Avocata Cristina Grecu, de la Călin și Asociații: ”Nereguli la Federația de Handbal”!

vin, 08 aprilie 2016

Avocata Cristina Grecu l-a reprezentat, recent, pe unul din handbaliștii din Liga Națională, Dorin Dragnea, nedreptățit, ca mulți alții, de hotărârile comisiilor federale, ale Federației Române de Handbal. Mi-am dorit o discuție cu avocata în cauză, să aflu, în acest fel, cum percepe și o altă persoană, din afara fenomenului handbalistic, modul de lucru al federalilor și al diferitelor comisii de organizare și implementare a jocului, la nivel național.

Cristina Grecu a radiografiat Federația în câteva fraze, edificatoare, aș putea spune, care îmi întăresc convingerea că, în Federația Română de Handbal lucrurile stau prost, la nivel de organizare, la nivel de comunicare, și, mai ales, la nivel de legalitate a unor hotărâri, de respectare a regulamentelor. În plus, această voce neutră ar trebui să-i trezească din amorțeală pe membrii familiei din handbalul românesc, antrenori, președinți de cluburi, sportivi, care sunt nemulțumiți de colaborarea cu Federația, loviți sau nu de deciziile nedrepte ale unor comisii federale – ei trebuie să reacționeze, ei trebuie să-și spună punctul de vedere, dar nu pe la colțuri și nu în șoaptă, ci în presă sau direct persoanelor vinovate – și cu voce tare, nu trebuie să se teamă!

”Sunt uimită de ceea ce am întâlnit la această federație – și mă rezum strict la regulamentele Federației, la Statutul acesteia – aproape toate sunt prost făcute, ba, mai mult, sunt paragrafe care se contrazic. Halucinant este faptul că nu te poți ghida după aceste regulamente, în formularea apărărilor părților reprezentate, fie că vorbim de sportivi, fie că vorbim de cluburi, pentru că Federația însăși nu-și respectă propriile legi de funcționare.

Cu orice problemă ai intra în Federație, nu există disponibilitate la dialog, comisiile de judecată comit erori grave și se pun piedici gratuite unor sportivi sau cluburi și nu am înțeles de ce. Oare este incompetență sau ignoranță? Noi, cei de la Casa de Avocatură Călin și Asociații, ne gândim sa dezvoltăm departamentul specializat pe drept sportiv, pentru că am început să avem tot mai multe cereri de reprezentare, atât din partea unor sportivi, dar si din partea unor cluburi, din mai toate colțurile țării.

Cu cea mai mare seriozitate spun că trebuie înființată o autoritate jurisidictională deasupra celei federale, un fel de Tribunal Sportiv la nivel național, care să vegheze ca relațiile dintre federații, cluburi și sportivi să se desfășoare cu respectarea legilor și regulamentelor. Sunt probleme și la volei, și la baschet, și la fotbal, dar cele mai multe cazuri le-am identificat la handbal. Poate că un sindicat al sportivilor ar fi eficient.”, ne-a spus dintr-o răsuflare avocata.

Cred că nuielușa arătată de avocata Cristina Grecu, Comisiilor de Disciplină, de Apel, de Memorii, de Competiții, este un prim avertisment, un semn că lupta împotriva dictaturii Federației Române de Handbal a-nceput. Ar trebui ca și membrii Consiliului de Administrație, al FRHandbal, să ia aminte când mai votează într-un litigiu sau altul, să cântărească mai mult, să aprofundeze cazul, să nu mai ridice mâna la comandă, va veni și vremea când toți vor da socoteală pentru aceste decizii greșite.

În privința lui Alecu (nu-i mai spun Conu, pentru că l-am văzut într-un interviu la Digi, când stătea răsturnat pe un fotoliu și sfida și reporterul, și cameramanul, dar și pe noi, privitorii…), n-am nicio îndoială că scaunul de președinte al Federației Române de Handbal nu i se potrivește, pentru că este o funcție care necesită multe, foarte multe calități manageriale, cât și o doză mare de educație și de bun simț. Mai mult, și exprimările scrise sau vorbite trebuie să fie măcar corecte, literar și grammatical, dacă nu chiar academic. Îi vor trebui toate acestea, când n-o să mai fie în jilțul federal…

Comments are closed.