Accident grav, la Europenele de gimnastică!

joi, 11 aprilie 2019

De ieri, la Szczecin, în Polonia, au început Campionatele Europene de gimnastică artistică, fete și băieți, competiție rezervată doar probelor individuale. Din păcate, chiar din prima zi, băieții noștri au suferit accidentări grave – cei cinci tricolori, Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Robert Ghiuzan, Cristian Bățagă și Zsoder Modoianu s-au împiedicat și au căzut în clasament, cu mult sub linia calificărilor pe mai departe. Niciunul n-a prins vreo finală pe aparate, iar la individual compus nici nu s-a pus problema ca Modoianu, singurul care s-ancumetat să lucreze la șase aparate, să se apropie de cele 25 de poziții care vor intra în concurs, zilele următoare. Prin urmare, Europenele pentru băieții noștri s-au încheiat chiar din prima zi și cred că Federația a luat bilete de întoarcere pentru aceștia, cât și pentru antrenorii lor – asta dacă nu cumva găsesc ceva de lucru pe-acolo, un concurs demonstrativ la vreo casă de bătrâni, poate la vreo nuntă sau botez! Să-l felicităm pe Urzică, antrenorul coordonator, care s-a pliat perfect pe cerințele Federației de specialitate, de a îngropa și gimnastica masculină. Urzică merită premiat și o să spun mai jos și de ce. Până atunci, iată notele obținute de sportivii români, pe fiecare aparat:
Sol
– Marian Drăgulescu, 13,933, locul 26
– Andrei Muntean, 13,200, locul 63
– Robert Ghiuzan, 12,866, locul 79
– Zsoder Modoianu, 10,366, locul 105
Paralele
– Cristian Bățagă, 12,366, locul 50
– Zsoder Modoianu, 11,066, locul 86
Bară fixă
– Zsoder Modoianu, 13,033, locul 36
Sărituri
– Robert Ghiuzan, 13,966, locul 20
– Marian Drăgulescu, 13,950, locul 21
– Zsoder Modoianu, 13,466, după locul 35
Cal cu mânere
– Zsoder Modoianu, 12,066, locul 73
Inele
– Cristian Bățagă, 12,433, locul 69
– Zsoder Modoianu, 10,633, locul 96

Și-acum să ne întoarcem la Urzică, un antrenor care nu știe să-și managerieze propria echipă – din cei cinci gimnaști trimiși în Polonia, trei dintre ei au făcut doar câte două aparate, Drăgulescu, Ghiuzan și Bățagă, unul a intrat doar în competiție numai la sol, vorbim de Muntean, iar Modoianu a participat, fără succes, la toate aparatele. Cum să pregătești un sportiv doar la un aparat, să-l duci la Europene și să-ți ocupe locul 63? Aceeași situația este și pentru cei care au făcut câte două aparate, puteau să muncească mai mult și să mai adauge unul sau chiar două, la antrenamente trebuie să se lucreze din plin. Iar dacă gimnaștii sunt bolnavi sau accidentați, atunci făcută altă selecție, aduși tineri care-și doresc mai mult și chiar pot. Și încă ceva: din cei cinci, anul acesta doar Drăgulescu a avut participări la două cupe mondiale de verificare, Bățagă doar la una, a mai fost și Kotrong, dar el a ieșit din schemă – în rest, nicio altă deplasare. Cu aceste note obținute și managementul lui Urzică, România a intrat definitiv în zona țărilor care nu mai contează în gimnastica masculină, ori pentru o asemenea contraperformanță antrenorul trebuie premiat – chiar și Răducan ar trebui să se felicite, că este consecventă cu politica de distrugere a acestui sport.

Astăzi, intră în arena și fetele lui Forminte: Denisa Golgotă, Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc. Din păcate, fetele n-au ieșit deloc, anul acesta, în afara granițelor, la concursuri de verificare, deci așteptările sunt aproape de zero. Sperăm ca fetele să prindă, până la urmă, măcar o finală pe aparate, ca să nu ne-ntoarcem acasă și mai devreme, și cu coada-ntre picioare!

Ionel Pană

Niciun comentariu

adauga un comentariu