ANALIZĂ / Masacrul de la Magdeburg – o generație de ratați, schingiuită și ucisă în 90 de minute!

mie, 10 septembrie 2014

Narcis Drejan

Germania – România 8-0…13 șuturi pe spațiul porții au avut germanii în partida de aseară, unde o generație mică, la propriu și la figurat, a fost desființată sub privirile unui Viorel Moldovan, total neputincios.

Germania – România, la U21, ne arată de fapt locul fotbalului românesc, nici nu mai există timp de clișee, dar nici de minciuni propagandiste, oferite de noile departamente ale Federației Române. Citeam zilele trecute o odă dizgrațioasă fix la adresa celor care se ocupă de generația lui Viorel Moldovan, ba chiar despre pregătirea meciului cu Germania. Nici de asta nu mai e timp…totuși, au trecut 24 de ani, iar noi funcționăm pe același principiu, știi să lustruiești caractere dubioase, ai un loc măreț în hall of fame-ul rușinii.

Foto: UEFA.com

Foto: UEFA.com

Nu am fost de acord cu schimbarea lui Bogdan Stelea, în plină campanie de calificare, rezultatul îi poate fi catastrofal tânărului antrenor Viorel Moldovan.

VEZI CE SPUNE DANIEL NAZARE DESPRE ESECUL ROMANIEI

Încă o greșeală făcută de președintele Răzvan Burleanu, care în ritmul acesta, e posibil ca în mai puțin de un an să-l facă uitat pe Mircea Sandu și să ajungă pe primul loc al incompetenței în fotbal. De când a venit, nu am văzut nimic bun, doar vorbe goale, ca ale politicienilor. Se vede că are un doctorat în politică. Excelent manipulator.

Un 0-8 într-un meci oficial este ștampila care îți pătează un CV fabulos ca fotbalist, de fapt cine mai are timp să se hrănească din trecut? Moldovan a avut curajul de a rosti câteva cuvinte la finalul măcelului: “Înţeleg de ce Germania e campioană mondială. Important e să rămânem calmi, echilibraţi. E un rezultat foarte aspru şi aş fi vrut să fie un vis, un coşmar pentru noi şi pentru aceşti tineri jucători. Le cer scuze suporterilor români în numele echipei. Trebuie să ne asumăm acest rezultat”…

Educația eșecului major nu există în România, ne-am asumat umilințele și am mers mai departe, ne-am turnat cenușă în cap, bine că n-am aruncat și vorba aceea: “Dom’le, în țara noastră există o vorbă: Capul plecat, sabia nu-l taie!”.

Viorel Moldovan și staff-ul său n-au înțeles mare lucru din dezastrul de aseară, pentru că ne-am obișnuit să ne bată orice forță a Europei, avem clișeele la noi: “Ei sunt campioni mondiali, noi…”. O altă dovadă există și pe site-ul frf.ro, ne spune că la U19 am pierdut 0-6 cu Anglia U20, doar că noi am trimis niște juniori mai tineri, iar la copii și juniori se simte lucrul ăsta. Da? Aparent, orice cititor crede, dar dacă departamentul de comunicare al FRF ar fi studiat naționala lui Aidy Bothrooyd, vedeam clar că niciun jucător nu are mai mult de 19 ani, toți sunt născuți în 1995, repet, toți.

Generația lui zero absolut

foto: uefa.com

foto: uefa.com

Revenind la meciul de aseară, nemții n-au avut milă de o generație rușinoasă, o generație care anunță mari fotbaliști, nu știm dacă la fotbal în sală, pe plajă, că acolo stăm bine, sau minifotbal, că și acolo suntem experți. 7 jucători ai germanilor au marcat din toate pozițiile, doar Jonas Hofmann, de la Mainz, a reușit o dublă: Malli (secunda 23!!!), P. Hofmann (12), A. Younes (16), J. Hofmann (44, 89), Schulz (63), Da Costa (80), Stark (86). Practic, cum a început meciul, cu 3-0 în minutul 16, așa s-a și terminat, cu o Românie în genunchi. Nu mi-l pot scoate din cap pe Laurențiu Brănescu, un portar de rupt bilete, mai degrabă, ajuns întâmplător în Italia, dovadă că azi e rezervă la celebra Virtus Lanciano. Tânărul goalkeeper nu s-a întins după nicio minge, nu a schițat niciun gest, se comporta ca și un portar la intrarea într-un restaurant de lux, doar saluta reușitele germanilor.

VEZI CE SPUNE MĂDĂLIN MUNTEANU DESPRE ESECUL NATIONALEI

Nu poți să te bazezi pe fotbaliști doar din pepiniera lui Gică Hagi, uitați-vă la rezultatele Viitorului în Liga I, iar acest lucru ne mai trage un semnal de alarmă: juniorul român nu are nici abecedar, nici educație, nici atitudine, iar antrenorul român pregătește non-valoarea. Din non-valoare, nu poți să scoți nimic notabil. Din 1998, de la turneul unde Victor Pițurcă ne-a calificat la tineret, România nu a mai avut nicio prezență la un turneu final și vorbim despre generația care se pregătește să facă pasul pentru stadioanele unde se aude mai tare “Deșteaptă-te române!”…până când vom învăța să ne asumăm umilințe, să nu mai credem că jurnaliștii sunt buni antrenori, ba chiar să numească tehnicieni în comisiile tehnice ale FRF, rețineți aceste 14 nume ale rușinii: Brănescu – Bălaşa, Ţîru, Boldor, St. Filip – Al. Creţu, Nedelcu – Bumba (Popadiuc), G. Iancu (Buziuc), Fl. Tănase (D. Rotariu) – Puşcaş. 

