Beach Handball la mișto, pe banii Federației!

lun, 09 iulie 2018

În această vara, Federația Română de Handbal a trimis două loturi U 18 (fete și băieți) în Muntenegru, la Campionatele Europene de Handbal pe plajă, care s-au clasat pe ultimele locuri ale competiției: fetele au ocupat locul 14, din 17 competitoare, iar băieții s-au clasat pe locul 16, din 17 participante. Cele două echipe au avut perioade de pregătire și toate condițiile de acumulări, un staff tehnic minim, dar se pare că nu cel mai potrivit, din moment ce ne-am clasat la coada clasamentelor Campionatelor Europene.

La masculin, antrenori au fost Aihan Omer și jucătorul Constanței Dan Rohozneanu, iar la feminin pe banca tehnică a stat arbitrul Adrian Georgescu și Deli Iorga. Să mai spunem că de acest gen de handbal se ocupă, sau încearcă să se ocupe, Nicoleta Ivan, o fostă handbalistă din Galați.

Eu cred că toți acești tehnicieni și oficiali n-au înțeles că Beach Handball-ul devine o activitate din ce în ce mai serioasă, pentru care Federația cheltuie destui bani. Cum să pui un arbitru pe banca tehnică a unei echipe de beach handball, chiar dacă omul respectiv este din Constanța și se presupune că stă destul timp pe nisipul fierbinte de pe Litoral? Și cum se face că, la masculin, grupul a fost în pregătiri cu Omer, dar la Europene a rămas doar Rohozneanu?

Sunt anomalii la ambele loturi, care nu duc la nimic bun – repet, activitatea trebuie să devină una serioasă și competitivă, pentru că există un buget pentru așa ceva, cum să aruncăm banii pe fereastră? Beach Handball-ul îl jucăm și noi de câțiva ani, dar n-am pus bazele reale acestui sport. Ar trebui să școlim antrenori, care să știe cum să facă selecția, să specializăm și arbitri, dar totul la modul profesionist, nu pe pile și cunoștințe, așa cum se întâmplă acum!

Ionel Pană

Comments are closed.