Alegerile se apropie, recăpătați-vă demnitatea!

mie, 17 ianuarie 2018

Federația a mărit la 14, numărul de echipe, în Liga Națională, fără nicio consultare!

Vorbim de anul 2014, la doar câteva luni de la înscăunare – noua conducere a-nceput repede să-și impună ideile, fără să mai țină seama de nimeni: cu puțină vreme înainte de încheierea celor două campionate, feminin și masculin, Consiliul de Administrație a decis, chiar din sezonul ce era pe sfârșite, să mărească la 14, numărul echipelor participante. N-a fost nicio consultare, niciun studiu de impact, ci pur și simplu o hotărâre – că doar așa se face în dictatură!

În zadar au strigat cluburile că nu au bani să susțină mai multe meciuri, mai multe deplasări, că sportivele vor dori renegocierea contractelor, că această măsură s-ar putea repercuta negativ asupra grupărilor, nimic nu i-anduplecat pe federali – sunt mulți care, la vremea respectivă, i-au acuzat pe oficialii din federație că fac jocurile unor team-uri care urmau să retrogradeze.
Drept urmare: băieții de la Caraș Severin s-au retras, CSM Oradea nu s-a mai înscris, chiar dacă avea drept de promovare, ajungându-se la situația de compromis ca Suceavă să rămână în Ligă, chiar dacă retrogradase.
La feminin, Neptun Constanța a dat drumul la cele mai valoroase jucătoare, anunțând că nu mai rămâne în Ligă, iar Buzăul și Sebeșul, care pierduseră la barajul de promovare, au fost invitate să urce o treaptă (după câte știu, doar Sebeșul a acceptat…). Era o perioadă de maximă sărăcie, în sportul românesc, iar Federația a promovat o măsură deloc pe placul echipelor. N-avea să fie singura, pentru că în tot acest mandat, comisiile federale, fără nicio excepție, au judecat strâmb multe din spețele propuse de sportivi, antrenori și cluburi. Cei loviți de aceste nedreptăți ar trebui să nu uite, iar când se vor afla în fața urnelor să-și plătească polițele!

Alegerile din 2014 au fost comandate politic?

Așa se vehiculează ideea, însă eu nu cred asta – faptul că fostul președinte Cristian Gațu a pierdut alegerile la o diferență exagerat de mare, este rodul muncii orale al celor ce l-au sprijinit pe viitorul șef. Am fost și la alegeri și am văzut oameni cu listuțe, date la intrarea în Rin Grand Hotel, cu numele persoanelor care trebuie alese. Din păcate, fostul președinte a fost trădat și din interior, dar a greșit și prin faptul că i-a acceptat pe trădători pe lângă el. Au fost oameni care au folosit resursele Federației, telefoane, faxuri, arbitri de legătură, camerele Federației, pentru întâlniri de taină, pentru a face campanie pentru Dedu. (Și trădarea are un preț!)

Mai mult, viitorul președinte a fost împins în față de Cristian Gațu, care a dorit să-l facă președinte la viitoarea Ligă Profesionistă – ba chiar i-a dat și bani, din drepturile de televizare, ca să înființeze această nouă entitate sportivă, dar n-a fost capabil. În schimb, banii s-au cheltuit pe chirii, că Dedu își luase un sediu pe Malul Lacului Herăstrău, pe salarii, că-și luase și secretară, pe mobilier pentru noul birou (Dedu spune că a dat bani și la echipe).

Iată ce scria presa vremii, despre Liga Profesionistă: ”Liga a fost suspendată din cauza managementului prost. De doi ani nu s-a întâmplat nimic acolo, au rămas tot şase cluburi”, susţineau câţiva oameni, care arătau cu degetul către Alexandru Dedu. ”Mă voi autosuspenda eu din funcţie. Este o perioadă de campanie electorală şi nu este corect să candidez, având o funcţie”, declara Dedu, în ianuarie 2014. Este o declarație de care ar trebuie să țină cont și acum, mai ales că în Statutul Federației este o condiție obligatorie, ca niciunul dintre candidați să nu aibă raporturi contractuale cu federația.

ACCIDENT

Alexandru Dedu (42 de ani), preşedintele Federaţiei Române de Handbal a fost accidentat grav vineri, 15 august (n.n.2014), de un şofer de 28 de ani, din Vaslui, în timp ce rula cu motocicleta sa Kawasaki Vulcan, pe DN2, în apropiere de Râmnicu Sărat, în dreptul locălităţii Poşta Câlnău. Preşedintele FRH urma să participe la Cupa „Roman Vodă Muşat” (15-16 august), fiind apoi aşteptat la „Baia Mare Champions Trophy”. Dedu a fost iniţial transportat la Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, fiind apoi mutat în aceeaşi seară la Bucureşti, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca.

