comments are closed.