Alin Buzărin ne aduce aminte: Ce era odată Divizia B!

lun, 02 martie 2015

Era duminică dimineață, fix în 1980. Progresul și Rapidul se băteau la promovare, meciul decisiv cădea cu vreo trei etape înainte de final. Cine câștiga, rezolva problema. În tur bătuse Rapidul cu 5-1, se jucase pe ”Republicii”, pe la final de noiembrie, pe vreme urîtă. Meciul se televizase, dar în tribune tot fuseseră vreo 25.000 de oameni.

Se televiza și de data asta, cum altfel? De la 11 dimineața, probabil că se reprograma ”Viața Satului”. Început de iunie, soare care frigea rău de tot. ”23 August” era plin. Nu arhiplin, dar plin, cam 60.000 de oameni, rapidiști cei mai mulți. A cîștigat Progresul cu 3-1, a dat Marica un gol senzațional, de pe la 40 de metri. Nu, nu Ciprian, fotbalul nostru a mai avut și alți Marica în istoria lui. Acesta era Vlad Marica, un tip creț, puțin adus de spate. Jucase mulți ani la Sportul, apoi pe la Iași, pe la Petrolul, în sfîrșit, la peste 30 de ani ajunsese la Progresul. Încă dinainte de Revoluție a plecat în străinătate, în Suedia, s-a ocupat de echipa lor de fotbal feminin.

Dar nu despre Vlad Marica era vorba, ci despre Divizia B. sau despre liga a doua, ziceți-i cum vreți, pentru că e cam același lucru. Atunci, un Rapid-Progresul tur-retur aduna aproape o sută de mii de oameni. Atunci erau trei serii, adică erau 54 de echipe și peste tot stadioanele erau pline. O dată, la Craiova, pe ”Tineretului”, am văzut un meci Electroputere-Autobuzul de pe coronament, urcat pe un fel de coșmelie de tablă. Toate cele vreo 15.000 de locuri fuseseră ocupate, doar acolo, pe acea coșmelie am mai găsit loc.

Este, teoretic, aceeași Divizie B care s-a reluat sîmbătă. Sincer, și uitasem că urmează să înceapă, mi-am reamintit către seară și am descoperit că s-au jucat doar 8 meciuri, cîte patru în fiecare serie. Ba unii s-au retras, ba alții nu mai vor să participe, ba, pe unde se mai joacă, fotbalul de liga a doua se ascunde în localități neînsemnate, Balotești, Dorohoi, Pâncota, Berceni, Tărlungeni, Voluntari. Nu e vina acestora că există, e păcatul celorlalte centre că nu mai sunt. Tîrgoviște, Alba Iulia, Turnu Severin, Sibiu, Alexandria, Tulcea, Focșani și altele erau orașe importante unde Divizia B avea tradiție, stadioane pline și pasiuni.

Din toate aceste locuri fotbalul a dispărut aproape de tot, arenele ruginesc , iar oamenii care mergeau la meciuri își găsesc mereu altceva de făcut.

Dacă anul trecut găseam la matinee Craiova, Rapidul, Iașiul, Târgu Mureșul, adică niște obiective turistice interesante, acum nu mai e aproape nimic. Voluntariul și Timișoara sunt aproape promovate, iar de căzut nu mai cade nimeni. Dispar doar cei care se desființează, poți să pierzi toate meciurile că dacă nu sunt alți mușterii, tot joci în ”B” și la anul. Acest eșalon altădată spectaculos și pasionant trebuie regîndit din temelii. El e un pilon de rezistență al fotbalului, iar noi îl tratăm de parcă ar fi o ulucă putredă. Dacă ne mai batem joc cîțiva ani de liga a doua, o să ajungem la concluzia c-o punem în pericol și pe prima.

Comments are closed.