Juniorii, fără sprijin, la Campionatul European

Grija noii conduceri a Federației, față de handbalul românesc juvenil, s-a văzut în luna august, când naționala tricoloră a participat la Campionatul European, obținând rezultate sub orice criitică:
Grupa C
Franţa-România 43-24 (21-12)
Croaţia-Ungaria 23-36 (9-19)
Ungaria-Franţa 34-26 (19-15)
România-Croaţia 26-41 (13-19)
Franţa-Croaţia 41-25 (17-11)
România-Ungaria 30-43 (13-21)
Antrenorii de atunci spun că echipa n-a avut susținere din partea Federației. Din păcate, juniorii noștri înregistrează și acum cam aceleași scoruri, 19 – 41 cu Franța, 29 – 45 cu Israel, cu amendamentul că acum, la conducerea lotului, se află un spaniol, Jordi Giralt, despre care se vorbește că singura lui calitate este că țipă foarte multe.

Minaur Baia Mare, acuzații grave împotriva Federației

Nicolae Făt, preşedintele echipei Minaur Baia Mare, a făcut o contestaţie după meciul de la Constanța, susţinând că spaniolul formaţiei gazdă, Javier Humet, a jucat pe baza paşaportului şi a unei adeverinţe medicale. Oficialul băimărean a precizat că HCM Constanţa a plătit transferul ibericului înaintea începerii partidei, observatorului Viorel Vicea: „Constanţa a plătit 5.000 de euro observatorului pentru transfer… Conform regulamentului, un transfer se face prin conturi bancare. Nu s-a respectat nicio legislaţie din România. Nu ai voie să plăteşti mai mult de 5.000 de lei cash pe chitanţă. Ori aici ar fi fost vorba de 5.000 de euro… Sunt nişte regulamente care trebuie respectate ca şi în serviciul public, altfel se numeşte abuz în serviciu. Am ajuns unde am ajuns cu handbalul masculin pentru că se permit unor oameni să facă ce vor în handbalul românesc. Sunt reguli impuse de Federaţie care trebuie respectate doar de cluburile mici”, a afirmat preşedintele echipei Minaur.

Atât pentru astăzi – sunt convins că cei despre care am vorbit aici își aduc aminte de întâmplările din 2014, iar intenția mea este ca ALEGĂTORUL să fie un om bine informat și luminat la cap, în momentul cănd decide viitoarea conducere a Federației Române de Handbal, pentru următorii patru ani. N-am scris niciodată că în Federație se fură, nu știu și nici nu mă interesează, dar am scris mereu despre UMILINȚELE pe care sportivii, antrenorii și conducătorii de cluburi le suportă, din partea federalilor, prin încălcarea sistematică a regulamentelor proprii.

Și despre aceste încălcări o să vă amintesc și în zilele următoare – nu trebuie să mai stați cu capul plecat, nu trebuie să vă duceți cu teamă la Federație, nu trebuie să-i ziceți săru’ mîna lui Jelescu, ca să vă înregistreze un carnet sau să vă dea o informație, iar ușa președintelui trebuie să fie deschisă mereu, pentru orice sportiv sau antrenor, pentru orice persoană care face parte din marea familie a handbalului românesc. Niciun federal nu este pe tarlaua proprie, toți sunt angajați ai handbalului, plătiți din bani publici, dar asta s-a uitat! Să le reamintiți tuturor, la Alegerile din 14 februarie, și să vă recăpătați demnitatea!

Ionel Pană

1 comentariu la "Alegerile se apropie, recăpătați-vă demnitatea!"
 1. Robert B. spune:

  Inca un articol plin ce conceptii si idei personale despre un singur om, ca si cum odata cu acest om, presedintele FRH , au aparut toate probleme in „gradina noastra ” .
  Eu cred ca diferenta dintre situatia din trecut si cea actuala a handbalului romanesc este ca oamenii vad si au acces mai mare la „mizeriile”care s-au adunat de-a lungul anilor in handbal.

  Nu vreau sa dezbatem teorii aici si nici sa arat cu degetul spre nimeni pentru ca asta nu e treaba mea si nici a dumneavoastra. Lasati oamenii din handball sa ia cele mai bune decizii pentru ei si cititorilor si iubitorilor de handball sa se bucure de ce vad.

  Va rog sa scrieti articole mai de calitate si sa va adresati fie cititorilor fie oamenilor din handbal pentru ca ce ati facut aici este mai mult o pledoarie a unui caz politic intern, fondat pe baza actiunilor oamenilor din handbalul romanesc in timpul mandatului unui presedinte(si un caz de accident).
  Scriu aceste lucruri pentru ca problemele astea sunt si au fost de mult timp,atitudini si actiuni necinstite sau neclare,actiuni care sunt savarsite de oameni care sunt in handball de mult timp si a caror munca se vede acum.
  Sa inchei, va doresc un handball de calitate si intelepciune in alegerea unui presedinte.