Câți juniori are fotbalul românesc? Nu știm

Din păcate, ei sunt viitorul fotbalului sumbru, un fotbal unde Federația Română de Fotbal nu are o cifră exactă a numărului de copii și juniori care practică cel mai popular sport în țara noastră, totul e după ureche, “în jur de“, “aproximativ”, “nici noi nu știm exact“. Este răspunsul pe care îl primești dacă ești un jurnalist care încearcă să se documenteze.

Fotbalul românesc şi-a mai însuşit un clişeu, după celebrele “ai, n-ai mingea, dai la poartă”, “focul la ei”, “să facem bine, să nu fie rău”, “ne facem jocul nostru”. Toţi antrenorii se plâng: “nu mai vin copiii la fotbal”.

Dacă ne luăm după cifrele oficiale, observăm că în jur de 45.000 de tineri sunt legitimați la juniori. Dacă îi adăugăm şi pe cei de la competiţiile Gheorghe Ola şi Gheorghe Ene, copii de la 11 ani în sus, ne ducem spre 65.000 de juniori.

În Germania, lucrurile sunt cât se poate de clare. Cu ajutorul colegului meu, Georg Lorenz, am aflat numărul exact al juniorilor, după un mail primit chiar de la Federația Germană de Fotbal, ei chiar răspund: Numărul juniorilor legitimați este: 517.370 (între 15-18 ani) și 1.358.201 (pâna la 14 ani). Numărul echipelor: 16.016 (15-18 ani) și 76.466 (până la 14 ani).

Cum a ajuns Germania de la faliment la o fabrică de talente în fotbal

Academia lui Freiburg

Academia lui Freiburg

După eșecul Euro 2000, plus acel 1-5 înregistrat în fața României, pe stadionul Giulești, care este punctul culminant al umilinței Germaniei, nemții au început o strategie incredibilă. Robin Dutt, cel care l-a înlocuit pe Matthias Sammer la Federație, în funcția de director sportiv, și-a asumat responsabilitatea copiilor și juniorilor din Germania. Dutt a căutat toate metodele de dezvoltare ale fotbalului juvenil, a discutat cu marii tehnicieni care produceau talente pentru Germania, apoi au apărut și rezultatele: Julian Draxler, Andre Schürrle, Sven Bender, Thomas Müller, Holger Badstuber, Mats Hummels, Mesut Ozil, Ilkay Gundogan, Mario Götze, Marco Reus, Toni Kroos. 

De fapt, ce au făcut germanii? Total opusul englezilor, care cresc talentele exclusiv la cluburile de fotbal. Nemții au înființat centre de excelență, sau cum le spunem noi, academii de fotbal, însă doar pentru loturile naționale. Robin Dutt a împărțit Germania în 366 de zone, a angajat part-time, plătiți doar la comision, în cazul în care descopereau talente, peste 1.000 de antrenori, deținători de licența B, pentru a aduce juniori valoroși la centrele de excelență. “Avem o populație de peste 80 de milioane de locuitori, iar noi, până în 2000, nu ne-am gândit să căutăm talentele, nu să vină ele la noi. Și au apărut și rezultatele”, spunea Dutt, la o întâlnire cu cei de la The Guardian.

În comparație cu Anglia, nu cu noi, Germania stă incredibil la numărul de antrenori cu licențe UEFA: 28.400 de antrenori cu licența B, față de doar  1.759 ai Angliei, 5.500 cu licență A, față de doar 895 cât are Anglia și 1.070 cu licență PRO, Anglia are doar 115. Mircea Rădulescu a dat peste 100 de diplome PRO în România…mă întreb de ce? Avem antrenori, dar niciunul nu știe unde să caute. 

Cei de la The Guardian au mers în mai 2013 la Freiburg, unde echipa retrogradase, dar unde există un centru de excelență pentru fotbalul german. Aici au aflat că toți jucătorii între 16 și 19 ani sunt plătiți cu același salariu, că echipa din localitate se bazează în mare parte pe fotbaliștii formați aici, sunt crescuți exemplar, au parte de tot ce trebuie. Tot Dutt le făcea o comparație cu Manchester City la nivel de copii și juniori și le spunea jurnaliștilor că e ca și cum ai compara Saturn cu Luna. “E ca și cum ai duce un german să joace golf în Anglia, normal că englezul simte imediat unde greșești și ți-ar observa handicapul. Noi am făcut altceva, ne-am dus în Anglia la Academia lui Aston Villa și am aflat că fotbaliștii aveau 34 de ore de școală pe săptămână. Le-am spus juniorilor germani și m-au făcut mincinos, că ei nu pot juca și fotbal, dar să facă și 34 de ore de școală. Și i-am întrebat: ce voi face cu voi în viitor, dacă nu ajungeți fotbaliști cu doar 9 ore de școală pe săptămână”, sunt doar câteva dintre învățăturile lui Dutt. Academiile din Germania sunt incredibile, e adevărat că s-au investit sume importante, dar asta nu înseamnă că noi nu putem să învățăm de la cei mai buni.

Ah, și nu uitați, mai jos aveți un rezumat al rușinii de aseară:

1 comentariu la "ANALIZĂ / Masacrul de la Magdeburg – o generație de ratați, schingiuită și ucisă în 90 de minute!"
  1. abdul spune:

    Cat de hater ai inceput sa devii Drejane. Cand castiga te iei de cur si sari de bucurie si ii lauzi de nu te mai opresti iar cand pierd ce-i la gura taaa… Ai devenit un Mircea Badea in sport…si crede-ma nu e o lauda.