Avem membrii COSR care umbresc olimpismul românesc!

vin, 18 septembrie 2020

Pe 24 septembrie, familia olimpică românească își alege din nou staff-ul, pentru următorii patru ani – noi, cei care am privit din afară activitatea Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sub conducerea lui Mihai Covaliu, am văzut că nu s-a întâmplat nimic notabil, că activitatea sportivilor olimpici n-a cunoscut nicio îmbunătățire, ba chiar putem spune că a continuat dezastrul început acum două cicluri olimpice, dacă nu chiar trei!

Acum câteva zile, mi-am spus punctul de vedere în legătură cu cei care n-ar mai trebui să fie membri COSR, pentru că nu înțeleg care le este menirea la departamentele din care fac parte. Nu este suficient să vii la ședințe și să ridici mâna pentru vot, fără să ai o opinie, fără să spui ce ai constatat la lotul de atletism sau gimnastică. Da, membrii COSR trebuie să stea pe lângă loturile olimpice, să colaboreze cu antrenorii, să-i impulsioneze și chiar să le controleze activitatea. Așa ar fi la curent cu progresele făcute de sportivi, ar vedea tenacitatea și ambiția antrenorilor – într-un fel, ar putea urmări unde se duc finanțările Comitetului, adică și-ar proteja investițiile.

Dar nu se petrece așa, nu există niciun fel de preocupare a membrilor COSR, în direcția sportivilor care beneficiază de finanțări olimpice. Și dacă mai adăugăm că și Federațiile procedează la fel, adică n-au habar ce se petrece în ograda proprie, atunci avem imaginea unui haos, în care ”se dezvoltă” sportul românesc, de aproape 30 de ani, și cum se aruncă banii contribuabililor pe fereastra indiferenței. Toate performanțele obținute în perioada de după Revoluția din 1989 sunt doar ”reminiscențele”de pe vremea comunistă, dar care s-au terminat, odată cu trecerea timpului!

Prin urmare, vreau ca în locul Irinei Deleanu, a lui Gheorghe Vișan și Alin Petrache, de la Departamentul Federațiilor Naționale de Jocuri sportive, să vină alți oameni, mai responsabili față de misiunea pe care o au. De altfel, pot să spun că cei trei au dus în anonimat și sporturile unde sunt președinți, și mă refer la gimnastică ritmică, volei și rugby, care stau prost la capitolul performanțe internaționale.

La categoria Personalitățiale vieții sportive olimpice vor să prindă un scaun Doina Melinte, Viorica Susanu și Zsolt Gyongyossi, trei persoane total nepotrivite pentru acest department. Ca să fii o personalitate olimpică, trebuie să fi avut o activitate fără pată, în afara vieții sportive, să nu fi planat asupra ta nicio suspiciune de neregulă financiare, în postul ocupat, să fi avut un comportament moral ireproșabil în familie, să nu fii recunoscut ca o persoană conflictuală și oportunistă. Cei trei n-au aceste calități și n-au ce să caute sub cele cinci cercuri olimpice!

Și mă opresc puțin la alte două persoane, care nu prea fac cinste sportului românesc – vorbesc de președintele Federației de Handbal, Alexandru Dedu, care a transformat Federația într-o feudă proprie – se încalcă regulamentele după bunul plac, se măresc salariile doar acelor persoane cu care Dedu are contact mai apropiat, se fac promovări tot pe pile și relații, iar imaginea handbalului românesc are mult de suferit. A câștigat mandatul de vicepreședinte la COSR, cu patru ani în urmă, pentru că a intrat în anturajul celor care sfidează deviza de fair play, dar cred că îi ajunge, cât rău a făcut și handbalului și sportului românesc.

În plus, în ședința Consiliului de Administrație a Federației de Handbal, din 14 septembrie, a apărut o hotărâre a Comitetului Director, prin care secretarul general Cristina Vărzaru este propusă pentru a reprezenta Federația de Handbal în Comisia Sportivilor la COSR!. Nu cred că Vărzaru merită această nominalizare, este o persoană cu o viață personală tumultoasă, chiar la vedere, ceea ce ar crea o impresie neplăcută printre olimpici. În plus, Vărzaru a ajuns o persoană neagreată în lumea handbalului, prin modul de adresare și prin manageriatul prost al comisiilor federale. Mă uit pe lista membrilor Consiliului de Administrație și imediat îmi sare în ochi numele fostei mari handbaliste Steluța Luca – ea ar putea fi nominalizată cu mai mult succes la COSR și handbalul nu s-ar face de râs!

Comments are closed.