Baschetbaliștii de la CSM București și retrogradați, și cu banii luați…

Dum, 09 septembrie 2018

Citesc pe site-ul totalbaschet.ro că proiectul CSM-Steaua (foto baschetromania.ro), la baschet masculin, a murit și a fost îngropat pe data de 6 septembrie, de către cioclii din Consiliul General al Municipiului București. Aceeași ciocli care, cu un an în urmă, semnau un al doilea protocol de colaborare, între Steaua, CSM, Atletic și Primăria Capitalei. Practic, îl continuau pe primul, care fusese pus la cale în 2013 și era opera fostului primar pușcăriaș Sorin Oprescu. Încă de atunci, angajații clubului CSM, dar și presa sportivă, reclamau faptul că această asociere nu este benefică clubului Primăriei Capitalei, care cheltuia o grămadă de bani, iar Steaua avea toate beneficiile.

Mai mult, apărea o a treia entitate, Atletic, condusă de fostul baschetbalist Virgil Stănescu, care conducea activitatea și cheltuia banii după bunul plac. Virgil Stănescu beneficia de prietenia cu Victor Ponta, care era șeful pe linie de partid al lui Sorin Oprescu, ce lanț, ce-ncrengătură, și toate acestea se petreceau pe banii strânși din contribuțiile bucureșteanului.
Din Protocolul semnat anul trecut, Atletic avea poziția consolidată, Steaua era doar cu mărunțișul, iar CSM București punea la bătaie bugetul de sute și sute de mii de euro, milioane chiar. În iarnă lui 2018 s-a făcut un audit la CSM București, unde s-au constatat nereguli cât roata carului, și financiare, cât și de pe plan de conducere sportivă. Presa a semnalat toate aceste nereguli din contabilitatea CSM-ului, arătându-se îngrijorată că oficialii Primăriei Capitalei nu reacționează, cel puțin pentru îndreptarea acestor deficiențe.

Iată, însă, că în ședința din 6 septembrie, 2018, membrii Consiliului General al Primăriei au decis să închidă robinetul risipei și să denunțe Protocolul de colaborare pe linie de baschet între Steaua-CSM-Atletic și Primăria Capitalei. Nu știm câți bani s-au cheltuit de pomană în această vară, dar știm cât de șifonat a ieșit clubul primăriei din această despărțire: echipa de baschet CSM București va sta pe tușă în acest sezon, pentru că nu a apucat să se înscrie, ba mai mult, nici nu știm în ce ligă se va putea înscrie, pentru că locul de pe prima scenă a revenit Stelei, conform Protocolului semnat. Să ne-aducem aminte, în 2013, la semnarea primului act de colaborare, CSM-ul era în Liga Mare, iar Steaua abia promovase. După 5 ani, CSM-ul nu mai are loc în nicio ligă, chiar dacă a cheltuit câteva milioane de euro, în această perioadă.

Problema este și cu jucătorii pe care îi are sub contract, mă refer la Runkauskas, Zekovic, Fraseniuc, Negoițescu și Toijala, pentru că aceștia au un contract și trebuie plătiți. Nu știm dacă această despărțire a celor două cluburi este caz de forță majoră, ca să poată fi invocată, cert este că CSM-ul mai trebuie să mai scoată bani mulți din buzunar. Și în tot acest scandal, Virgil Stănescu, de la Atletic București, a dispărut ca măgaru-n ceață, fără să fie interesat de soarta jucătorilor sau de situația CSM-ului, care a pierdut locul din ligă.

Cineva ar trebui să plătească, pentru toate acestea, dar cine?

Ionel Pană

Comments are closed.